(12.40 hodin)

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovoluji si před vás předstoupit s návrhem novely zákona č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech, která si klade za cíl osvobodit občany narozené před 1. lednem 1936, tedy lidi starší 70 let, od povinnosti vyměnit si své občanské průkazy, které dříve dostali takzvaně na dožití, to je bez omezení platnosti, za nové doklady se strojově čitelnými údaji.

Jak jistě víte, současná platná právní úprava ukládá všem našim občanům vyměnit si své občanské průkazy v určité lhůtě za nové. Předkladatelé jsou si vědomi, že tato potřeba byla vyvolána potřebou zavést nové jednotné typy občanských průkazů se strojově čitelnými údaji, tak jak to vyžaduje evropská směrnice o cestovních dokladech. A také jsou si vědomi, že v České republice je v současné době v používání jedenáct typů různých občanských průkazů, včetně dokladů již neexistujícího státu Československé socialistické republiky nebo Československé federativní republiky. Přes tyto skutečnosti jsme přesvědčeni, že není nezbytně nutné, aby naši spoluobčané, kteří se narodili před 1. 1. 1936 a kteří občanský průkaz nového typu nepotřebují za účelem vycestování, ale pouze k běžnému životu, například pobírání důchodu, k jednání před úřady, případně k účasti ve volbách, byli povinováni si své občanské průkazy vyměnit.

K předloženému návrhu této stručné novely nás vedly informace z matričních úřadů obcí, z domovů důchodců, že stávající platná právní úprava a z ní vyplývající povinnost působí v praxi nemalé potíže občanům samotným a dále pak obecním úřadům, které se mnohdy samy snaží pomoci s vyřizováním, obstaráním fotografa apod. Jsou časté případy, kdy někteří lidé jsou upoutáni na lůžku a zajištění fotografie v potřebné kvalitě podle vyhlášky je velmi obtížné. Navíc starší lidé nutnost výměny občanského průkazu mnohdy nechápou, obzvláště když jim před lety bylo sděleno, že svůj občanský průkaz mají na dožití, tj. bez omezení platnosti. Jsou často pobouřeni, stresováni obtěžováním s novotami, zásahem do soukromí apod.

Navrhujeme, aby v souladu s § 90 odst. 2 zákona 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, byl s návrhem zákona vysloven souhlas již v prvém čtení. Důvodem je časová tíseň, neboť je třeba, aby zákon nabyl účinnosti co nejdříve. Jinak by se návrh minul účinkem, protože drtivá většina občanů starších 70 let by podle stávající platné právní úpravy musela požádat o výměnu občanského průkazu do 30. listopadu tohoto roku.

S kolegou Kvapilem jsme se snažili prosadit tuto novelu formou pozměňovacích návrhů ke dvěma zákonům předloženým na červnové schůzi Poslanecké sněmovny. Bohužel neúspěšně. Nikdo nám proto nemůže vyčítat, že jsme se nesnažili tento problém vyřešit v řádném termínu.

Vážení kolegové, děkuji všem, kteří se pod zákon podepsali, a věřím, že prokážete dobrou vůli a v zájmu pomoci starším a často opuštěným a bezradným lidem schválíte návrh zákona již v prvém čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Lubomír Suk.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, musím říct, že z pohledu zpravodaje považuji tento zákon za zbytečný. Předkladatelé se snaží vyřešit věc, která má určitou logiku. Bohužel neřeší některé věci typu toho, že člověk, který změní průkaz právě v té lhůtě, kdy výměna bude zdarma, následně se rozhodne, že chce nechat si ten občanský průkaz vyměnit, bude ho mít zadarmo, nebo si ho bude platit. Dále neřeší ten problém, kdy k lůžku mohou být upoutáni i lidé mladší 70 let, a jejich problém obec, okres, příslušný úřad bude muset řešit. Myslím si, že jsou to zdánlivě nedostatky drobné, ale bylo by vhodné se nad nimi zamyslet.

Přesto nebudu předkládat ani návrh na veto na § 90, projednávání podle tohoto paragrafu, a nebudu předkládat ani žádný jiný návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Otvírám rozpravu. Hlásí se kolega Kováčik. Prosím. Poté pan kolega Kvapil.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, já jsem přesvědčen, že teď jsme zrovna v místě, kde Poslanecká sněmovna má jedinečnou šanci ukázat, že není pravda, že nám nosy vyrostly příliš nahoru, že není pravda, že nevidíme na problémy obyčejných lidí, že není pravda, že nedokážeme do těchto problémů se vžít a řešit je. Zákon, o kterém právě rozhodujeme, je z tohoto pohledu dobrým zákonem, já ho vřele podporuji. A myslím si, že když jej budeme podporovat i všichni my ostatní, bychom mohli dát dobrý signál také těm lidem, kteří třeba tu výměnu občanského průkazu podle dosavadně platné úpravy by brali skutečně velmi zatěžující, protože by to tak prostě bylo.

Čili domnívám se, zákon je třeba podporovat a je třeba jej schválit v režimu tak, jak je navrženo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Kvapil. Po něm je přihlášen pan kolega Jičínský.

Prosím o klid ve sněmovně. Prosím pana kolegu Doležala coby chronického rušiče jakýchkoliv jednání, aby se odebral na své místo.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážené kolegyně a kolegové, vůbec nechci zdržovat, jen považuji za potřebné říct drobnou poznámku, aby bylo veřejnosti jasné, že ty staré typy občanských průkazů, pokud nebudou tedy vyměněny a bude využito tady tohoto návrhu zákona, není možné užít jako cestovní doklad při cestě do zahraničí. Považuji za správné, aby to zde bylo řečeno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan kolega Jičínský, zatím poslední přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedající, kolegové, kolegyně, než řeknu své stručné vyjádření, upozorňuji na střet zájmů, protože v této věci jsem samozřejmě zainteresován vzhledem k svému věku. Takže to uvádím na začátek.

Ale vážnější věc je ta, co tu říkal pan zpravodaj. Já myslím, že to jeho stanovisko nelze akceptovat. Jestliže navržená úprava neřeší všechny problémy, tak musíme ocenit to, že řeší aspoň některý problém, který je důležitý. V tomto směru oceňuji to, že nebude dávat námitky proti.

Ale chci říct ještě jednu věc, kterou si myslím málo uvědomujeme. To, že jsme tento návrh jako pozměňující návrh zamítli minule v souvislosti s normálním projednáváním, svědčí o něčem jiném. Prostě dáváme tu tolik pozměňujících návrhů, že při jejich projednávání potom opravdu nejsme s to rozlišit a hlasovat o tom odpovědně, co je důležité a co důležité není. A tady myslím to, co říkal kolega Kováčik, důležité je - abychom nepodléhali někdy příliš tlakům úředních aparátů, které do různých resortních předloh vkládají různé věci, a abychom skutečně měli na zřeteli zájmy normálních lidí, které tu máme hájit. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vzhledem k tomu, že se nikdo další nehlásí, rozpravu končím.

Nejprve rozhodneme podle § 90 odst. 5 jednacího řádu o pokračování v projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1035 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

***




Přihlásit/registrovat se do ISP