Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo v 11.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v jednání přerušeném na porady klubů, a to bodem číslo

 

102.
Návrh poslance Miroslava Kalouska na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem
funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců
a poslanců Evropského parlamentu, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 849/ - třetí čtení

 

Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal své místo navrhovatel pan poslanec Miroslav Kalousek a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jiří Václavek. Obdrželi jste sněmovní tisk 849/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Zahajuji obecnou rozpravu, do které nemám zatím žádnou přihlášku. Jenom podotýkám, že ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových, úpravy, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů, popřípadě podat návrh na opakování druhého čtení.

Do rozpravy vidím hlásit se navrhovatele pana poslance Miroslava Kalouska. (Reakce na skutečnost, že poslanec Kapoun hovoří s ministrem financí u řečniště:) Ještě než mu dám slovo, požádám pana poslance Kapouna, aby zaujal své místo a uvolnil místo panu poslanci Kalouskovi. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pane předsedající, vážení místopředsedové vlády, dámy a pánové, děkuji za diskusi, pozměňovací návrhy. Dovolte, abych zdůraznil, že vláda České republiky ve svém stanovisku doporučuje přijetí tohoto zákona s výjimkou úpravy diet, tam to nedoporučuje, ovšem s argumentací, která upřímně řečeno se míjí se skutečností. Není pravda, že by si ústavní činitelé museli platit pojištění při zahraničních cestách atd. Čili i když vezmeme v úvahu, že argumentace vlády není totožná se skutečným stavem, tak snad mohu prohlásit, že vláda doporučuje přijetí tohoto zákona.

K jednotlivým pozměňujícím návrhům se vyjádřím ve svém stanovisku. Jenom prosím dovolte, abych vyjádřil poměrně vášnivý nesouhlas s pozměňujícím návrhem B3, který zvyšuje finanční plnění při souběhu o 15 procent. Za prvé vychází z úvahy, že cestovní náklady jsou plně odvozeny od benzinu a auta, což si předkladatel nemyslí, benzin a auto nejsou jediným obsahem cestovních náhrad. Za druhé se domnívám, že by bylo skutečně tristní, kdybychom zakončili diskusi hlasováním o tomto návrhu s tím, že si navýšíme finanční náhrady. Proto chci velmi nedoporučit tento pozměňovací návrh.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak.

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí. Já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Přihlaste se svými hlasovacími kartami.

 

O návrhu na zamítnutí budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 354. To jsem právě zahájil a ptám se, kdo je pro zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 354 z přítomných 139 pro návrh 7, proti 36. Pardon, pro 8, proti 36. Návrh nebyl přijat.

 

Požádám zpravodaje, aby nás seznámil s postupem hlasování a přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy, sdělil nám stanovisko, stejně jako pan navrhovatel, k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Můžeme přikročit k hlasování o těchto pozměňovacích návrzích. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Václavek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji vám následující postup. Nejdříve bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích kolegy Šuláka, zvlášť A1, A2, A3. Následně - dle toho, jak tyto pozměňovací návrhy dopadnou - by souviselo hlasování eventuálně o bodu B4. Podotýkám, že hlasování A3 se týká i bodu B4, čili bude hlasování o obou bodech zároveň. Následuje hlasování B1, B2, D1, D2, E1 plus 2 jako celek, F1, F2, F3 samostatně. To je můj návrh na postup.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Má někdo nějaký jiný návrh nebo změnu k navrženému postupu k hlasování, který přednesl zpravodaj? Ano, pan poslanec Doležal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Já se domnívám, že návrhy pod písmenem D pana kolegy Vrbíka by se měly hlasovat najednou, to znamená 1, 2, ony spolu souvisejí. Děkuji.

 

Poslanec Jiří Václavek: Pokud s tím pan kolega souhlasí, já nemám námitky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pan kolega Vrbík souhlasí, budeme body D1 a D2 hlasovat jako jeden pozměňovací návrh. Ještě někdo další? Není tomu tak. Můžeme začít.

 

Poslanec Jiří Václavek: V tom případě budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Šuláka A1.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Stanovisko? (Zpravodaj souhlas, předkladatel nesouhlas.)

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 355 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 355 z přítomných 165 pro 121, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Václavek: Následující hlasování je k bodu A2. Nesouhlas. (Předkladatel nesouhlas.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 356. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 356 z přítomných 163 pro 4, proti 115. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Václavek: Dále budeme hlasovat zároveň o bodu A3 a B4, které jsou totožné. Souhlas. (Předkladatel nesouhlas.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP