Neautorizováno !


 

(17.20 hodin)
(pokračuje Schling)

Domnívám se, že by bylo mnohem rozumnější diskutovat o návrzích, jak investiční pobídky zdokonalit, jak zvýšit jejich účinnost. Diskutovat o jejich zrušení považuji já osobně za ztrátu času a domnívám se, že i rozprava k tomuto návrhu zákona to prokáže. Já sám v tuto chvíli samozřejmě nic nenavrhuji. Uvidíme, jaké návrhy se objeví v průběhu rozpravy k prvnímu čtení.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji Jaromíru Schlingovi. Jako první se do rozpravy přihlásil pan ministr Urban, potom pan místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, skoro nevěřím vlastním uším, co jsem zde slyšel od pana poslance Oldřicha Vojíře, který předkládá návrh, který zřejmě odpovídá tomu, té iluzi, kterou se pokouší dlouhodobě ODS o této zemi vytvořit.

Pane poslanče, toto není rozvojová země někde uprostřed Afriky, toto je země, která leží v centru Evropy, je to země prosperující, je to země, které se ekonomicky velmi dobře daří. Myslím, že je také dobré zasadit naše hospodářské výsledky do kontextu zemí, které s námi vstupovaly do Evropské unie, i zemí, které se členy Evropské unie stanou velice záhy. Prostě my v tom pelotonu doháníme ty vyspělé; ti, kteří jsou za námi, ať jsou to Poláci nebo Maďaři, ti jsou za kopcem v tom pelotonu. Tempo našeho hospodářského růstu je dvakrát takové, jaké je ve vyspělých zemích Evropské unie.V letošním roce lze velmi optimisticky očekávat růst hrubého domácího produktu v rozsahu 5 %, roste produktivita práce rychleji než reálné mzdy, mzdy rostou rychleji než inflace, zahraniční obchod po dvanácti letech se ocitne v přebytku, to znamená, že vyvezeme více, než dovezeme. Vyvážíme výrobky s vysokou přidanou hodnotou, výrobky na vyspělé trhy atd.

Proč to tak je? Proč máme takové výsledky? Určitě ne proto, že bychom poslouchali rady, které nám tady již několik let z opozičních lavic dáváte.

V průmyslu se podařilo provést restrukturalizaci, podařilo se najít nové trhy, podařilo se dokončit vlastnické převody. A já jsem si jist, že tyto základy, tyto zdravé základy jsou předmětem docela dobrého respektu v zahraničí a že jsou dobrým předpokladem k tomu, aby dále pokračovaly.

Mimochodem - když mluvíme o HDP nebo o exportu, to jsou sice makroekonomické parametry, ale je potřeba je převést do reálného života. Jestliže vyvezeme každý den zboží za více než 4,6 mld. Kč, to zboží musí někdo vyrobit, to znamená zajištění práce, to zboží musí někdo prodat, a díky tomu ty makroekonomické parametry v České republice jsou více než dobré. Myslím, že zpochybňovat tyto výsledky se sice může v této ctihodné budově, ale že vám to stejně nikdo neuvěří. (Smích v poslaneckých lavicích ODS.) Ti, kteří tomu rozumějí méně, se možná smějí, ti, kteří tomu rozumějí více, možná přemýšlejí.

Já jsem tu zaslechl jednu úžasnou větu, že nemáme podporovat český průmysl a místo toho že máme podporovat turistiku. No dobře, možná že v té rozvojové zemi uprostřed Afriky, jak vy si představujete a popisujete veřejnosti Českou republiku, by to fungovalo. Já jsem si ale jist, že v České republice by to nefungovalo. To ovšem neznamená, že nemáme podporovat také turistiku.

Myslím si, že průmysl podporovat musíme, že musíme podporovat to, aby v něm pracovalo co nejvíce kvalifikovaných lidí, aby průmysl vyráběl výrobky, které jsou špičkové, které se mohou uplatnit kdekoli na světě, aby to byly výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Průmysl také pomáhá řešit zaměstnanost. Přátelé, jestliže se bude dařit velkým firmám, bude se dařit i středním firmám, které se stávají subdodavateli, a bude se také dařit jejich zaměstnancům.

Souhlasím s vámi, že další prostor pro zaměstnávání je ve službách. Ty služby se ale mohou rozvíjet jen tehdy, když si je lidé budou objednávat. A na to si někde musí vydělat prostředky.

Investiční pobídky nejsou samospasitelné, ale jsou dobrou součástí celého projektu transformace českého hospodářství a výrazným způsobem přispěly k tomu, aby výsledky českého hospodářství byly tak dobré, jak jsou.

Ten návrh, který je zde předkládán, nemohu nazvat jinak než pokusem uvrhnout tuto prosperující zemi do bídy. Doufám, že tento návrh bude velmi rozhodně a rezolutně v této Sněmovně zamítnut. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Milanu Urbanovi. Hovořit bude místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka, jako další se připraví pan poslanec Miloš Melčák.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem přesvědčen o tom, že již sama tato debata poškozuje Českou republiku. Mrzí mě, že předkladatelé tohoto návrhu, kterých je celá řada a pocházejí z ODS, pečlivěji nezvážili předložení takovéhoto návrhu do Poslanecké sněmovny a otevření veřejné debaty o zrušení investičních pobídek.

Musím říci, že již sama informace o tom, že se takový záměr ze strany ODS chystá, vyvolal velký neklid mezi investory, a to jak mezi těmi investory, kteří již do České republiky přišli a fungují zde i na základě investičních pobídek, tak přirozeně mezi těmi investory, kteří do České republiky přišli a chtějí zde svou činnost rozšiřovat, což je samostatná kategorie, u které bych se chtěl zastavit, a také mezi těmi investory, kteří teprve uvažují o tom, že by v České republice začali podnikat a že by zde umístili své výrobní kapacity.

Za velmi škodlivou pokládám tuto debatu zejména ve směru k těm investorům, kteří v minulosti do České republiky přišli, začali zde rozvíjet své podnikatelské aktivity, vytvořili desítky a stovky pracovních míst, získali subdodavatele z řad českých drobných a středních firem a chtěli by do budoucna budovat nové kapacity, rozvíjet své podnikání v České republice a čerpat i v budoucích letech výhody, které by vyplývaly z investičních pobídek. Tyto investory velmi tato debata zneklidňuje, uvádí je do poměrně velké nejistoty, oni s obavami hledí k příštím parlamentním volbám a přemýšlejí o tom, jestli mají do budoucna realizovat své investiční záměry v České republice, nebo zda mají uvažovat o tom, že budou tyto záměry realizovat v nějaké jiné zemi, a ne v České republice. Právě proto tím, že ODS otevřela tuto debatu o zrušení investičních pobídek, zneklidnila zájemce o tyto investice, vytvořila dojem, že zde není stabilní investiční prostředí, a myslím si, že to je věc, která skutečně Českou republiku poškozuje.

Druhá poznámka obecná. Otázka je, kdo jiný v okolí to chystá. Mě by zajímalo a rád bych se zeptal předkladatelů, zda by nám poskytli informace o tom, zda například se Slovensko chystá zrušit investiční pobídky, nebo zda Maďarsko nebo Polsko neuvažuje o tom, že by zrušily jakoukoli nadstandardní podporu investorů, kteří se rozhodnou do těchto zemí jít. Pokud by to byla kolektivně založená akce, která by se týkala střední a východní Evropy a Balkánu, pak by nepochybně mohla být předmětem debaty. Ale v situaci, kdy o zrušení investičních pobídek vedeme debatu pouze v České republice a žádná taková debata se nevede na Slovensku nebo v jiných okolních zemích, které jsou našimi přímými konkurenty z hlediska alokace přímých zahraničních investic, tak to pokládám za hloupé.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP