Neautorizováno !


 

(9.40 hodin)

Poslanec Martin Kocourek: Nyní bychom pokračovali v pozměňovacím návrhu K kolegy Vlčka, ale týkajícím se části 18, spotřebních daní ve znění jeho úpravy z třetího čtení. (Ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 686. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 686 z přítomných 158 poslanců pro 154, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu L kolegy Schlinga. (Ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 687. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadoví číslo 687 z přítomných 158 poslanců pro 137, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Nyní bychom hlasovali o posledním pozměňovacím návrhu M poslance Kocourka jako celku. (Ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 688. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 688 z přítomných 157 poslanců pro 152, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Tím bychom měli mít projednány všechny pozměňovací návrhy pod písmeny B až N a tím jsme upravili usnesení rozpočtového výboru, pozměňovací návrhy A1 až A75, a doporučuji o nich hlasovat jako o jednom bloku. (Ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 689. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 689 z přítomných 158 poslanců pro 153, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kocourek: Tím by měly být vyčerpány všechny pozměňovací návrhy, které byly k tomuto vládnímu návrhu zákona podány. Pokud nikdo proti tomu neprotestuje, můžeme hlasovat o závěrečném usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Žádný protest nevidím, proto přednesu návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o doplňkovém dozoru nad bankami, spořitelními a úvěrními družstvy, institucemi elektronických peněz, pojišťovnami a obchodníky s cennými papíry ve finančních konglomerátech a o změně souvisejících zákonů (zákon o finančních konglomerátech), podle sněmovního tisku 835, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 690. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 690 z přítomných 158 poslanců pro 152, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Budeme se věnovat dalšímu schválenému bodu naší schůze, kterým je

 

146.
Vládní návrh zákona o poskytnutí státní záruky České republiky
na zajištění úvěru poskytnutého společností EUROFIMA
za účelem financování nákupu železničních kolejových vozidel
/sněmovní tisk 1010/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali jak příslušný ministr, tak zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Miroslav Kalousek. - Vidím ale, že nejprve se nehlásí o slovo, ale avizuje tímto, že zastoupí svého kolegu pan ministr Škromach.

Pozměňovací návrhy nám byly rozdány jako sněmovní tisk 1010/2.

Otevírám rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Táži se na přihlášky z místa. Pan poslanec Doktor jako první má slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, prosím vás o trochu vaší pozornosti. Rád bych vás i v tomto svém vystoupení požádal o podporu svého pozměňovacího návrhu. Dovolte mi, abych k němu uvedl ještě několik slov.

Myslím si, že není vůbec důležité, zda tento pozměňovací návrh řešící určitý kolizní stav novelizovaného živnostenského zákona podal Michal Doktor, případně někdo další z poslanců ODS, a chtěl bych vás poprosit, abyste při hlasování o tomto pozměňovacím návrhu k němu přistupovali jako k pozměňovacímu návrhu celé Poslanecké sněmovny. Myslím, že máme jedinečnou šanci vyrovnat se s určitou kolizní situací, která vznikla při závěrečném hlasování o celkové podobě zákona o registračních pokladnách. Chtěl bych nabídnout jako sněmovní zpravodaj tohoto zákona interpretaci záměru předkladatele, a proto doufám, že mně i naslouchá pan ministr financí, a pokusím se o korektní vysvětlení celé kolize.

Vláda při projednávání druhého návrhu, a sice návrhu registračních pokladen, který počítal se zavedením fiskální paměti, zavedla nový pojem, a sice bagatelní položku, jejíž výši stanovila právě na oněch padesát korun zmiňovaných v zákoně. Pro účtování či evidenci tržeb do této výše zavedla odlišný režim, např. formu souhrnného zápisu. V zásadě se vláda snažila zpřísnit právě moment, kdy tržba, účet je vyšší než padesát korun a podnikatel nepoužívá registrační pokladnu, a stanovila mu povinnost vydávat účtenku na každou takovou operaci. Přestože Poslanecká sněmovna měla možnost zvážit jak návrh na vypuštění tohoto předmětného ustanovení, stejně tak návrh na zvýšení tohoto limitu na sto korun, závěrečná podoba tohoto zákona je taková, jak se s ní musí vyrovnávat reálný život.

Chtěl bych vás, vážené kolegyně a kolegové, požádat o podporu svého pozměňovacího návrhu a zároveň bych se v závěrečné větě chtěl zásadně ohradit proti vyjádření tiskového mluvčího Ministerstva financí, který podsouvá veškerou odpovědnost za mnou zmíněnou kolizi na půdu a k jednání Poslanecké sněmovny. Není pravdou tvrzení, že toto předmětné ustanovení prošlo v tichosti jednáním Poslanecké sněmovny, byla jí věnována zcela samostatná část rozpravy a my máme možnost tuto kolizi vyřešit novým hlasováním. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Zeptám se na další přihlášku do rozpravy. Nevidím takovou a rozpravu končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Přivolávám naše kolegy do sněmovny, ale poprosím zároveň pana zpravodaje, pana kolegu Miroslava Kalouska, aby nás seznámil s postupem hlasování. Prosím, abychom věnovali pozornost panu kolegovi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP