Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Pan poslanec Schwippel tady hovořil - bylo to opět velmi zajímavé vystoupení. Je to svět, který je mi trošku vzdálen, proto bylo pro mne to vystoupení zajímavé. Určitě pana poslance asi nepřesvědčím a skutečně jej ujišťuji, že vidím politiky, ať už jsou to konzervativci nebo jsou to socialisté typu Schrödera, Chiraca, Junckera, Schüssela, Barrosa, jako velmi zkušené a věcné politiky, kteří pro Evropu mnohé udělali a ještě většinou také udělají.

Pokud jde o tu elitu Evropy, máte pravdu, nám jde skutečně o to, aby došlo k reflexi, k diskusi. Ty počty, které jste použil, jsou poněkud podivné - 10 zemí ratifikovalo, je to 10 : 2, ne 1 : 2, jak jste říkal, to je prostě slovní rabulistika. Pokud jde o situaci, kterou vy jste nazval odblokováním situace v Evropské unii, Francie vyjádřila na summitu odhodlání pokračovat dále v ratifikaci. Tak to řekl francouzský prezident. Holandský ministerský předseda řekl, že k tomu mohou přistoupit až po květnových volbách v roce 2007.

Pokud jde o pana poslance Holáně, byla to myslím velmi rozumná slova, výtečné vystoupení a já bych se pod ně mohl podepsat, zejména pokud jde o ty historické reminiscence, ty jsou myslím argumentačně velice cenné.

Paní poslankyně Mallotová - společná zemědělská politika. No, na to můžeme mít různé názory. Určitě souhlasím s tím, že 46 % z těch prostředků, které na to jdou, je hodně peněz. Druhá věc je, že to má mnoho konotací. Ty věci jsou mnohem sofistifikovanější, než se takto zdá. Řeknu jeden příklad. Přece si někdo nemůže představit, že by se Francie vzdala určité zemědělské politiky, dotací do svého zemědělství, že by připustila, aby francouzská krajina vypadala jinak, než jak vypadá od konce 16. století, od časů Sullyho a Jindřicha IV. Pokud bychom jí odebrali společnou zemědělskou politiku, tak samozřejmě na to bude reagovat nějakými vlastními rozpočtovými opatřeními. Čili tady nejde o to, byrokraticky odnímat, tady jde o to, jednat a dohodnout se na rozumném a všem přijatelném kompromisu. Stejně bych chtěl říci, že to má ještě geopolitický aspekt. Jestli Evropská unie chce být světovým hráčem, musí také mít možnost produkovat určité potraviny navíc. Vím, jak roste obyvatelstvo světa. Obyvatelstvo světa přece roste rychleji, nežli je produkce potravin. My nemůžeme přece nechat jenom na Spojených státech, aby krmily svět. My se musíme snažit, to je idealistický požadavek, požadavek solidarity a soudržnosti, my se musíme snažit také světu pomoci. A je to požadavek, který vyplývá z geopolitických zájmů Evropské unie. Není to tedy jenom požadavek idealistický.

Pokud jde o projev Tonyho Blaira, rád paní poslankyni ten projev pošlu v angličtině i češtině. Nemyslím si, že si Tony Blair například myslí, že evropská ústava je mrtvý dokument. Myslím si, že projevujeme jako česká vláda dostatečný smysl pro realitu, a myslím, že tu situaci vidíme realisticky a rozumně.

Dámy a pánové, mohl bych pokračovat dál, ale myslím, že jsem řekl ty nejpodstatnější věci, které jsem chtěl říci. Osobně se domnívám, že česká vláda udělala, co udělat měla a mohla. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, ptám se ještě pana zpravodaje, zda si přeje vystoupit se svým závěrečným slovem. Jestliže ano, tak mu slovo udílím.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za slovo. Já se pokusím jenom o stručnou rekapitulaci. V celé sloučené rozpravě k bodu č. 2 a 7 schváleného programu vystoupilo celkem 24 poslanců, bylo vzneseno 7 faktických poznámek a do rozpravy se zapojili tři ministři vlády České republiky. Debata poněkud extendovala a myslím, že šla obecně nad rámec agendy, která se odehrála 16. a 17. června letos v Bruselu. To je všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Kolegyně a kolegové, nyní je mou povinností, abych otevřela podrobnou rozpravu k oběma bodům.

Hlásí se pan zpravodaj k bodu 2, Informaci vlády o stanoviscích k otázkám projednávaných na nejbližším jednání Evropské rady v Bruselu.

 

Poslanec Milan Ekert: Dovolte, abych navrhl usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Informaci vlády o stanoviscích k otázkám projednaným na jednání Evropské rady v Bruselu 16. a 17. 6. 2005."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy k tomuto bodu. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu tedy končím a domnívám se, že můžeme přistoupit k hlasování o tomto navrženém usnesení. Já vás všechny přivolám.

 

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, které přednesl pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 666 z přítomných 136 pro hlasovalo 81, proti 14. Návrh byl přijat.

 

Nyní otevírám podrobnou rozpravu k bodu 7 - Negociační balíček finanční perspektivy 2007 až 2013. Ptám se, zda se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu i tento bod.

Kolegyně a kolegové, projednali jsme body 2 a 7 a nyní zřejmě už nemá smysl, abychom začali projednávat bod č. 33, ale spíše nastal okamžik, kdy dám slovo předsedovi volební komise panu poslanci Pavlu Hojdovi, protože máme pevně zařazen bod dokončení voleb před polední přestávkou.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dnes je druhé kolo voleb. Jak jistě víte, nepodařilo se zvolit všechny členy Rady České televize (bod 119) a rovněž se nepodařilo zvolit člena (dozorčí rady Státního) zemědělského intervenčního fondu (bod 121). Jedná se o dvě tajné volby s tím, že kandidáti na Radu České televize jsou čtyři, kandidáty volit budeme dva. Co se týče zemědělského intervenčního fondu, jsou dva kandidáti, volit se bude jeden.

Jenom připomínám, že je zapotřebí, aby si zejména ti noví poslanci uvědomili, jak se volí. Musí být všechna čísla před kandidáty označena buď kroužkem, nebo křížkem. Kroužků může být nejvíce tolik, kolik se volí členů. Čili znovu upozorňuji, je zapotřebí, aby lístek byl označen tak, že všechna čísla před kandidáty jsou označena buď kroužkem, nebo křížkem. Vydávat budeme za chvíli, jak skončím svůj přednes, a vydávat budeme deset minut. V případě, že bude fronta, samozřejmě prodloužím vydávání hlasovacích lístků.

Můžeme zahájit hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se domnívám, že je vhodné spojit tento bod s polední přestávkou. Slyšeli jste lhůty, které vynesl tady předseda volební komise.

Já vám sděluji, že polední přestávka bude ukončena ve 14.30 hodin. Ve 14.30 začneme projednáváním ústních interpelací a poté písemnou interpelací - odpovědí na písemné interpelace, a pak normální program, jak máme schválen.

 

(Jednání přerušeno ve 12.19 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP