Neautorizováno !


 

(15.40 hodin)
(pokračuje Petr)

Já se domnívám, že je třeba tady interpretovat stanovisko, které zaujala Česká lékařská komora, která hodnotí jednotlivé typy nemocnic asi takto: Česká lékařská komora nepovažuje příspěvkové organizace za vhodnou formu existence nemocnic. Tato forma není v Evropské unii běžná. Největší slabinou je nízká míra kontroly a kvality péče a taky kontrola hospodaření. Dochází k nehospodárnému nakládání se svěřeným majetkem a k vysoké míře korupce. Tatáž komora nepovažuje obchodní společnosti za vhodnou formu existence většiny nemocnic. Její slabinou je naprostá netransparentnost, neboť všechny informace podléhají hospodářskému tajemství, neexistuje kontrola kvality péče, kontrola hospodaření se soustřeďuje na konečný výsledek, což vede k účelovému chování, kdy předmětem péče jsou vysoce hodnocené lékařské úkony.

A Česká lékařská komora považuje přijetí zákona, jehož prostřednictvím by stát garantoval občanům jejich základní práva, za optimální řešení. Tyto nemocnice budou pod trvalou kontrolou, výsledky lékařské péče i hospodaření budou průběžně zveřejňovány. A od toho si slibuje pokles korupce, zlepšení hospodářských výsledků, a co je rozhodující, zlepšení zdravotní péče.

A domnívám se, že teď to nejzávažnější: Česká lékařská komora předpokládá, že proti návrhu se postaví ti jednotlivci či subjekty, kterým stávající netransparentní stav a vysoce korupční systém vyhovuje, nebo ti, kteří se chystají na rozkradení posledního majetku státu.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslední přihlášený. Ještě se hlásí paní ministryně Milada Emmerová.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo.

Vážení přítomní, domnívala jsem se, že po mnoha diskusních příspěvcích při jiných příležitostech nebude už třeba dnes k návrhu tohoto zákona vystupovat. Chtěla bych jenom stručně zrekapitulovat to, co nás, respektive kolegy poslance vedlo k předložení tohoto návrhu. Když se totiž převáděly bývalé okresní nemocnice na kraje, bylo kritizováno, a plným právem, že není k dispozici takový zákon, který je nyní předkládán. A tím se i zdůvodňovalo, proč se tyto nemocnice převádějí na obchodní společnosti. On název obchodní společnost rovná se nemocnice, to už jenom vůbec toto je podivné. A nesmíme se divit, že obchodní společnost jde za ziskem. Jejím úkolem je podle ekonomických zákonů produkovat zisk a zisk má být co největší. Ptáme se potom, na čí úkor se vlastně produkuje zisk v obchodních společnostech. Samozřejmě na úkor zdravotníků, poskytovatelů a na úkor samotných pacientů. Management těžko bude krátit sám sebe. Obchodní společnosti nemohou zajišťovat veřejnou službu, jako je zdravotnictví z našeho pohledu, obchodní společnosti se lépe podílejí na -

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pardon, promiňte, paní ministryně, ale tady byl zájem, abyste vystoupila, a teď tady není odpovídající klid podle mne. (Zvoní zvoncem.)

Ticho, prosím, a máte slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Obchodní společnosti se lépe uplatní při zajišťování tržních principů.

Co se týká opakovaných výroků, že jde o pokus o zestátnění, tak bych chtěla připomenout, že podle kompetenčního zákona je garantem za úroveň kvality a dostupnost zdravotní péče stát. Tady tedy je stát plně na místě jmenovat a podobné výroky jako zestátnění, které mají pejorativní nádech, možná spíše hovoří o tom, že právě stát má starost, aby péče byla zajištěna na žádané úrovni. Když jsou pojišťovny v deficitu, když se zdravotnictví nachází v určité finanční krizi, tak je vždy na řadě stát, aby toto zahladil, aby tyto díry zalepil. V tom případě se o zestátnění dluhů nehovoří. Já bych prosila kolegy zejména po mé pravé ruce, tedy z pravé části politického spektra, aby si toto laskavě uvědomili.

A chci říct ještě toto: Obchodní společnost zasahuje do veřejných prostředků, do solidárního veřejného zdravotního pojištění, a i to jim nevadí. V tomto případě se žádné hanlivé názvy nevyskytují.

Takže já bych chtěla jenom říct, že převod nemocnic na neziskové lůžkové zařízení je v zahraničí běžně praktikován, že nemocnice se vybírají podle akreditačních principů, že se tím nelikvidují pojišťovny, a až se tedy vlastně lépe hospodaří s veřejnými prostředky, kterými je pojištění, které se nazývá veřejné. Je mi líto, v poslední době jsem se setkala s názory, že veřejné je na tom pouze to, co platí za pojištěnce stát, zatímco to, co platí zaměstnavatelé, že není veřejné. To si myslím, že je tedy základní nedostatek ve znalostech a potom pochopitelně i v přístupech.

Takže já bych chtěla tento zákon, i když má možná nějaké nedostatky z pozice právní, tak bych ho chtěla podpořit, protože jsme si všichni stěžovali, že není. Teď bude a nebude důvodem, aby zdravotnictví fungovalo jako trh.

Děkuji. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: A ještě se do obecné rozpravy přihlásil pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové a kolegyně, mě velmi mrzí, že ta diskuse je řekl bych v některých místech až zbytečně předvolební, že se netýká merita věci, protože kdyby se týkala merita věci, tj. toho, jak zajistit našim občanům nejkvalitnější péči, tak by odpadla možná velká část těch příspěvků.

Tím základním úkolem, který se tady málokdy zmiňoval, tj. zajistit, aby péče byla dostupná, aby byla kvalitní, tak tím základním nástrojem nemusí být forma. My jsme se vlastně za celou tu dobu nedostali přes formu zdravotnického zařízení. Říkáme, že forma rozhoduje, že rozhoduje forma příspěvková, že rozhoduje forma akciovek nebo forma neziskového zdravotnického zařízení. Není tomu tak. Ony ty akciovky, které zřídily kraje, v podstatě taky nejsou tak zcela akciovkami, neboť stoprocentním akcionářem je zase kraj. Jediný účel, který to mělo, je právě vyhnout se těm problémům, na které jsem upozorňoval a které zůstávají i v tomto návrhu zákona.

Co je věc, která je podle mého názoru nezpochybnitelná, je skutečnost, že přijetí takto formulovaného návrhu povede k většímu množství zdravotnických zařízení, neboť budou vedle těchto akciovek vznikat nezisková zařízení. A my jsme si už mnohokrát přeci říkali, že více zdravotnických zařízení neznamená lepší péči, ale většinou to znamená horší péči. Že více zdravotnických zařízení znamená, že nakoupíme více přístrojové techniky, to znamená, že vybavíme více laboratoří, potom budeme častěji chodit na Ministerstvo financí, aby nás oddlužilo, a vlastně ta péče bude dražší, ale bude méně kvalitní.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP