Neautorizováno !


 

(17.20 hodin)

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nejprve hlasování o pozměňovacím návrhu pod bodem A. Souhlasím. (Předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 638. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 638 z přítomných 129 pro 100, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Pozměňovací návrh pod písmenem B. Protože věcně nesouhlasí s původním návrhem, zdržuji se.

 

Poslanec Jan Grůza: Předložený návrh skutečně nesouvisí s předkládanou novelou, nicméně došlo k souladu stanovisek Ministerstva životního prostředí a předkladatele. Proto mírně souhlasím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 639 z přítomných 131 pro 72, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Poslankyně Ludmila Brynychová: Nyní můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: O všech návrzích bylo hlasováno. Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jana Grůzy, Petra Zgarby, Pavla Kováčika, Jiřího Hanuše a Ladislava Skopala na vydání zákona, kterým se mění zákon číslo 149/2003 Sb., o uvádění do oběhu reprodukčního materiálu lesních dřevin lesnicky významných druhů a umělých kříženců, určeného k obnově lesa a k zalesňování, a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin), podle sněmovního tisku 888, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Viděl jsem návrh na odhlášení, respektuji a odhlásil jsem vás. Žádám o novou registraci. Přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 640. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 640 z přítomných 118 pro 109, proti 2. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji zástupci navrhovatelů, děkuji zpravodajce a končím bod číslo 109.

 

Posledním bodem dnešního jednání třetích čtení, jak jsme schválili ráno, je bod

 

110.
Návrh poslanců Františka Beneše, Jaroslava Gongola, Miroslava Opálky
a Svatomíra Recmana na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 894/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec František Beneš a zpravodaj výboru pro sociální politiku a zdravotnictví pan poslanec Václav Grüner. Všichni jste obdrželi sněmovní tisk 894/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrh.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku, a ptám se, kdo se hlásí. Hlásí se pan navrhovatel František Beneš.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych využil této příležitosti a místo svých slov vám přečetl úryvek z dopisu jedné paní z Teplic.

Vážený pane premiére - píše ona paní 11. října 2003 - dovolte mi obrátit se znovu na vás se záležitostí, o níž jistě velmi dobře víte, která zdaleka není jen mým problémem. Jde o vdovské důchody z let 1990 až 1995. Zřejmě legislativní chybou se stalo, že při valorizaci důchodů nebyla zároveň valorizována horní hranice souběhu důchodů. V důsledku toho ženy, jimž zemřel manžel ve výše uvedených letech, pobírají jako vdovský důchod - to prosím je v uvozovkách - směšně malé částky. O odstranění této diskriminace jsem žádala v uplynulých letech řadu institucí, mj. i vás. Jako přílohu zasílám vaše odpovědi na mé dopisy z let 1997 a 1998. - Takových dopisů a odpovědí bychom našli celou řadu v naší dokumentaci. Nejen my, ale věřím, že i jiní poslanci. - Věřím, vážený pane premiére, že jste nezměnil svá stanoviska vyjádřená v předložených dopisech. V době, kdy vámi vedená koalice má v parlamentu většinu, můžete se zasadit o přijetí dříve slibované novely, která by tuto nespravedlnost odstranila. Předpokládám, že tentokrát by v parlamentu pro toto řešení byla přinejmenším alespoň část o pozice. Anebo se snad mám já i mnoho dalších žen smířit s tím, že naše diskriminace bude doživotní?

To je vše, co jsem vám chtěl před hlasováním říci. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Prosím pana zpravodaje, aby uvedl pozměňovací návrh a před hlasováním se k němu vyjádřil.

 

Poslanec Václav Grüner: Ve druhém čtení byl podán návrh na zamítnutí. Budeme tedy hlasovat o zamítnutí tohoto návrhu. Pokud návrh nebude zamítnut, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Zralého, pak o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, je to srozumitelné. Všechny vás odhlásím a pokusím se přilákat další poslance do sněmovny. Přihlaste se svými hlasovacími kartami.

 

O návrhu na zamítnutí rozhodneme v hlasování pořadové číslo 641, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 641 z přítomných 114 bylo pro 41, proti 44. Návrh nebyl přijat.

 

Vyjádřete se k pozměňovacímu návrhu, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Grüner: Budeme tedy hlasovat o jediném pozměňovacím návrhu pana poslance Zralého. Nesouhlas. (Navrhovatel F. Beneš souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 642 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 642 z přítomných 121 pro 59, proti 22. Návrh nebyl přijat.

 

Vidím, že je zájem o kontrolu výsledků hlasování. - Pan poslanec Grüner.

 

Poslanec Václav Grüner: Chtěl bych zpochybnit hlasování. Hlasoval jsem ano, ale na sjetině mám ne.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je zvláštní, že pan zpravodaj říká, že hlasoval ano a na sjetině má ne, když dával záporné stanovisko k tomuto návrhu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Je pravda, že zpravodaj vyjadřuje své vlastní mínění, jindy mínění například výboru. Já bych to tak úplně nezpochybňoval. Prosím, pan kolega Kováčik.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP