Neautorizováno !


 

(15.20 hodin)
(pokračuje Vnouček)

Proto navrhuji, aby zůstala dikce, jak je navržena v návrhu zákona - slovo "uzavře fond s bytovým družstvem smlouvu o poskytnutí podpory".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To byl pan poslanec Vnouček, který byl přihlášen do podrobné rozpravy. Ptám se, kdo se další hlásí do podrobné rozpravy. Nevidím takovou přihlášku, proto končím podrobnou rozpravu.

Je před námi hlasování o návrhu, který předložil pan poslanec Vladimír Doležal, o návrhu na vrácení výboru k opětovnému projednání. Svolávám naše kolegy, aby se mohli tohoto hlasování zúčastnit.

 

Budeme rozhodovat o vrácení předloženého návrhu zákona k opětovnému projednání ve výboru. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 60, které jsem zahájila. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti návrhu?

V hlasování pořadové číslo 60 z přítomných 138 pro návrh bylo 33, proti návrhu 75. Tento návrh nebyl přijat.

 

Končím tedy druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji jak panu ministrovi, tak také panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat dalším bodem, který je bod

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 531/1990 Sb., o územních
finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 823/ - druhé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr financí pan Bohuslav Sobotka. Poprosím pana místopředsedu, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené poslankyně, vážení poslanci, primárním cílem tohoto návrhu zákona je reagovat v oblasti územní struktury územních orgánů daňové správy na proběhlou reformu veřejné správy, zejména na vznik tzv. měst třetí kategorie. Cílem je sladit obvody tohoto nejnižšího článku daňové správy, tj. finančních úřadů, s obvody trojkových měst, postavit systém, který bude skladebný v rámci reformy veřejné správy, aby nedocházelo k nelogickému překrývání jednotlivých jednotek na úrovni trojkových měst a jednotlivých finančních úřadů. Tento návrh také reaguje na změnu hranic, kterou schválil Parlament České republiky, mezi kraji Vysočina a Jihomoravským krajem, kde dnes na základě změny hranic je potřeba ještě upravit také spádovost území tak, aby byla logická a navazovala na úpravu hranic, která byla schválena Parlamentem České republiky.

Domnívám se, že ke komfortu občanů přispěje, pokud by tato norma byla schválena v nějakém rozumném čase, s tím, že přirozeně, jak už jsem řekl v prvním čtení tohoto návrhu zákona, se nebráníme diskusi o ostatních otázkách, které jsou v rámci návrhu řešeny, ale skutečně za prioritní pokládám věc sladění obvodů tak, aby obvody finančních úřadů navazovaly na základní jednotku veřejné správy z hlediska výkonů veřejné správy, přenesené státní správy, a tím jsou dnes města třetí kategorie.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Usnesení výborů nám byla rozdána jako sněmovní tisky 823/1-4. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Petr Rafaj. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Rafaj: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením rozpočtového výboru.

Po úvodním slově ministra financí Bohuslava Sobotky, mé zpravodajské zprávě a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu:

1. revokuje své usnesení číslo 522 ze dne 13. dubna 2005;

2. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, vyslovila souhlas s připomínkami, které jsou uvedeny v usnesení - je to dosti rozsáhlé, nebudu to číst, dostali jste to všichni do svých rukou;

3. zmocňuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane kolego. Nyní prosím zpravodaje výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pana poslance Lubomíra Suka, aby nás informoval o jednání v tomto výboru.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně a kolegové, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 49. schůzi po odůvodnění Ing. Dany Terezziové, náměstkyně ministra financí, po zpravodajské zprávě poslance Lubomíra Suka a po rozpravě přijal usnesení, kterým:

1. přerušuje projednávání sněmovního tisku 823 do doby předložení vládního návrhu zákona o územním členění státu;

2. zmocňuje zpravodaje výboru seznámit s usnesením Poslaneckou sněmovnu - což tímto činím;

3. zmocňuje předsedu výboru, aby usnesení zaslal předsedovi Poslanecké sněmovny - což se také stalo.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se do obecné rozpravy hlásí někdo z místa. Vidím pana poslance Lubomíra Suka, který má slovo.

 

Poslanec Lubomír Suk: Děkuji za udělené slovo, paní předsedající. Dovolte mi, abych v obecné rozpravě přednesl návrh na zamítnutí této vládní novely zákona. Činím tak proto, že jak náš výbor, tak já osobně jsem přesvědčen, že - ale nechci mluvit jménem výboru - tento zákon je předložen Sněmovně poněkud unáhleně. To odůvodnění, které jsem navrhl, to znamená vyčkat předložení zákona o územním členění státu, je myslím dostatečně způsobilé k tomu, aby se o tomto zákonu dál nejednalo.

Jde o to, že veřejná správa se stává pro občany stále složitější. Vytvořili jsme kraje, ale územní finanční orgány neodpovídají členění státu na kraje. Zrovna tak je to s obcemi třetího typu, kdy některé finanční úřady jsou v obcích druhého typu, na obcích třetího typu se zřizovat nebudou. Občanům bude působit čím dál tím větší problém orientovat se v tom, kam za výkonem veřejné správy v které oblasti vyrazit - zda do města druhého typu, zda do města třetího typu, či do bývalého okresního města, nebo do sousedního krajského města. Toto jsou všechno důvody, které mě vedly k tomu, co jsem řekl na úvod.

Proto opakuji - navrhuji zamítnout tento zákon a počkat, až si vláda ujasní záměr, jakým způsobem se bude na území státu veřejná správa vykonávat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji, pane poslanče. O vašem návrhu budeme hlasovat na začátku třetího čtení. Ptám se, zda se hlásí někdo další do rozpravy, která je otevřena, tedy do obecné rozpravy. Nevidím takovou přihlášku. Obecnou rozpravu končím.

Zahajuji podrobnou rozpravu. Opět nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím dvě zvednuté ruce. Pánové, domluvte se, kdo bude první. Vidím, že je první pan poslanec Koudelka, poté jeho pan kolega.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP