Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
18. srpna 2005 v 9.03 hodin

Přítomno: 181 poslanců

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, přeji vám z celého srdce hezké ráno a pěkně vás vítám na třetím jednacím dni 46. schůze Poslanecké sněmovny. Věřím, že jste všichni přihlášeni svými identifikačními kartami. Pokud máte náhradní karty, sdělte mi jejich čísla.

Omluvy: omlouvá se pan poslanec Kavan, paní poslankyně Eva Nováková, paní poslankyně Marie Rusová. Z vlády je omluvena ministryně Petra Buzková a ministr Petr Zgarba.

Pan poslanec Reiber má náhradní kartu číslo 1, pan poslanec (?) náhradní kartu číslo 8.

Jsou nějaké další formality? Hlásí se pan poslanec Pavel Hojda. Dávám mu slovo.

 

Poslanec Pavel Hojda: Dámy a pánové, dnes zasedala volební komise. Protože máme v návrhu pořadu tohoto jednání 46. schůze Poslanecké sněmovny zařazeny volební body, jsem povinen požádat Poslaneckou sněmovnu, aby zařadila konání těchto volebních bodů na pevný čas. S ohledem na lhůtu pro možnost volby změny v orgánech Sněmovny, to je bod 38, lze tuto volbu uskutečnit až zítra, tak navrhuji, aby jak volba ve změnách orgánů Sněmovny, tak volba člena Nejvyššího kontrolního úřadu se uskutečnila zítra před polední přestávkou, a to nejpozději půl hodiny před přestávkou.

Právě proto, že na člena Nejvyššího kontrolního úřadu jsou dvě volná místa, ale je předložen pouze jen kandidát, chtěl bych připomenout, že viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu má právo kdykoliv tento návrh předložit. Nemusím u člena Nejvyššího kontrolního úřadu vyhlašovat termíny na podávání těchto kandidátů. Tolik na upřesnění dohadů okolo kandidátů na člena Nejvyššího kontrolního úřadu. Znovu opakuji: viceprezident, protože není v současné době prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, má právo kdykoli předložit návrh na dalšího člena Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Připomenutí: navrhujete zařazení těchto volebních bodů jako zítra poslední bod před polední přestávkou. Děkuji.

Prosím pana poslance Michala Haška a potom paní poslankyni Vlastu Parkanovou.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, s ohledem na to, co tady padlo z úst předsedy volební komise v části týkající se volby člena Nejvyššího kontrolního úřadu, v zastoupení klubu ČSSD navrhuji vyřazení tohoto bodu. Odůvodnění: jsou dvě volná místa a prezident NKÚ zatím podal jeden návrh. Domnívám se, že do příští schůze by mohly být návrhy kompletní a mohli bychom volit na obě neuvolněná místa.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Navrhujete tedy vyřazení bodu 37. Věnovali bychom se bodu 38 - změny ve složení orgánů. Takto jsem zaregistroval váš návrh.

Hovořit bude paní poslankyně Vlasta Parkanová.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Hezké dobré ráno. Pane předsedající, dámy a pánové, ústavněrávní výbor včera na svém večerním jednání projednal tisk 1042. Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění trestní řád. Je to tisk, který jsme zde projednávali v úterý. Bylo navrhováno projednávání v režimu § 90 odst. 2. Bylo to zavetováno. Ústavněprávní výbor na včerejší schůzi projednal a doporučuje Sněmovně tento tisk ke schválení.

Protože se v tomto případě jedná o značnou časovou naléhavost a protože v případě tohoto tisku bylo schváleno zkrácení lhůty o 58 dní, navrhuji, abychom tento tisk projednali jako nejbližší následující tisk po pevně zařazených bodech zítra ráno, čili v pátek ráno, jako první následující po pevně zařazených bodech. V případě, že průběh projednání ve Sněmovně bude stejně hladký jako na ústavněprávním výboru, předpokládám, že by mohlo proběhnout druhé a třetí čtení současně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pokud se nemýlím, prosím, aby mě ostatní zkontrolovali, na pátek nemáme zatím pevně zařazen žádný bod. Byl by to bod č. 1.

Další náměty nejsou. Prosím o to, abyste se zaregistrovali, a podrobíme návrhy, které zazněly, hlasování.

 

Především rozhodneme o vyřazení bodu 37, což je volba člena Nejvyššího kontrolního úřadu.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování pořadové číslo 50, které jsem právě zahájil. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 122 poslanců, pro 100, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Dále rozhodneme o zařazení bodu změny ve složení orgánů - bod 38 - jako poslední bod zítřejšího dopoledního programu.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 51. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 128 poslanců, 98 pro, 2 proti. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP