Neautorizováno !


 

(16.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

Jako první do podrobné rozpravy je přihlášen pan poslanec Gongol. Jako další vystoupí pan poslanec Pleva, jako třetí vystoupí pan poslanec Mencl. Další přihlášky v tuto chvíli nemám.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Dovoluji si předložit pozměňovací návrhy k tisku 722.

První pozměňovací návrh zní: Paragraf 32 odst. 1 zní: "Organizace je povinna zaplatit na účet příslušného báňského úřadu roční úhradu z dobývacího prostoru za každý, i započatý, hektar plochy z dobývacího prostoru ve vymezení na povrchu. Výše této úhrady se stanoví v rozmezí 100 až 1500 korun na hektar, odstupňované s přihlédnutím ke stupni ochrany životního prostředí dotčeného území, charakteru činnosti prováděné v dobývacím prostoru a jejímu dopadu na životní prostředí. Způsob výpočtu úhrady stanoví vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva životního prostředí a Českého báňského úřadu. Tuto úhradu převede obvodní báňský úřad obci, na jejímž území se dobývací prostor nachází. Je-li dobývací prostor umístěn na území více obcí, rozdělí obvodní báňský úřad příjem podle poměru části dobývacího prostoru na území jednotlivých obcí."

Za druhé. V § 32a odst. 4 změnit číslovky, dvě alternativy. První alternativa - "25" na "10" a číslovku "75" na "90". V druhé alternativně "25" na "20" a číslovku "75" na "80".

Za třetí. V § 37 odst. 5 za první větu vsunout nové věty tohoto znění: "Pokud se obě strany nedohodnou na způsobu odškodnění, stanoví se jeho výše znaleckým posudkem. Takto vypočtená výše odškodnění nesmí být krácena o tzv. koeficient prodejnosti, pokud je jeho hodnota nižší než jedna."

Za čtvrté. V zákoně 61/1988 Sb., v § 17 odst. 2 stávající znění doplnit o další větu takto: "Organizace je rovněž povinna předložit dohody o vyřešení střetu zájmů i s účastníky dotčených objektů v případech, kdy o to písemně požádají."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gongolovi. prosím, aby se slova ujal pan poslanec Pleva a připraví se pan poslanec Mencl.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jednak se přihlašuji ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsem předložil v minulém druhém čtení. Jenom prosím, aby byl označen jako alternativa jedna. Jako alternativu druhou k témuž předkládám tento pozměňovací návrh.

V návrhu zákona se článek jedna označuje jako část první. Za část první se vkládá část druhá, která zní: "Část druhá, článek druhý. Zákon číslo 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, se mění takto: V § 25 odst. 3 zní: "(3) Organizace může výbušninu předat jiné organizaci nebo své organizační složce jen na základě povolení obvodního báňského úřadu příslušného podle místa určení a v případě předávání výbušniny z ciziny jen na základě povolení Českého báňského úřadu. Tím nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů, poznámka pod čarou 13e). O vydání povolení je povinna příslušný báňský úřad požádat organizace, která je příjemcem výbušniny, a tuto povinnost má i v případě, že se výbušnina předává mezi jejími provozovnami, poznámka pod čarou 13f), jež se nacházejí mimo území téže obce. Povolení k tranzitu výbušnin přes území České republiky vydává Český báňský úřad. O povolení žádá osoba, která má přepravu provést. V případě předávání výbušniny do ciziny mimo země Evropské unie je povinna požádat o povolení Český báňský úřad předávající organizace."

Článek dva se označí jako článek tři. Pokud bude tento návrh přijat, je potřeba také promítnout tuto změnu do názvu zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Plevovi. Hovořit bude pan poslanec Mencl. Připraví se pan poslanec Aubrecht.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolím si přečíst avizovaný pozměňovací návrh.

V § 24 odstavec 3 zní: "Přednost při získání předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru má organizace, pro niž byl proveden průzkum výhradního ložiska, to je zadavatel. Pokud zadavatel neuplatní přednostní nárok, může přednostní nárok uplatnit organizace, která se na průzkumu výhradního ložiska finančně podílela. Tento přednostní nárok může uplatnit organizace nejdříve po schválení výpočtu zásob výhradního ložiska (§ 14 odst. 3), nejpozději však do jednoho roku od ukončení platnosti rozhodnutí o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum výhradního ložiska, a to u Ministerstva životního prostředí České republiky."

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Menclovi. Hovořit bude pan poslanec Aubrecht a připraví se pan poslanec Hrnčíř. Další přihlášky nemám. Pan poslanec Hovorka.

 

Poslanec Vlastimil Aubrecht: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, dovoluji si předložit krátký návrh na doplnění vládního návrhu novely zákona číslo 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství, tzv. horní zákon, a to doplnit nový bod ve znění:

Do § 43 doplnit nový odstavec 7. U dolů a lomů, jejichž jediným vlastníkem je stát a byly v rámci restrukturalizace uhelného, uranového a rudného průmyslu zařazeny vládou České republiky do koncepce útlumu uhelného, uranového a rudného hornictví, a nemohly proto vytvořit rezervu na sanace a rekultivace a rezervu na důlní škody nebo vytvořit rezervu v dostatečné výši na sanaci pozemků dotčených těžbou, hradí náklady na sanaci těchto pozemků v potřebné výši stát prostřednictvím rozpočtové kapitoly odpovědné organizační složky státu. Za sanaci se považuje odstranění škod na krajině komplexní úpravou území a územních struktur.

Krátké zdůvodnění. Není asi tak veliký problém v uhelném hornictví, ale týká se to zejména rudného hornictví. V současné době se to řeší vnitřním předpisem Ministerstva průmyslu a obchodu. Je jistě lépe pro místní samosprávy, pro jejich jistotu, bude-li toto dáno přímo zákonem. Že i tato ctihodná instituce, Sněmovna, zapomíná na ty obce, kde probíhala těžba v minulosti, je vidět z dnešního pohledu, kdy i zde padají další návrhy, že se přidá těm obcím, které již dostávají peníze z vydobytých nerostů, a zapomíná se právě jaksi na ty chudobné, kde ta těžba už skončila a kde to zůstává celé na státu. Zřejmě ty bohatší obce mají větší vliv na kolegy. Já bych tady řekl jeden velice nebezpečný konkrétní případ, a to je Českolipsko, kde probíhala těžba uranu pomocí kyseliny sírové a v podzemí se jí ještě nachází značné množství. Byla-li by tam jakkoli zbrzděna sanace, hrozí nebezpečí, že celý region přijde o pitnou vodu.

Čili myslím si, že jsou to závažné otázky, a pro jistotu místních a těch chudých samospráv, kde neprobíhá v současné době nic pro jejich bezpečí, je nutné, aby toto bylo dáno zákonem, protože ti, kteří v současné době pobírají tzv. rentu, nikdy tyto prostředky na sanaci nebudou potřebovat, protože zákon to v současné době ukládá uhelným společnostem. Takže jsme zapomněli právě na obce, kde již útlum proběhl před rokem 1992.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Aubrechtovi. Hovořit bude pan poslanec Hrnčíř, připraví se pan poslanec Hovorka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP