Neautorizováno !


 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
29. června 2005 v 9.03 hodin

Přítomno: 185 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Milé kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, poslankyně a poslanci, zahajuji další jednací den 45. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám, prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi sdělili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tyto kolegyně a kolegové: Stanislav Grospič - zahraniční cesta, Petr Kott - hospitalizace, Vlastimil Ostrý - rodinné důvody, Hana Šedivá - z ostatních důvodů, Tomáš Vrbík - osobní důvody, kolegové Fischer, Kubinyi, Svoboda a Šeich z důvodu pracovní cesty delegace do Srbska a Černé hory a pan kolega Bratský, Karas, Plachý, Rusová, Šulák od 29.6. do 6.7. z důvodu účasti na výročním zasedání Parlamentního shromáždění OBSE ve Washingtonu.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Pavel Dostál a pan ministr Bohuslav Sobotka.

Pan kolega Macháček má náhradní kartu číslo 5.

Na dnešní dopoledne jsme pevně zařadili body 99, 95, 111 a 98. Dále budeme projednávat zákony ve třetím čtení.

Připomínám, že odpolední jednání zahájíme pevně zařazeným bodem číslo 144, což jsou návrhy Poslanecké sněmovny na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

Dříve než dám slovo předsedovi volební komise, aby nás seznámil s výsledky tajného hlasování, dávám možnost přednesení pozměňovacích návrhů. Nejprve kolega Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, přeji vám dobré ráno. Na základě ranního jednání poslaneckého klubu sociální demokracie předkládám sněmovně dva pozměňovací návrhy týkající se změny programu. Poslanecký klub ČSSD navrhuje, abychom předřadili body 113, návrh na potvrzení předsedů výborů Poslanecké sněmovny, a bod 112, vládní návrh ústavního zákona o celostátním referendu a o změně ústavního zákona 1/1993 Sb., Ústava České republiky, na dnešní ráno, to znamená hned jako první a druhý bod.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím o další návrhy.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane předsedající, chtěl bych požádat jako zpravodaj o pevné zařazení bodu 104, vládní návrh zákona o veřejných výzkumných institucích, a bodu 105, zákony související, pevně na dnes za čtyři již pevně zařazená třetí čtení, takže jako pátý a šestý bod třetích čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: O další návrh prosím kolegu Bratského.

 

Poslanec Petr Bratský: Milé kolegyně a kolegové, vážený pane předsedající, z důvodu své služební cesty, která bude trvat až do konce trvání této sněmovny, si dovoluji navrhnout bod, kde jsem jako předkladatel, a to je podpora investičního záměru na stavbu nové budovy Národní knihovny ČR, aby byl přeložen na srpnové zasedání. Jako předkladatel bych chtěl u projednávaného bodu samozřejmě být. Chtěl bych vás poprosit, abyste to podpořili svým hlasováním. Navrhuji, aby byl bod zařazen těsně před bod zprávy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Který je to bod, pane kolego? Prosím kolegu Bratského, aby specifikoval bod, který chce vyřadit z programu. (Posl. Bratský: Najdu to, přinesu.)

Prosím o další návrh kolegu Tluchoře.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Dovolte, abych přednesl dva procedurální návrhy.

Dnes máme ve třetím čtení projednávat sněmovní tisk 810, zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních, tedy bod 98. V obecné rozpravě při druhém čtení k tomuto tisku jsem navrhoval volbu nového předsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. V tuto chvíli tedy navrhuji zařazení nového bodu s názvem: Žádost Poslanecké sněmovny o volbu nového předsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví dle § 35 odst. 3 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Důvodem je podle mého názoru opakované zaplevelování českého právního řádu. Odhlédnu-li od právě projednávaného sněmovního tisku 810 a téměř nekonečné série komplexních pozměňovacích návrhů, připomenu zákon o hluku. Jinak v podstatě technická norma, která měla uvést náš právní řád do souladu s právem Evropských společenství, spadla kvůli přílepku pana doktora Krákory celá pod stůl a dnes nám ze strany Evropské unie hrozí sankce za nenaplňování předmětné směrnice.

Druhým procedurálním návrhem pak nemůže být nic jiného než vyřazení bodu 98, tedy třetího čtení sněmovního tisku 810, z programu této schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, chci si ujasnit zařazení nového bodu s jakým názvem?

 

Poslanec Petr Tluchoř: S názvem Žádost Poslanecké sněmovny o volbu nového předsedy výboru pro sociální politiku a zdravotnictví dle § 35 odst. 3 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo má další návrh?

 

Poslanec Karel Kratochvíle: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o předřazení bodu číslo 126, sněmovní tisk 943, výroční zpráva o činnosti České televize, na pátek odpoledne po pevně zařazených bodech. Je to z toho důvodu, že ve čtvrtek jsem z vážných důvodů nepřítomen a jsem zpravodaj tohoto tisku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP