Neautorizováno !


 

(17.10 hodin)
(pokračuje Páralová)

Předkladatelé zákona měli ještě jednu možnost svou chybu napravit, ale svou šanci opět nevyužili. Návrh zákona nám totiž vrátil Senát. A zde jsem opět varovala, dokonce jsem se snažila své kolegy ze strany lidové osobně přesvědčit, aby pro zákon nehlasovali.

Cituji svou řeč z 24. června 2004: "Senát nám vrátil návrh zákona, který obsahuje novely více než padesáti zákonů, a provedl jedinou marginální změnu. Škoda, že Senát neudělal více změn. Tento zákon je totiž odborníky označován za zpackaný. Za nejvíce zpackanou je označována novela zákoníku práce. Zvláště nevydařená je úprava, která zavádí povinnost nuceně nastoupit dovolenou 1. listopadu pro zaměstnance, který nemá vybranou loňskou dovolenou.

Po celé zemi si na školeních a konferencích lidé ťukají na čelo, smějí se a dávají nám poslancům nejrůznější jména z říše zvířat, tedy to v tom lepším případě z říše zvířat.

Tato zpackaná úprava se do zákona dostala pozměňovacím návrhem ve Sněmovně a nic na tom nemění fakt, že ji připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministerstvo se dnes k úpravě, kterou připravilo, nezná. Říká - my nic, my muzikanti, to ti nemožní poslanci. Bráním se, že ODS pro tento zákon nehlasovala, že jsem zde na to upozorňovala. Marně. Není to nic platné. Lidé mi říkají, že jsem zřejmě udělala málo pro to, aby zákon neprošel, že jsem asi Sněmovně dostatečně jasně a důrazně nevysvětlila, že se jedná o zmetek.

Kolegyně a kolegové, znovu tedy opakuji, tento zákon je zmetek."

Tato má důrazná slova však ani podruhé nepřesvědčila kolegy z lidové strany a oni opět hlasovali pro návrh zákona. Dnes se snaží tímto návrhem zákona svou dvojnásobnou chybu napravit.

Kolegyně a kolegové z KDU-ČSL, svými novelami, které jsou nesystémové, které někdy obsahují jednu nebo dvě věty, kterými napravujete chyby, na nichž se sami vehementně podílíte, zbytečně zahlcujete Sněmovnu a snižujete kvalitu její práce. Jste vládní stranou a máte možnost napravovat své chyby vládní cestou, vládními profesionálními novelami. Máte možnost využít Legislativní rady vlády. Máte možnost využít stovek profesionálů na ministerstvech. Místo profesionálního a pokorného přístupu k práci se uchylujete k lacinému zviditelňování se.

Minulý týden jste pro změnu podpořili zákon o inspekci práce vrácený nejprve Senátem a posléze i prezidentem republiky. Nerada bych se dočkala toho, že za pár měsíců přijdete s novelou zákona, kterou budete opět vehementně napravovat to, co jste sami spískali. Nevratné změny jste již nastartovali.

Váš návrh na úpravu nevybrané dovolené přichází, jak se říká, s křížkem po funuse a v podstatě již nemá opodstatnění. Je to mrtvá norma, a i kdybyste ji stokrát kropili živou vodou, je to marné.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Reagovat chce pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Mně je líto paní kolegyně, že vystoupila tímto způsobem. Já jsem rád, že ocitovala své vystoupení z doby, kdy se tento návrh zákona projednával. Pokud jste pozorně sledovali, v tom vystoupení nebyla ani zmínka ani tečka o problému, který my se snažíme řešit.

Jestli mohu paní kolegyni ocitovat. Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy říká doslova: Nelze minimální dobu placené dovolené nahradit finanční náhradou s výjimkou případu ukončení pracovního poměru. Čili dikce je naprosto správná. Pokud ji popíráte, zřejmě neznáte onu směrnici. Problém nevznikl aplikací této směrnice, jak se mylně paní kolegyně domnívá. Problém vznikl v onom přechodném období, v oné změně režimu. A to paní kolegyně ani ve svém vystoupení nezmínila. Samozřejmě jasně patří k opoziční rétorice, to já nezpochybňuji, prohlašovat všechny návrhy za paskvily, za zmetky. Ono je to jednoduché. Ale myslím si, že by bylo poctivé, aby paní kolegyně řekla, že o tomto přechodném ustanovení se ve svém projevu nezmínila, protože si ho nevšimla, stejně tak si ho nevšimla vláda, stejně jako si ho nevšimla opozice, stejně tak jako si ho nevšiml Senát. Kdyby si toho někdo všiml a upozornil na to, tak by se ta věc jistě řešila.

Myslím si, že by bylo korektní, když už se o těch věcech bavíme, přistupovat skutečně k těm věcem pravdivě. Rozumím tomu, že se volby blíží, takže se chce všechno načechrávat. Já jsem tady řekl - ano, vloudila se chyba, my přicházíme s tím, tuto chybu napravit. Tato chyba by nebyla chybou, kdyby této chyby nevyužívali zaměstnavatelé a řídili se obyčejnou lidskou slušností. Pak by věděli, že jestliže někomu řeknu, že mamince na mateřské dovolené vznikl nárok, tak jim nic nebránilo, aby se s těmito ženami vyrovnali. Stačilo, aby se s nimi dohodli, povolili jim například přerušení oné dovolené. Maminka by si to vybrala a nebyl by žádný problém. Kolikrát je to mnohem víc o kulturnosti prostředí, ve kterém se pohybujeme, než o síle zákona. Silou zákona se bohužel někdy musí napravovat to, co chybí v morálce.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ještě chce reagovat paní poslankyně Páralová.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, chtěla bych se bránit tomu, že jsem nevěděla, že tam je tento problém. Já jsem to dobře věděla. Říkala jsem zde, že novela je zpackaná a že dopadne na zaměstnance.

Nemám nic proti aplikaci směrnice. Jde mi o to, že znění, úprava je velice špatná, zvláště ve spojení s tím, že zákon vstoupil do účinnosti 1. října a 1. listopadu museli lidé nastoupit v podstatě na tzv. nucenou dovolenou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byla reakce. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy. Nevypadá, že by se ještě někdo hlásil. V tom případě obecnou rozpravu končím.

Závěrečná slova? Už vše bylo řečeno? Prosím navrhovatele.

 

Poslanec Josef Janeček: Jsem rád, že paní kolegyně řekla, i když implicitně, že toto ustanovení necitovala a na tento konkrétní problém upozorněno nebylo nikým, kdo se touto normou zabýval.

Jinak bych prosil vážené kolegyně a kolegy, aby propustili tento návrh zákona do dalšího čtení, neboť je to podle mého názoru minimálně příspěvek ke kultivaci našeho podnikatelského prostředí. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Tluchoř se ujme slova.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Jen velmi krátce na závěr. Myslím, že vím, co je slovo pokrytec, co znamená. Je to to, když někdo káže vodu a pije víno. Já jsem tady poukázal na ten rozpor, že to zde podle mého názoru nastalo. Vy se snažíte, ale nastal zde tento rozpor. Prosím, aby mě neokřikoval pan -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Prosím, abyste umožnili panu poslanci dokončit své vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Tluchoř: Děkuji pěkně. Čili vzkazuji panu předkladateli Janečkovi, že vím, co znamená slovo pokrytec. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Janeček ještě jednou bude reagovat.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové z ODS, všichni víme, že tvorba zákonů je nedokonalá. A to bylo i v době, kdy tu byla vláda ODS, která předkládala zákony. To je prostě vlastností legislativního procesu. Proto také bylo naprosto běžné i za vlád Václava Klause, že v případě, že se v terénu ukázal ten či onen problém toho či onoho zákona, že se zákon novelizoval. Nedělejme tyto nepravdivé útoky, protože to není fér. Naopak važme si toho, jestliže někdo je ochoten přiznat, že v zákoně je chyba, a byť pro zákon hlasoval, snaží se tuto dílčí chybu odstranit. Samozřejmě že by bylo pohodlnější tvrdit, že všechno je bezvadné, dokonalé, že jsme stoprocentně jasnozřiví. Nejsme. Chybí nám možná někdy trochu pokory k tomu, abychom si řekli: přestože se snažíme ty věci nějakým způsobem řešit, občas děláme chyby, a proto se je snažíme napravit.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP