Neautorizováno !


 

(9.50 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, připomínám, že garanční výbor doporučil přijmout návrh zákona bez připomínek. Ve druhém čtení zazněl jeden pozměňovací návrh, který předkladatel pojal jako komplexní, to znamená, doporučuji nejprve hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu pana poslance Doktora a podle toho, jak se k němu Sněmovna vyjádří, pak hlasovat o zákoně jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano, jedná se o velmi jednoduchý návrh procedury. Domnívám se, že nemusíme tento návrh podrobit hlasování, není-li námitka. Proto jsem přivolala do sněmovny naše kolegy, a můžeme tedy zahájit hlasování.

Prosím ještě jednou pana zpravodaje o přednesení návrhu a o stanovisko.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Doktora. Zpravodaj vyslovuje naléhavý souhlas.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o stanovisko pana ministra. (Ministr - důrazný nesouhlas.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 691. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 691 z přítomných 158 pro 64, proti 76. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Vzhledem k tomu, že nebyl přijat tento pozměňovací návrh, doporučuji hlasovat o vládním návrhu, ke kterému už další pozměňovací návrhy nejsou. Zpravodaj souhlasí. (Ministr doporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přednesu tedy návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění úvěru poskytnutého společností EUROFIMA za účelem financování nákupu železničních kolejových vozidel, podle sněmovního tisku 1010, ve znění, jak nám byl předložen."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 692 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Hlasování číslo 692 skončilo. Přítomno 157, pro 115, proti 19. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji jak panu ministrovi, který zastoupil svého kolegu, tak panu zpravodajovi.

O slovo se hlásí předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi vyjádřit se k právě ukončenému hlasování o pokusu Sněmovny, přesněji řečeno její části, jak se ukázalo, napravit evidentní chybu a nesmysl. Já bych chtěl objasnit, že tiskový mluvčí Ministerstva financí, dámy a pánové, jestli to náhodou nevíte, pravil, že tento nesmysl nebyl zaveden z mysli a záměru Ministerstva financí a vlády, ale vás, poslanců Parlamentu České republiky. A tak všichni občané a všichni odborníci, kteří jsou povinni vydávat nesmyslné účtenky o nákupech za 50 Kč, jsou přesvědčeni, že je to vaše hloupost.

My jsme se pokusili tuto hloupost odstranit, protože je naprosto evidentní, že to je administrativní zásah, který nic dobrého nepřinese, mine se jakýmkoli účinkem a veřejnost si jenom ještě hlouběji pomyslí, že v Poslanecké sněmovně sedí lidé, kteří toho o realitě mnoho nevědí. My jsme bez jakéhokoli hledání politických viníků, bez jakéhokoli dramatizování této kauzy, bez jakéhokoli rozdělování Sněmovny na vládu a opozici se pokusili tuto chybu odstranit. Vy jste nám tady předvedli, že blok sociální demokracie a komunistů je už tak rozjetý, že je mu úplně jedno, co válcuje. V tomto případě jste proválcovali absolutní hloupost a já doufám, že po tomto hlasování veřejnost pochopí, čí je to hloupost, a že se také podle toho bude rozhodovat v příštích volbách.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Tlustému. O slovo se hlásí předseda klubu sociální demokracie Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Já chápu, že naši kolegové z ODS se snaží využít každé záminky k tomu, aby národu sdělili své myšlenky. Musím ale říci, že když člen ODS řekne, že je něco hloupost, tak to ještě neznamená, že to hloupost skutečně je. (Pobavení v sále.) To za prvé.

Za druhé, já samozřejmě chápu, že celá řada obchodníků a možná potenciálních nebo skutečných sponzorů ODS nemá zájem na tom, aby se obchody evidovaly, ale je tady daleko více a větší množina lidí, jsou to spotřebitelé, a možná by ODS mohla zajímat stanoviska Sdružení na ochranu spotřebitelů, kteří naopak to, že tento návrh dnes nebyl zrušen, vítají. Vítají to veřejně a určitě vědí proč. Protože každý obchodník by měl mít registrační pokladnu nejen proto, aby nešidil stát, ale aby také nešidil spotřebitele. Jestliže bude mít registrační pokladnu, tak je přece úplně jedno, jestli účtenka bude na 10, 50 nebo 1000 korun.

Myslím si, že je načase začít dělat pořádek, a doufám, že ten pořádek stačíme udělat dříve, než ODS získá takový vliv, aby se mohla vrátit do toho nepořádku, který tady vládl v polovině 90. let.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O slovo se hlásí ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení poslanci, vážené poslankyně, musím říci, že smysl tohoto opatření spočívá ještě i v jiné otázce, a to je určité sjednocení postavení živnostníků, protože Parlament České republiky schválil zavedení registračních pokladen od 1. ledna 2007 s tím, že dnešním dnem se již rozbíhá proces implementace tohoto návrhu zákona. Začínáme dnešním dnem řešit certifikaci příslušných typů pokladen apod., čili ten systém již dnešním dnem začíná být v České republice zaváděn. Ale bylo by do značné míry nerovné postavení těch podnikatelů, kteří by měli povinnost vydávat z registrační pokladny doklady, a těch podnikatelů, kterým nebyla uložena povinnost mít registrační pokladny. Proto toto ustanovení zákona má i význam sjednocení postavení živnostníků a prodejců, které reflektuje rozličnost jednotlivých profesí. To znamená, že části podnikatelů byla uložena povinnost mít registrační pokladnu, automaticky tedy vydávat z registrační pokladny doklad, a zbylá část podnikatelů, která provádí prodeje apod., bude vydávat doklad takovýto.

Chtěl bych také upozornit na skutečnost, že velká část podnikatelů v oblasti maloobchodu a pohostinství dnes a řadu let používá různé typy pokladen, které zcela automaticky tisknou doklady, a pro velkou část, řekl bych i většinu podnikatelů v oblasti maloobchodu a pohostinství tato úprava neznamená vůbec žádnou změnu kromě toho, že tento lísteček nenechají ležet u pokladny, která jim ho automaticky vytiskla, ale přinesou ho zákazníkovi spolu se zbožím nebo s občerstvením, které mu třeba podávají v restauraci apod. Čili nejedná se o nějaké nové fatální zatížení, jedná se o reakci na to, že mezi podnikateli dnes jsou různé typy pokladen skutečně velmi rozšířené. Ono se nejedná jenom o určitý komfort pro zákazníka, ale jedná se především o komfort pro podnikatele. Jestliže mluvíte s podnikateli, kteří podnikají v pohostinství, pochvalují si zavedení pokladen zejména proto, že jim zjednodušují život, zlepšují evidenci, brání je i proti personálu, který by byl případně nepoctivý, tím, že mají daleko lepší přehled o tržbách. Pokladna je něco, co obchodníkovi už řadu let slouží, a ti obchodníci, kteří se snaží podnikat poctivě a efektivně, tak už si pokladnu dávno pořídili. Myslím si, že bychom neměli dělat z komára velblouda.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou ještě Václav Nájemník.

 

Poslanec Václav Nájemník: Já jen pro zápis. Hlasoval jsem ne, na sjetině mám ano. Můj úmysl je důrazné ne. Nezpochybňuji hlasování vzhledem ke skóre. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Jedná se o upřesnění pro stenozáznam. Děkuji a zároveň sděluji omluvu paní kolegyně Šojdrové, která se od 10. hodiny omlouvá pro neúčast z důvodu řízení semináře k reformě maturit.

 

Můžeme pokračovat dalším bodem a tímto bodem je bod číslo

 

98.
Návrh poslanců Jaroslava Krákory, Vojtěcha Filipa, Pavla Kováčika,
Michaely Šojdrové, Vladimíra Říhy, Svatopluka Karáska, Eduarda Zemana
a dalších na vydání zákona o veřejných neziskových ústavních
zdravotnických zařízeních a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 810/ - třetí čtení

 

Prosím, aby svá místa u stolku zpravodajů zaujali navrhovatel pan poslanec Jaroslav Krákora a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan kolega Josef Janeček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP