Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: V současné době je v této radě neobsazeno jedno místo, a to po rezignaci Miloše Zábranského. 12. dubna letošního roku předložil ministr kultury nový návrh na volbu člena této rady, a to na Janu Dudkovou. Návrh byl postoupen poslaneckým klubům 20. dubna letošního roku.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví. Volební komise navrhuje volbu tajnou, která je technicky připravená.

Nově zvolené člence započne její tříleté funkční období dnem volby.

Paní předsedající, můžete otevřít rozpravu k navržené kandidátce a ke způsobu volby.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Otvírám rozpravu. Písemnou přihlášku nemám. Ptám se na vaše přihlášky. Nevidím takovou, a proto končím rozpravu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Nebyly předneseny žádné návrhy v rozpravě. Prosím o hlasování o tajné volbě.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 290. Kdo souhlasí s tajnou volbou, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 290 z přítomných 146 pro 136, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Hojda: Prosím, paní předsedající, abyste rovněž přerušila tento bod a otevřela bod posledních voleb.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Přerušuji bod číslo 107 a zahajuji bod číslo

 

108.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování
člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Pane předsedo, ještě vás i tentokrát požádám o úvod.

 

Poslanec Pavel Hojda: Úvodem sděluji, že 20. dubna 2005 obdržel předseda vlády rezignační dopis člena této rady Milana Jakobce a podle zákona jeho členství zaniklo dnem následujícím po dni doručení vzdání se funkce předsedovi vlády. Proto od 21. dubna 2005 je neobsazeno místo jednoho člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů tyto návrhy: Miloslav Kučera - ČSSD, Alena Macková - ODS a Patrik Nacher - US-DEU. Návrhy byly postoupeny poslaneckým klubům 4. května tohoto roku.

Dne 13. května jsem obdržel dopis poslaneckého klubu sociální demokracie s oznámením, že klub stahuje kandidaturu Miloslava Kučery na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. K tomuto bodu volební komise přijala ale již 5. května usnesení číslo 137, ve kterém konstatuje, že poslanecký klub ČSSD nominuje za člena této rady pana Kučeru. Je tedy kandidátem zařazeným do volby a je uveden na hlasovacím lístku. S podobným problémem jsme se v minulosti vyrovnali tak, že při tajné volbě při úpravě hlasovacího lístku nebyl brán zřetel, takže stažený kandidát, i kdyby byl zaškrtnut, hledělo se na něj, jako kdyby na hlasovacím lístku nebyl uveden.

Dále připomínám, že na návrh Poslanecké sněmovny člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jmenuje předseda vlády a funkční období člena rady je šest let.

Způsob hlasování zvláštní zákon nestanoví. Volební komise se usnesla a navrhuje hlasování tajné. Protože se jedná o návrh a potom o jmenování předsedou vlády, hlasování se neuskutečňuje dvoukolově. V případě, že nebude v nastávajícím hlasování kandidát na člena zvolen, nemůže následovat další hlasování a tento bod končí.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání včetně stažení kandidatury pana Kučery a k návrhu způsobu hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Otvírám rozpravu. Hlásí se pan poslanec Michal Hašek.

 

Poslanec Michal Hašek: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, v zastoupení předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie a po dohodě s předsedou volební komise ještě jednou oficiálně oznamuji, že klub sociální demokracie stahuje nominaci pana Miloslava Kučery pro tuto volbu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám za toto oznámení. Ptám se na další přihlášku. Není žádná. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu tedy končím.

 

Poslanec Pavel Hojda: Slyšeli jsme prohlášení zástupce sociální demokracie o stažení kandidatury. Jenom připomínám, že v případě, že se bude hlasovat tajně, jak navrhuje volební komise, že nebude brán zřetel na výsledky hlasování o poslanci Kučerovi, ať bude označen, jak bude označen.

Protože volební komise navrhuje volbu tajnou, prosím, paní předsedající, abyste nechala o této volbě hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 291. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 291 z přítomných 148 pro 95, proti 21. Návrh byl přijat.

 

(Hluk v sále, probíhá kontrola hlasování.)

 

Poslanec Pavel Hojda: Než budou zkontrolovány výsledky hlasování, vyjádřil bych se ještě jednou ke způsobu hlasování. Vzhledem k tomu, že v minulých hlasováních se velice často stávalo, že bylo poměrně velké množství neplatných hlasovacích lístků a byly případy, že se poslanci vyjadřovali kladně k volbě některých kandidátů, připomínám, že si musí každý uvědomit, že volební lístek je platný jedině v tom případě, že jsou označeni všichni kandidáti. Musí být označeno kroužkem nejméně, resp. nejvíce tolik kandidátů, kolik má být zvoleno členů ve volbách. Ostatní musí být zakřížkováni. V případě, že je volební lístek označen jinak, tzn. chybí buď zakřížkování nebo zakroužkování čísla před kandidátem, nebo je přeškrtnuté jméno, je to v tom případě lístek neplatný.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane předsedo. O slovo se nyní hlásí pan poslanec Karas.

 

Poslanec Jiří Karas: Dámy a pánové, já se velice omlouvám, ale chtěl bych zpochybnit volbu s tím, že na sjetině se objevilo ano, a já jsem hlasoval ne. (Nesouhlasný šum v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Další faktická poznámka - pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, je sice jasné, že hlasovací zařízení v Poslanecké sněmovně je velmi nekvalitní, protože neustále selhává, nicméně rozdíl byl dvacet hlasů. Bylo by možná dobře, kdyby pan poslanec Karas teď uvedl, že pro stenozáznam chce změnu hlasování, ale skutečně jeho jeden jediný hlas nemohl znamenat takovou závažnou chybu hlasovacího zařízení, že by ten rozdíl se změnil.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji za tuto faktickou poznámku.

 

Je zde námitka proti hlasování. O této námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 292, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro přijetí této námitky. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 292 z přítomných 149 pro 63, proti 53. Námitka nebyla přijata, a hlasování tedy zůstává platné.

 

Prosím, pane předsedo, oznamte nám další postup.

 

Poslanec Pavel Hojda: Námitka nebyla přijata. Já nyní prosím, paní předsedající, abyste vyhlásila přestávku na konání tajných voleb, a to tak, že vydávat hlasovací lístky budeme po dobu 15 minut do čtvrt na šest. Ke zpracování výsledků potřebujeme alespoň 30 minut, tzn. budeme schopni vyhlásit výsledky mezi tři čtvrtě na šest až šestou hodinou.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane předsedo, já vás požádám vzhledem k tomu, že tímto bodem končí program dnešní schůze, abyste vyhlásil výsledky zítra ráno. Myslím, že nám to všem zjednoduší situaci.

Všechny vás prosím, abyste se voleb zúčastnili, a končím po těchto volbách dnešní naše jednání. Přeji vám hezký zbytek dne.

 

(Jednání skončilo v 17 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP