Neautorizováno !


 

(17.40 hodin)
(pokračuje Škromach)

Ale pan poslanec už zapomněl říci jedno a ODS to také neříká: že když nebude pojištění nikdo platit, tak nebudou ani důchody, nebude ani nemocenská, ani zdravotní pojištění. Ano, bude. Ale to, co dnes nezaplatí zaměstnavatel, bude muset zaplatit zaměstnanec. Čili jestliže říká, že z jeho desetitisícového platu odvádí zaměstnavatel určitou část, tak tuto část zaměstnavatel nezaplatí, ale chce-li zajistit stejné důchodové nároky, pak bude muset toto někdo zaplatit, a ten, kdo to zaplatí, bude nakonec zaměstnanec. Ale já myslím, že on má v představě něco jiného, protože samozřejmě elitní pojišťovnické systémy, které jsou pro ty, které on tady reprezentuje, milionářskou skupinu, tak ti jsou celkem bez problémů, protože se nemusí o důchody starat. My zájem musíme mít. Chceme-li, aby tyto systémy fungovaly, tak do nich zkrátka někdo přispívat musí. Žádný systém nefunguje jako perpetuum mobile. Ono je krásné a populistické říkat "my vám snížíme daňové zatížení, my vám snížíme pojistné", ale už zapomíná říci, že když se nebude platit pojistné, tak důchody nebudou, nebude ani na to, ani na ono.

Pan poslanec tady krásně popsal situaci, kdy je potřeba, a možná že systémově, zlikvidovat výrobní podniky. Já jsem si připadal téměř jako za Jakeše, pokud šlo o způsob vyjadřování. Ano, já myslím, že takové příklady tady jsou, rozdíly, jak která strana to vnímá. Je tady příklad úspěšného podniku Škoda Mladá Boleslav, který byl vlastně výsledkem práce a způsobu podpory podnikatelských aktivit, ale i další, které by se daly uvést, a je tady spálená země na Kladensku po Poldi Kladno, úspěšný projekt privatizace ODS.

Pane poslanče, prostřednictvím řídícího se vás zeptám, jak tam rozkvétají služby v oblasti turistického ruchu. Já jsem nějak nezaznamenal, že by na Kladně to, co jste dokázali zlikvidovat v té době, bylo nahrazeno rozvojem služeb. My samozřejmě máme i v rámci vládních aktivit podporu služeb, podporu rozvoje turistiky apod. Ale služby si může dovolit občan, který někde vydělává, a on musí vydělat ve fabrikách, o kterých vy tady říkáte, že je potřeba je zavřít, že je potřeba je nepodporovat, že je potřeba v podstatě se soustředit na to, že budeme kvetoucí zemí, kde budeme nabízet služby. Myslím si samozřejmě, že tato oblast je možná, ale je možná za situace, kdy na služby občané budou mít. A k tomu je potřeba, aby si slušně vydělali, k tomu je potřeba, aby měli dobré pracovní podmínky.

Když si vzpomenu na jeden z postulátů vaší Modré šance, kterou prezentujete, a myslím si, že paní poslankyně Páralová tady v předchozím bodě uplatnila už asi podvacáté návrh na zrušení zákazu zaměstnávání na živnostenský list neboli tzv. švarcsystému, tak ano. Vy nabízíte: zrušíme minimální mzdu, zamezíme tomu, aby bylo možné nezaměstnávat na živnosťák. A to všechno vede k čemu? K tomu, že jednak bude kvést černá ekonomika, jednak k tomu, že samozřejmě naprostá většina lidí nebude zdravotně ani důchodově pojištěna. A to je vaše představa. Chcete sem implementovat syndrom bídy. To my samozřejmě nechceme.

Myslím si, že se ukazuje, a vy se tím pochlubit samozřejmě nemůžete, ale sociální demokracie ano, že za posledních sedm let do České republiky přišly investice, které přinesly ne desítky a stovky, ale desetitisíce pracovních příležitostí, a nakonec i poslední vývoj, který láme vaši poslední tezi, kterou jste často tady používali, že neustále roste nezaměstnanost, i ta padá. Poslední měsíce ukazují jednoznačně, že naše politika v této oblasti je a byla úspěšná. Myslím, že je potřeba jednoznačně říci - porovnání je jasné. Představa o tom, jak by měla vypadat podpora podnikání a průmyslu, je současná černá zóna bývalé Poldi Kladno, a představa sociální demokracie - vzkvétající podnik Škoda Mladá Boleslav. Občané si mají možnost vybrat, co chtějí, a konkrétní příklady tady existují.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi. V souladu s jednacím řádem vystoupí písemně přihlášený Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, dámy a pánové, když se zamýšlím u tohoto tisku nad rolí investičních pobídek, tak nejsem tak velký optimista, jako tady vystupovali členové vlády. Dobře si uvědomuji, že nově příchozí velcí investoři, ať už domácí nebo zahraniční, znamenají dopady do státního rozpočtu, znamenají nezajištění peněz v České republice, ale jejich přeliv do zahraničí. Jsou s tím samozřejmě spojeny další a další problémy, ale co je neoddiskutovatelné, že přicházející investoři, znovu říkám, ať už domácí nebo zahraniční, vytvářejí svou investicí nová pracovní místa.

Žijeme v prostředí, které jsme si nevybrali. My jsme nebyli první, kteří by zavedli investiční pobídky. Přizpůsobili jsme se stavu a situaci v Evropě. Koneckonců investiční pobídky, i když se jim tak neříkalo, byly zavedeny už dávno, až vlastně za Zemanovy vlády se dotáhly do formy zákona.

To, co zde říkal zástupce předkladatelů pan poslanec Vojíř, a ještě tak, jak mluvili páni ministři a místopředsedové vlády, řekl bych ještě trochu jinak. Mně to připadá, a koneckonců pan poslanec Vojíř tady něco takového naznačil ve svém vystoupení, jak zpochybňoval svá slova, velmi zajímavý projev to byl, že stát zatím sehrává svoji roli. To je ono, zatím. My bychom chtěli, aby stát tuto roli nesehrával, anebo když už nějaká musí být, tak aby ji sehrával co nejmenší. Tak dalece jde názor Občanské demokratické strany, že přece stát vlastně nikdo nepotřebuje, ať se každý stará o sebe a nepotřebuje k tomu stát. Rozpusťme to, vraťme se kdesi do prvobytně pospolné společnosti a ať si každý chytí toho mamuta sám. Tomu odpovídá jejich návrh. Snižme daně, takže snížíme vlastně příjmy do státního rozpočtu, a zrušme investiční pobídky, čímž snížíme výdaje státního rozpočtu, a tím klesne role státu. Je to dobře vymyšlené, já tomu rozumím, ale já s tím nesouhlasím. To je drobný problém.

Jak jsem řekl, tvorba pracovních míst investičními pobídkami je nesporná, i když to samozřejmě neřeší nezaměstnanost, kterou máme. Je vysoká, i když si říkáme, že máme ještě v rámci Evropské unie rezervy, máme ještě kam ji zvyšovat, ale přes to všechno, nezaměstnaného to nezajímá. Je zkrátka vysoká, ale ony to neřeší; kdyby nebyly, tak je ještě vyšší. A to přece snad nechceme nikdo. Lidé, kteří jsou nezaměstnaní nebo kteří jsou dnes zaměstnaní, nechtějí být nezaměstnaní.

Problém s investičními pobídkami mám ještě jeden. Také jsme ho již v Poslanecké sněmovně diskutovali mnohokrát. Vytváříme tím podmínky srovnatelné evropským pro velké investory, ať už domácí nebo zahraniční. A mně se také nelíbí, že se nám nepodařilo něco podobného vytvořit pro malé, střední a drobné podnikatele. Mně to vadí. Já bych rád, abychom něco vymysleli. Nepodařilo se nám to v hospodářském výboru, nepodařilo se to na ministerstvu, ve vládě. Je to tak, že podmínky nejsou rovnocenné. Samozřejmě malí a střední podnikatelé nemají stejné postavení jako velcí podnikatelé, velcí investoři. Vždyť to víme, jakým způsobem velcí ovládají malé. Nám se nedaří postavení malých a drobných podnikatelů, byť jsou dodavateli těch velkých, nebo právě proto, je postavit na úroveň, aby byli skutečně partnery na stejné úrovni. Nejsou. Jsou ovládáni velkými, jsou vydíráni velkými, a jsou dokonce i ničeni velkými.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP