Neautorizováno !


 

(15.40 hodin)
(pokračuje Fischerová)

V rozpravě ve druhém čtení jsem zmínila, že je jistě možné diskusi o zrušení reklamy v médiích veřejné služby otevřít v okamžiku, kdy se většinově přejde na pluralitní digitální vysílání. Mám dokonce za to, že v tomto okamžiku by na to stačil § 90 odstavec 2 jednacího řádu Sněmovny. Je ale velmi nešťastné a neprozřetelné určit už teď rok 2008, když ještě ani nevíme, v jaké podobě bude schválena novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání.

Než začneme hlasovat, chci ještě naposledy zdůraznit, že byť považuji za naprosto nezbytné pro fungování společnosti a její kulturu valorizovat poplatky médií veřejné služby, v důsledku předložených pozměňovacích návrhů nejde už bohužel pouze o ně. Jsme odpovědni nejen za fyzickou existenci těchto médií, ale také za podmínky na reklamním trhu v naší zemi. Tuto odpovědnost pokládám za stejně důležitou, ne-li ještě důležitější.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji paní poslankyni Taťáně Fischerové. Byla poslední přihlášenou do rozpravy. Zeptám se, zda se hlásí někdo další. Jsme v rozpravě, kdy je možno přečíst legislativně technické či gramatické opravy. - Není nikdo, kdo by se hlásil, proto končím rozpravu.

Zeptám se na případná závěrečná slova. Nejprve pana zpravodaje - ne, navrhovatele - také ne.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje Zbyňka Novotného, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy, zároveň aby k nim vždy uvedl své stanovisko. O totéž poprosím paní poslankyni Fischerovou.

Ještě se pokusím přivolat do jednací síně všechny naše kolegy, kteří jsou v tuto chvíli mimo. Poté požádám o klid, protože zahajujeme hlasování ve třetím čtení. Proto prosím, abychom věnovali nejprve pozornost panu poslanci Novotnému, který nás seznámí s návrhem procedury. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, ve druhém čtení byly předneseny tyto pozměňovací návrhy: Pod písmenem A1 až A11 se jedná o pozměňovací návrhy, které jsou součástí usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Pod písmenem B jsou pozměňovací návrhy mé. Pod C - pozměňovací návrhy poslance Sedi, pod D - poslance Skopala, pod E - poslance Máši, pod F - poslance Talíře, pod G - poslankyně Fischerové.

Nyní vás seznámím s návrhem procedury hlasování. Nejprve budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B1. Bude-li schválen B1, stávají se tím A1 a D2 nehlasovatelnými. Bude-li schválen B1, budeme dále hlasovat A1, nebude-li schválen A1, budeme hlasovat D2.

Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B2. Bude-li schválen B2, tím se stává A3 a A4 nehlasovatelné. Bude-li schválen B2, budeme dále hlasovat o A2 a A5 až A10 společně. Tím vynecháváme A3 a A4, které jsem uvedl jako nehlasovatelné. Nebude-li schválen B2, budeme hlasovat A2 až A10 společně.

Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem C.

Dále se dostáváme k pozměňovacím návrhům, které jsou označeny písmenem D, které budeme hlasovat v pořadí: D1 zvlášť a D2 zvlášť a D6 zvlášť. Všechny ostatní pozměňovací návrhy pod písmenem D budeme hlasovat společně.

Bude-li schválen společný blok D, budeme dále hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem F. Nebude-li schválen společný blok, pozměňující návrh pod písmenem F se tímto stává nehlasovatelný.

Dále se dostáváme k hlasování o pozměňovacím návrhu pod písmenem E, který budeme hlasovat jako celek vyjma E4.

Dále provedeme orientační hlasování mezi pozměňovacími návrhy označenými jako A11 a D8. Po tomto orientačním hlasování budeme hlasovat o tom z návrhů, který získá více hlasů.

Tímto se dostáváme k bodu G, který budeme hlasovat jako celek.

Dále budeme hlasovat o legislativně technických úpravách přednesených ve třetím čtení a to byla legislativní úprava, kterou přednesl pan poslanec Máša.

Ještě si dovolím jednu změnu. Návrh pod písmenem G1 budeme hlasovat jako první s variantou D1, která se tímto v případě jeho schválení stane nehlasovatelná.

Na závěr budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za návrh procedury. Nyní vidím dvě zvednuté ruce. První byla paní poslankyně Taťána Fischerové, poté pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Děkuji, paní předsedající. Přece jen bych prosila hlasovat o pozměňovacích návrzích D7 jednotlivě - tedy D7.1, D7.2 a D7.3. Stejně tak hlasovat o pozměňovacích návrzích E3 jednotlivě - tedy E3.1, E3.2 atd.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tento návrh. Nyní se hlásí pan poslanec Petr Pleva.

Já vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, chci dát protinávrh proti tomu, co říkala paní kolegyně Fischerová, i trochu poopravit pana kolegu Novotného.

Pozměňovací návrhy pod písmenem D3 až D8, a to D8 včetně, vyjma jedině bodu D6, se musí hlasovat dohromady, jinak celý pozměňovací návrh vůbec nedává smysl. Pokud paní kolegyně trvá na svém návrhu procedury, pak prosím, aby Sněmovna rozhodla o tom, komu dává za pravdu, protože já tvrdím, že pokud by se hlasovaly body D3 až D8 - vyjma bodu D6 - samostatně, pak schválíme nesmysl, který bude dělat velké problémy.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Prosím o další návrh k proceduře, kterou uvedl pan zpravodaj. Nevidím žádný takový návrh, proto prosím pana zpravodaje, aby nám poupravenou proceduru ještě oznámil. Mezitím budeme rozhodovat, jak navrhl pan kolega Pleva, o tom, zda budeme postupovat dle jeho návrhu, tj. aby návrhy pod písmenem D3 až D8 byly hlasovány jako celek, vyjma bodu D6, nebo zda budeme postupovat podle návrhu paní poslankyně Fischerové, která navrhuje, abychom hlasovali bod D7 podle jednotlivých bodů 1, 2 a 3 zvlášť. Mezi těmito dvěma verzemi budeme muset rozhodnout.

Ale já poprosím o shrnutí pana zpravodaje, aby nám v tom udělal jasno.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Nejprve budeme hlasovat o návrhu kolegy Petra Plevy, který navrhuje hlasovat body D3 až D8 vyjma bodu D6 jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: V tom si uděláme jasno hlasováním pořadové číslo 559. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování číslo 559 z přítomných 145 pro hlasovalo 124, proti 6. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Ještě zazněl jeden návrh, také paní poslankyně Fischerové - abychom o bodu E3 hlasovali v pořadí E3.1, E3.2, E3.3 také zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O tomto návrhu paní poslankyně Fischerové rozhodneme v hlasování pořadové číslo 560. Zahajuji toto hlasování a táži se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

V hlasování číslo 560 z přítomných 146 pro 29, proti 52. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP