Neautorizováno !


 

(14.10 hodin)
(pokračuje P. Němec)

Rovněž je potřeba upřesnit postavení usazeného evropského advokáta, zejména pokud se týká oprávnění k poskytování právních služeb v České republice. K tomu by mělo zásadně docházet za stejných podmínek jako u českých advokátů.

Dámy a pánové, chtěl bych vás upozornit na to, že jsem si vědom, že navrhovaná novela mimo jiné také obsahuje novelizační bod č. 66 až 68, tedy úpravu, kterou se navrhuje prodloužit lhůtu pro svolávání sněmu České advokátní komory a funkční období jejích orgánů. Nicméně tato otázka již byla upravena poslední novelou zákona o advokacii s účinností do 27. května 2005. Ovšem v době, kdy vláda schvalovala tento vládní návrh zákona, ještě tato problematika nebyla v Parlamentu České republiky projednána. Proto v rámci druhého čtení budu iniciovat vypuštění novelizačních bodů 66 až 68, které byly v mezidobí Poslaneckou sněmovnou a Senátem již projednány.

Všechny navrhované právní úpravy respektují postavení advokacie jako jednoho ze základních pilířů právního státu, jsou v souladu s vývojem advokacie v demokratických státech a v souladu s trendy, které v příslušných směrnicích týkajících se advokacie sleduje Evropská unie.

Z pověření vlády České republiky navrhuji Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh zákona o advokacii a další související zákony byly Poslaneckou sněmovnou připuštěny do dalšího pokračování legislativního procesu.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru spravedlnosti Pavlu Němcovi. A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Zdeněk Koudelka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážená Sněmovno, jak už uvedl předkladatel, návrh zákona zavádí několik podstatných změn a řadu technických opatření. Mezi základní podstatné změny bych zařadil za prvé umožnění zaměstnávání advokáta jiným advokátem a za druhé zavedení povinného vzdělávání po celou dobu výkonu praxe.

Pokud se týká první změny, jde o ustanovení, které v podstatě reaguje na skutečnost, že některé již stávající velké právnické kanceláře, zvláště v Praze, navazují trvalé vztahy s jinými advokáty a prakticky formou spolupracujících smluv obcházejí stávající zákon a prakticky se tím vytvářejí vztahy, jako kdyby jeden advokát byl závislý na jiném advokátovi v pozici obdobné vztahu zaměstnance a zaměstnavatele.

Pokud jde o druhou změnu, zavedení povinného vzdělávání advokátů po celou dobu výkonu jejich činnosti, jde o změnu podstatnou a do určité míry revoluční. Bude to první zákon, který v oblasti právnických profesí, kterých je několik, notáři, exekutoři a další, zavádí povinné vzdělávání. Nicméně i to je reakce na určitý požadavek praxe, kdy vzhledem k neustálé změně právního prostředí nemůže stačit pouze vzdělání na vysoké škole, na právnické fakultě a následné vzdělávání v rámci čekatelské lhůty advokátního koncipienta. Advokátní komora se tak snaží zavést určitý standard vzdělání svých členů, aby poskytovali bez ohledu na to, kdy vyšli ze školy, případně složili advokátní zkoušky, své služby na vysoce odborné právnické úrovni. Nicméně na druhou stranu vzhledem k tomu, že jde o novou povinnost, která bude vyžadovat do určité míry i zabezpečení této povinnosti advokátní komorou, je nutné také klást určité požadavky na advokátní komoru, tak aby byla schopna pro všechny advokáty zabezpečit toto vzdělávání i v rozumné územní dostupnosti.

Já podporuji, aby uvedený návrh zákona postoupil do druhého čtení a byl přikázán ústavněprávnímu výboru k projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které mám zatím jednu písemnou přihlášku, a to od paní poslankyně Marie Rusové, které tímto uděluji slovo.

 

Poslankyně Marie Rusová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, nejprve musím předeslat, že jsem odpůrkyní advokátní komory jako takové. Jsem však realistka a vím, že v současné době zrušení komor je diskutabilní, takže proto nebudu důvody pro zrušení advokátní komory uvádět, resp. rozebírat.

Tato novela obsahuje řadu změn, které dle mého názoru jsou potřebné, respektive vhodné k uvážení. Je to například povinnost advokáta doplňovat a rozšiřovat si vzdělání, je to otázka možnosti, aby advokacie mohla být advokátem vykonávána i v pracovním poměru, je to otázka potřeby podrobněji upravit pojištění advokátů v případě odpovědnosti za škodu, hromadné pojištění advokátů, důležitá potřeba podrobnější úpravy pravidel určování advokátů, když se žadatel nemůže jiným způsobem domoci poskytnutí právních služeb.

K diskusi oprávněnosti však zůstává otázka započítávání určitých dob do právní praxe advokátního koncipienta, to znamená nemoc, dovolená atd., otázka prodloužení funkčního období volených orgánů komory ze tří let na čtyři roky, otázka kárného řízení, tzn. možnost rozhodnout ve věci vydáním kárného příkazu, otázka evropských advokátů atd.

Ještě takový malý dovětek. Určitě nebudu souhlasit se zvýšením poplatku za vydání osvědčení o zápisu do seznamu advokátů, což znamená 10 tisíc Kč. Pan ministr tu hovořil o tom, jak především mladé absolventy právnické fakulty je potřeba zapojit, a na druhé straně je tedy tendence, aby poplatek, jak už jsem uvedla, byl zvýšen.

Je tedy třeba uvedený sněmovní tisk dle mého názoru propustit do druhého čtení, přičemž předesílám, že už jsou pozměňovací návrhy, které jsme obdrželi jako členové ústavněprávního výboru od samotné advokátní komory, a předpokládám, že takovýchto pozměňovacích návrhů bude více. Proto znovu opakuji - jsem pro to, aby tento sněmovní tisk byl propuštěn do dalšího čtení a aby byl proveden patřičný rozbor v ústavněprávním výboru.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele a zpravodaje. Pan ministr si přeje závěrečné slovo. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Němec: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jen jednu drobnost. Souhlasím s paní poslankyní Rusovou, že je třeba věnovat pozměňovacím návrhům patřičnou pozornost. Jen bych zmínil, že jeden okruh, který zmínila, jak už jsem uvedl ve svém úvodním slově, byl předchozí novelou zákona upraven.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP