Neautorizováno !


 

(12.20 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Další bod, který budeme projednávat, je bod číslo

 

105.
Vládní návrh zákona o změnách některých zákonů
v souvislosti s přijetím zákona o veřejných výzkumných institucích
/sněmovní tisk 858/ - třetí čtení

 

Pozměňovací návrhy byly rozdány jako sněmovní tisk 858/2.

Otevírám rozpravu. Nemám žádnou přihlášku. Hlásí se pan zpravodaj, poslanec Vladimír Koníček.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, v mezidobí od vyhotovení textu prošly některé z novelizovaných zákonů dalšími novelizacemi. Tuto skutečnost je zapotřebí zohlednit v návětí novelizovaného zákona ve výčtu novel, kterými zákon prošel. Jde o tyto případy: V části třetí - změna zákona o dani z nemovitostí, doplnit publikované novely č. 669/2004 Sb. a č. 179/2004 Sb. V části páté - změna zákona o daních z příjmů, doplnit publikovanou novelu č. 179/2005 Sb. V části šesté - změna zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, doplnit publikované novely č. 669/2004 Sb. a č. 179/2005 Sb. Domnívám se, že se jedná o legislativně technické úpravy.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Zdeněk Koudelka, připraví se pan poslanec Miloš Titz.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená Sněmovno, dovoluji si požádat o zpětvzetí svého pozměňovacího návrhu pod označením E1. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní pan poslanec Miloš Titz.

 

Poslanec Miloš Titz: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste se pak hlasováním vyjádřili ke dvěma legislativně technickým úpravám v tisku 858/1.

První legislativně technická úprava se týká bodů 4, 12 a 14, kdy je zapotřebí slova "Ministerstva obrany nebo Ministerstva vnitra" nahradit slovy "organizační složky".

Druhá legislativně technická úprava znamená vypustit čárku před slovy "zabývající se výzkumem a vývojem", a to ve všech bodech návrhu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím. Poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s dalším postupem.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážená paní předsedající, já bych navrhl nejdříve hlasovat o zpětvzetí návrhu kolegy Koudelky E1, potom bychom se vypořádali s legislativně technickými úpravami, potom bych doporučoval hlasovat dohromady body B1 až B17 kolegy Titze a můj bod D1, které se týkají Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany, můj bod D2, dohromady návrh pod písmenem E, tedy E2, E3 a E4 kolegy Koudelky. Na konec bod C pana poslance Doležala a úplně na závěr usnesení výboru pod písmenem A.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se zeptám, zda má někdo námitky proti takto navrženému postupu. Nezdá se, nicméně já nechám o tomto vašem návrhu hlasovat.

 

Prosím, kdo souhlasí s navrženou procedurou, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 532 z přítomných 159 pro bylo 131, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme přistoupit nejdříve k hlasování o návrhu na zpětvzetí pozměňovacího návrhu pana poslance Koudelky, který se týká pozměňovacího návrhu E1. Je tomu tak? (Nejsou námitky.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Hlasujeme o zpětvzetí E1. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 533 z přítomných 159 pro hlasovalo 136, proti 6. Návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Legislativně technickou úpravu, kterou přednesl pan kolega Titz, rozhodně nelze chápat jako legislativně technickou opravu, kterou by bylo možno přednést ve třetím čtení návrhu zákona. On zde totiž nahrazuje slova "Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra" výrazem "organizační složka", což umožňuje de facto, aby takto financovaly nepřímo i jiné organizační složky státu než tato dvě ministerstva. To ovšem je věcná změna a ani logicky nevyplývá z přednesených pozměňovacích návrhů. Proto si myslím, pokud už nechceme opravdu být za kašpary, že o tomto nemůžeme hlasovat. (Část poslanců ODS tleská.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já se zeptám na názor pana zpravodaje. Myslím si, že pokud nebude vůle k tomu, aby se pan zpravodaj spolu s panem navrhovatelem o tom poradili, tak rozhodneme hlasováním. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Já bych navrhoval rozdělit legislativně technické na legislativně technické, které jsem přednesl já, to znamená ta návětí ve změnách zákonů, a legislativně technické, které přednesl kolega Titz. A rozhodneme hlasováním. (Poslanec Pleva protestuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Sněmovna může rozhodnout svým hlasováním, pokud pan kolega Titz nevezme svůj návrh zpět a bude trvat na tom, aby Sněmovna rozhodovala o tom, zda souhlasí s jeho návrhem. Mně nezbývá nic jiného, než abychom ten spor eventuálně vyřešili hlasováním Sněmovny o tom, zda se jedná, nebo nejedná o legislativně technické změny. Pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající. Sněmovna sice může všechno, může hlasovat i o tom, že je dnes pátek, ale nic to nezmění na tom, že je dnes středa. Vy jako předsedající máte samozřejmě právo prohlásit toto za nehlasovatelné, protože to odporuje zákonu. A pokud vím, prostým usnesením Sněmovny nelze měnit zákon. Aspoň jsem si to tedy donedávna myslel.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane poslanče, já zvolím následující postup. Nejdřív budeme hlasovat o legislativně technických změnách, které přednesl pan zpravodaj, a protože i já se domnívám, že návrh, který přednesl pan kolega Titz, neodpovídá legislativně technickým změnám, nenechám o něm hlasovat a je na kolegu Titzovi, zda vznese námitku proti mému postupu.

Nevím, jestli mě pan koleg Titz poslouchal, ale teď budeme hlasovat o legislativně technických změnách, které přednesl pan zpravodaj,

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 534 z přítomných 159 pro bylo 151, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Já ještě jednou zopakuji pro kolegu Titze postup, který jsem zvolila v souvislosti s jeho návrhem. Já se domnívám, že se nejedná o legislativně technický návrh, opravu, nenechám tedy o jeho návrhu hlasovat. V případě, že se mu tento postup nezdá být správný, může pan kolega Titz vznést námitku proti mému postupu. - Jestliže tomu tak není, přikročíme k hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Teď bychom hlasovali o B1 až B17 společně s D1.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o stanoviska. (Zpravodaj i předkladatel kladné.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 535 z přítomných 159 pro bylo 146, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP