(12.40 hodin)
(pokračuje Martínek)

Myslím, že je to cesta, a jsem přesvědčen, že ten zákon řadu problémů už odstranil, a o těch zbývajících určitě budeme diskutovat, tak jak jsem o tom hovořil v předcházejícím návrhu zákona. Jsme připraveni, já i mí spolupracovníci a celé naše ministerstvo, pomoci v konzultacích a samozřejmě jsme připraveni zapracovat materiály, které získají většinovou podporu.

Z toho zákona, já bych chtěl jenom říct, souhlasím tedy, jak jsem říkal, s panem kolegou, tuším, Plachým, že jsou tam některé problémy, jak on to citoval. Myslím si, že ministerstvo seriózně přiznalo, které tam byly nedostatky, a snažilo se také je odstranit. A myslím si, že je důležité, že v tom zákoně jsou také některé nové prvky. Prvky, jako je třeba soutěžní dialog. Věc, která, přiznám se, že jsem zvědav, jakým způsobem bude tady tahle novinka aplikována, protože ona je samozřejmě velmi požadována a de facto neformálně probíhala, nicméně je docela těžce právně specifikovatelná. To znamená, jsem zvědav, jak se to v praxi osvědčí. Ale v tom, že to je potřebná věc, v tom asi i pan kolega Plachý se mnou souhlasí, že to určitě potřebné je. Uvidíme, jestli ta dikce tady této věci bude správná.

Celý ten systém informatizace je samozřejmě cesta správným směrem. Pan kolega Vymětal tady upozornil na některé nedostatky informatizace veřejné správy. Jsem přesvědčený, že se nám to v brzké době podaří. Chtěli bychom také využít evropských prostředků ve spolupráci s Ministerstvem informatiky, abychom postupně a v co nejbližší době dovybavili veřejnou správu tím, na co má nárok a co vlastně umožňuje moderní metody práce. Doufám, že i parlament se k tomu připojí a za čas už tady nebudeme mít ty kopy jednotlivých papírových zpráv a budeme moci pracovat například s elektronickými médii, abychom ušetřili, jak se říká, naše lesy.

Dámy a pánové, chtěl bych podpořit i návrh pana kolegy Vymětala, aby garančním výborem byl výbor pro veřejnou správu, kterému myslím tento zákon velmi přísluší. Nicméně přimlouvám se také za to, aby ho projednal hospodářský výbor, protože zase z té druhé strany těch, kteří se zadávacích řízení zúčastní, je třeba, abychom i tuto stranu pohledu měli dostatečně zmapovánu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi a ptám se pana zpravodaje, zda chce také on využít svého práva závěrečného slova. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Václavek: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl jenom ve stručnosti shrnout, že v kvalifikované rozpravě vystoupilo pět poslanců. Věřím, že jejich podnětné návrhy se promítnou ve druhém čtení do pozměňovacích návrhů.

Chtěl bych říci, že nepadl žádný návrh na vrácení zákona k dopracování, případně k jeho zamítnutí. Pan poslanec Plachý využil § 91 odst. 2 a navrhl prodloužení doby na projednání tohoto zákona o 20 dnů a týká se to jak sněmovního tisku 1076, tak sněmovního tisku 1077. Z návrhů na přikázání zde zazněl návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu.

Děkuji, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy budeme pokračovat v projednávání obou dvou tisků zvlášť.

 

Jsme u tisku číslo 1076 (bod 7). Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru, pan poslanec Karel Vymětal navrhl, aby tento tisk projednal i výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Nejdříve tedy budeme hlasovat o návrhu na přikázání k projednání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 29 z přítomných 170 pro bylo 91, proti 16. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 30 z přítomných 171 poslanců pro bylo 141, proti 1. I tento návrh byl přijat.

 

Nyní bychom měli přistoupit k hlasování o návrhu na prodloužení lhůty k projednávání o 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 31 z přítomných 171 poslanců pro bylo 33, proti 101. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že návrh zákona, který právě projednáváme, byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a hospodářskému výboru. Jeho lhůta k projednávání nebyla prodloužena. Končím projednávání bodu 7.

 

Budeme pokračovat v doprojednání bodu 8, tisku 1077. Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Předpokládám, že pan kolega Vymětal svůj návrh vztáhl i na tento druhý návrh. Je tomu tak.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o návrhu na přikázání hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 32 z přítomných 171 pro bylo 104, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 33 z přítomných 171 pro bylo 140, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Nyní přistoupíme k hlasování o návrhu na prodloužení lhůty k projednávání ve výborech o 20 dnů.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 34 z přítomných 171 pro bylo 29, proti 101. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že jsme tento tisk přikázali k projednání hospodářskému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Končím projednávání bodu 8.

 

Pan poslanec Plachý zřejmě vystoupí s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, navrhuji obdobně, jako tomu bylo u bodů 7 a 8, sloučit rozpravu u bodů 9 a 10. Je to ze stejného důvodu - tyto body spolu úzce souvisejí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ano. O tomto vašem návrhu dám hlasovat bez rozpravy.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, aby byla sloučena obecná rozprava k bodu devátému a k bodu desátému? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 35 z přítomných 171 pro bylo 127, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy zahájíme projednávání bodu devátého, kterým je

 

9.
Vládní návrh zákona o koncesních smlouvách a koncesním řízení (koncesní zákon)
/sněmovní tisk 1078/ - prvé čtení

 

Já prosím pana ministra Radko Martínka, aby se ujal slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, další zákon, který předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj, je neméně významný jako předcházející. V tomto smyslu bych dokonce řekl, že to je průlomový zákon, protože jestliže v předcházejících návrzích se jednalo o právní normy, kterými už byl upravován právní systém České republiky, tak v tomto případě se jedná o zákon nový.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP