Neautorizováno !


 

(Jednání pokračovalo ve 12.04 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vážené kolegyně a kolegové, přestávka určená pro jednání poslaneckých klubů uplynula, já vás proto prosím, abyste zaujali místa ve svých poslaneckých lavicích.

O slovo se ještě před hlasováním přihlásil pan poslanec Walter Bartoš. Prosím o klid, budeme pokračovat v jednání.

 

Poslanec Walter Bartoš: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych jen pro stenozáznam chtěl uvést, že v hlasování č. 130 - kolegům připomenu, že se to týkalo 0,3 promile alkoholu - jsem hlasoval "ne", na sjetině ale mám "ano". Hlasování nezpochybňuji, jen to uvádím pro stenozáznam.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Poprosím nyní pana zpravodaje, aby mi věnoval trochu pozornosti. Domnívám se, že můžeme nyní přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako o celku, takže přečtu návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku č. 833, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Vidím vaši žádost o odhlášení, všechny vás odhlašuji, a prosím vás, abyste se přihlásili.

Domnívám se, že můžeme zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 222 z přítomných 174 poslanců pro návrh hlasovalo 117, proti 46, návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Slovo má pan ministr dopravy.

 

Místopředseda vlády a ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, děkuji vám za podporu tohoto návrhu zákona. Myslím, že jsme společně odvedli dílo, za které nám poděkují občané celé republiky a všichni ti slušní řidiči na silnicích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: I já děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji za jejich velmi dobře odvedenou práci a končím projednávání tohoto bodu.

 

Kolegyně a kolegové, dalším bodem, který budeme podle schváleného pořadu schůze projednávat, je bod číslo

 

83.
Vládní návrh zákona o podpoře výstavby družstevních bytů
ze Státního fondu rozvoje bydlení a o změně některých zákonů
(zákon o podpoře výstavby družstevních bytů)
/sněmovní tisk 816/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr pro místní rozvoj pan Radko Martínek a zpravodaj výboru pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Miroslav Váňa.

Obdrželi jsme sněmovní tisk 816/2, který obsahuje návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy.

Otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou písemnou přihlášku, ale hlásí se pan zpravodaj, kterému tímto uděluji slovo.

 

Poslanec Miroslav Váňa: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, vážení kolegové, v rámci obecné rozpravy vznáším pozměňovací návrh, a to v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, s § 95 odst. 2. Tento pozměňovací návrh má charakter odstranění legislativně technické chyby, a to ve vazbě na pozměňovací návrh A37.

Podávám návrh na úpravu změní zákona takto: "Zákon o podpoře výstavby družstevních bytů ze Státního fondu rozvoje bydlení a o změně zákona č. 190/2004 Sb., o dluhopisech (zákon o podpoře výstavby družstevních bytů)".

Odůvodnění: Jde o úpravu logicky vyplývající z přednesených pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Vidím paní poslankyni Zdeňku Horníkovou. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Děkuji, paní předsedající. Já bych, vážená paní předsedající, zopakovala svůj dotaz, který jsem přednesla při řádném projednávání zákona ve druhém čtení směrem k ministru financí, který však nebyl zodpovězen. Ráda bych totiž věděla, o jaké podpoře se v tomto zákoně vlastně bavíme, o jaké výši podpory se bavíme a jak tato výše podpory bude stanovena.

Při projednávání na výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí jsme obdrželi s návrhem zákona také vládní nařízení, které hovoří o státní podpoře ve výši sto tisíc korun jako o dotačním titulu. Dále jsme ale v kompletním pozměňovacím návrhu přijali nebo přijmeme podmínky, kterými splňujeme to, co po nás žádá Evropská komise, a to je podmínka de minimis.

Já jsem se ve druhém čtení ptala pana ministra financí, jakým způsobem a jak bude de minimis stanoveno, tak aby nedošlo k porušení pravidel Evropské komise.

Dále bych se chtěla zeptat, protože v zákoně v § 1 je upraveno, že zákon upravuje kontrolu dodržování podmínek stanovených tímto zákonem, a vzhledem k tomu, že tento zákon neobsahuje kontrolu, jestli bude tato kontrola prováděna zvláštním předpisem a jakým.

A dovolte mi krátké zdůvodnění. Myslím, že všichni máme zkušenost s výstavbou nájemních bytů. Máme zkušenost, která nám říká, že několikrát byly měněny podmínky k získávání státních dotací, máme zkušenost, kdy řada obcí a řada starostů je dnes nucena vracet vládní dotace pro nedodržení podmínek. Chtěla bych mít proto jasno, jaké podmínky a za jakých podmínek bude udělována státní dotace při výstavbě družstevních bytů, abychom se nedostali do úplně stejné situace.

Vzhledem k tomu, že považuji tento vládní návrh za návrh, který je nedodělkem vlády, myslím, že by se vláda měla zamyslet nad tím, pokud nebude tento návrh zamítnut, zda by ho neměla vzít zpět a řádně přepracovat.

Prosím tedy pěkně pana ministra financí o odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, jestli se ještě někdo další hlásí do rozpravy. Vidím pana poslance Františka Beneše, zároveň se ale zvedl pan ministr financí, který má přednost - ale vidím, že dává přednost panu poslanci Benešovi. Takže máte přednost, pane poslanče.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající, děkuji také panu ministru financí.

Já bych chtěl, dámy a pánové, jen velmi krátce uvést, že při rozhodování se o podpoře či nepodpoře tohoto návrhu zákona, který z našeho pohledu tvoří jeden z pilířů obnovení družstevní bytové výstavby, jsme došli k poznání, že i pro nájemné z takto vystavěných bytů bude použitelná dosud platná vyhláška pro všechny byty vystavěné se státní pomocí - zde veřejná podpora nepochybně představuje formu státní pomoci. Jde o vyhlášku č. 85/1997 Sb.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP