Neautorizováno !


 

(9.20 hodin)
(pokračuje Bílý)

Dále bych ještě ocitoval z důvodové zprávy: Z uvedeného důvodu nabídlo Ministerstvo obrany v souladu s ustanovením zákona č. 219/2000 Sb. Vojenskou nemocnici ostatním organizačním složkám státu, zejména Ministerstvu zdravotnictví. V prvopočátku Ministerstvo zdravotnictví projevilo o převedení Vojenské nemocnice zájem se záměrem, že Vojenská nemocnice bude přičleněna ke stávající Fakultní nemocnici Plzeň. Následně však Ministerstvo zdravotnictví převedení Vojenské nemocnice odmítlo s tím, že má zájem pouze o její majetek. Ministerstvo zdravotnictví dopisem paní ministryně číslo 22961/2004 ze dne 17. srpna 2004 požádalo o revokaci závěrů z předchozích jednání mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem obrany s návrhem, aby Vojenská nemocnice byla převedena na Sdružení válečných veteránů České republiky.

Já v podrobné rozpravě nebudu už načítat, jen odkážu na to, že byl rozdán komplexní pozměňovací návrh, který všichni máte. Chtěl bych, abyste opravdu vážně přemýšleli o tom, jestli je lepší Vojenskou nemocnici Plzeň převést na kraj, tak jak bylo původně projednáváno a Ministerstvem obrany i schvalováno, anebo jestli se rozhodnete převést na Fakultní nemocnici, ale tento způsob se mi zdá nečistý, protože Ministerstvo zdravotnictví mělo dostatek času, aby o to požádalo v klasickém postupu.

Myslím si, že spousta vás - protože jsem diskutoval jak s kolegy ze sociální demokracie, tak z Komunistické strany Čech a Moravy - je už rozhodnuta, protože zde nemáte zájem, aby nemocnice byly převedeny v tomto duchu na kraj, ale na stát. Uvědomte si, že pokud tato nemocnice bude převedena na kraj, má to jednu výhodu. Občan Plzeňského kraje vidí, kdyby se děly nějaké nepravosti s touto nemocnicí. Pokud to bude převedeno na Ministerstvo zdravotnictví a spojeno s Fakultní nemocnicí, bude zajímat občana z Ostravy, z Brna, z Prahy, co se děje v Plzni? Já si myslím že ne, že nejlepší kontrola je ta nejbližší, a to je v Plzeňském kraji.

Ve Vojenské nemocnici - máte to rozdáno - je zaměstnáno tuším celkem na 500 pracovníků, z toho myslím 109 lékařů. Dnes jsem se dověděl, že lékaři sepisují petici proti sloučení Vojenské nemocnice s Fakultní nemocnicí. Já vím, že teď pan ministr je v takové divné pozici, protože něco navrhoval a bohužel musí respektovat rozhodnutí vlády a zastávat stanovisko převodu na Fakultní nemocnici. Myslím si, že převodem na Fakultní nemocnici mnoho lékařů opustí Vojenskou nemocnici a půjde do jiného resortu.

Kraj dostal za úkol takovou základní zdravotní péči zabezpečovat. Tato vláda, resp. vláda sociální demokracie, udělala zákon o krajích. Ale protože kraje vyhrála jiná strana než oni, tak říkají, že kraje nedokáží hospodařit s majetkem, který by měly dostat. Plzeňský kraj měl spoustu objektů, kde byla armáda. Armáda je opouští, někde se daří je převést na obce, ale Plzeň samotná nedostala od státu nic. Uvědomme si, že Plzeň, největší město Plzeňského kraje, nemá ani jedno lůžko. V případě sloučení s Fakultní nemocnicí vznikne monopol, kde Fakultní nemocnice bude mít 2000 lůžek, což je přes 60 % celého Plzeňského kraje.

Myslím si, že opravdu byste měli popřemýšlet. Takováto stranická ideologie - rozhodnuto, dáme to na Fakultní nemocnici - je myslím krátkozraká. Vzpomeňte si, že všichni jsme zde, když jsme byli zvoleni poslanci, skládali slib, že budeme jednat podle svého vlastního svědomí a vědomí. Apeluji na vás a na váš rozum, abyste ve třetím čtení podpořili komplexní návrh, který znamená převod Vojenské nemocnice na kraj.

Děkuji, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Jiřímu Bílému. Nyní jsem registrovala přihlášku pana poslance Václava Votavy. Máte slovo, pane kolego.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, mám potřebu reagovat na slova pana poslance Bílého, protože obsahují řadu nepravd nebo polopravd. Pan poslanec zmínil, že se organizuje určitá petice za zachování Vojenské nemocnice. Ano, organizuje se, bohužel za tichého souhlasu vedení Vojenské nemocnice. Já si myslím, že ta petice je založena na základě lží, které napadají Fakultní nemocnici, poškozují její dobré jméno a manipulují i s důvěrou pacientů. Myslím, že je to velice špatně.

Já jsem tady při prvním čtení obsáhle vysvětloval, proč si myslím, že by se měla Vojenská nemocnice sloučit s Fakultní nemocnicí, proč si myslím, že by neměla přejít pod Plzeňský kraj: protože se domnívám, že Plzeňský kraj by především měl zabezpečovat činnost ve stávajících bývalých okresních nemocnicích, které převzal. A Plzeňský kraj je i atypický v poskytování zdravotní péče, protože ne celý region je dostatečně pokryt zdravotní péčí. Ukazoval jsem to na příkladu plánské nemocnice, která je skoro tři roky zavřená, a kraj nejeví vůbec zájem, aby ji začal provozovat. Přitom kraj chce převzít Vojenskou nemocnici, chce ji převzít s veškerými dluhy a nechce oddlužit nemocnici v Plané. To se mi zdá jako velice špatné.

Dalším důvodem, proč si myslím, že by se neměla převést Vojenská nemocnice pod kraj, je i ten, že samozřejmě kraj dává jasně najevo, že tuto nemocnici zprivatizuje, že z ní udělá obchodní společnost, ať akciovou společnost nebo společnost s r. o., a to myslím, že je velice špatně, protože nikde není zajištěno, jak dál bude s nemocnicí nakládáno, do jakých rukou se někdy může dostat. Myslím si, že můžeme velice úspěšně spekulovat o tom, jak by tato nemocnice mohla skončit.

Já bych si dovolil citovat z dnešního tisku, je to z Plzeňského deníku, kde se vyjadřuje paní ředitelka Ing. Kunová k tomu, jak hodlá s Vojenskou nemocnicí, pokud přejde pod Fakultní nemocnici, naložit: Počítá se zachováním všech zdravotnických pracovišť, s jejich dalším rozvojem, říká Kunová. Zároveň ale dodává, že předpokládá sloučení některých stejných oborů, které nyní v borské části Fakultní nemocnice a ve Vojenské nemocnici fungují vedle sebe, např. ORL či kožní. Kapacita pracovišť by podle Kunové zůstala zachována. Ředitelka se ohradila i proti názoru, že se pacientům Vojenské nemocnice prodlouží čekací doby na plánované operace, protože kapacitu chirurgických oborů hodlá Fakultní nemocnice též zachovat. Sloučení nemocnic přinese lepší a rychlejší přístup ke špičkovým specialistům, k lepšímu přístrojovému vybavení a tím i ke kvalitnější a rychlejší péči, reaguje Ing. Kunová. Fakultní nemocnice podle ní plánuje navíc zřízení tzv. eldéenkových lůžek, která v regionu citelně chybějí.

Dámy a pánové, já bych chtěl říci, že paní ředitelku Ing. Kunovou znám již dlouhá léta. Myslím si, že je to velice úspěšná a schopná a především zodpovědná manažerka a že také ví, co do tisku říká, a že to říká s plnou zodpovědností.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní mám další přihlášky, ale přednostní právo má paní ministryně zdravotnictví, paní Milada Emmerová. Poté pan kolega Mikuta a Jiří Pospíšil jako třetí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP