Neautorizováno !


 

(15.10 hodin)
(pokračuje Veverka)

A za třetí, převedení této činnosti včetně nákladů s ní souvisejících na zdravotní pojišťovny.

Vzhledem k tomu, že navrhovaná novela je převážně zaměřena na odstranění problémů spojených s formálností těchto činností, činností výběrové komise a výsledků výběrového řízení na úrovni krajského úřadu, tak v této souvislosti jako předkladatel preferuji to znění, jak jsem ho tady přednášel. Je tam jistě řada technických věcí, které je možná třeba doladit dál, nicméně žádám tímto Sněmovnu přesto o posunutí do dalšího čtení a jednání ve výborech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane náměstku. Zeptám se pana zpravodaje a poprosím ho o shrnutí dosavadního průběhu rozpravy a o to, aby nám sdělil, jaké návrhy během rozpravy padly. Pana zpravodaje se ještě jednou zeptám, zda chce nebo nechce vystoupit.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nevím přesně, v diskusi vystoupili myslím čtyři poslanci nebo pět a nepadl žádný návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, já jsem si jenom nebyla jista, zda zazněl nějaký návrh na vrácení, ale proto jsem vás požádala o shrnutí rozpravy. Ale také se domnívám, že nepadl.

Proto se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Ptám se, zda má někdo jiný názor nebo návrh. Není tomu tak, proto za malou chvilku, až svolám naše kolegy, přistoupíme k hlasování o tomto přikázání návrhu.

 

Zeptám se tedy, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 46. Táži se, kdo je pro tento návrh na přikázání. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 46 z přítomných 99 pro 84, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Děkuji náměstkovi Moravskoslezského kraje Ing. Jiřímu Veverkovi a děkuji také panu zpravodaji poslanci Jaroslavu Krákorovi za provádění tímto návrhem zákona.

 

Paní kolegyně a páni kolegové, budeme se nyní věnovat bodu číslo

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 44/1988 Sb., o ochraně
a využití nerostného bohatství (horní zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 722/ - druhé čtení

 

Tento bod byl přerušen po obecné rozpravě v dopolední části našeho jednání. Zahajuji tedy podrobnou rozpravu k tomuto bodu a mám do ní čtyři přihlášky. Prvním, koho prosím, aby se ujal slova, je pan poslanec Petr Pleva, dál budou mluvit pan poslanec Jaroslav Gongol, pan poslanec Mencl a pan poslanec Petr. Nejprve tedy pan poslanec Petr Pleva má slovo a já prosím o klid v jednací síni. (Stále hluk.)

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jelikož jsem vám svůj pozměňovací návrh i s velmi podrobným zdůvodněním rozdal na lavice, nebudu ho zde předčítat ani zdůvodňovat. Myslím, že všichni umíte číst. Jenom odkazuji na tento pozměňovací návrh a formálně ho podávám. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče, Prosím nyní pana poslance Jaroslava Gongola.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Dámy a pánové, já se vám pokusím předložit stručné čtyři pozměňovací návrhy, které znějí:

1. V § 33 odst. 1 se slovo "ohroženy" nahrazuje slovem "dotčeny" a slovo "objekty" nahrazuje slovy stavby a pozemky.

2. V § 33 odst. 2 se slovo "ohroženy" nahrazuje slovem "dotčeny". A dále v textu celého zákona se používá rovněž tento text.

3. V § 33 odst. 4 navrhuji nové znění, které zní takto: "Pokud fyzická nebo právnická osoba vlastnící nemovitosti, které jsou ovlivněny využitím výhradního ložiska, požádá o vypořádání předpokládaných důlních škod podle průběhu hornické činnosti, těžební společnost tyto předpokládané náhrady škody vypořádá dle vzájemné dohody."

4. V § 33 odst. 5 navrhuji nové znění takto: "Organizace, která žádá o povolení otvírky, přípravy a dobývání výhradního ložiska, je povinna doložit obvodnímu báňskému úřadu, že střety zájmů s vlastníky všech dotčených staveb a pozemků jsou vyřešeny."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní prosím pana poslance Václava Mencla.

 

Poslanec Václav Mencl: Dovolte mi, abych načetl pozměňovací návrh, který jsem avizoval v obecné rozpravě. V § 24 odst. 3 zní: "Přednost při získání předchozího souhlasu ke stanovení dobývacího prostoru má organizace, které bylo Ministerstvem životního prostředí stanoveno průzkumné území podle zvláštního zákona (odrážka 3). Pokud tato organizace předchozí nárok neuplatní, má přednost nárok organizace, která se na průzkumu výhradního ložiska finančně podílela. Přednostní nárok může organizace uplatnit nejdříve po schválení výpočtu zásob výhradního ložiska (§ 14 odst. 3), nejpozději však do jednoho roku od ukončení platnosti rozhodnutí o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum výhradního ložiska, a to u Ministerstva životního prostředí."

Pan poslanec Teplík jako zpravodaj mě požádal, abych zde za něj načetl legislativní úpravu, a sice legislativní odbor doporučuje uplatnit ve druhém čtení následující pozměňovací návrh: V usnesení hospodářského výboru se v navrhovaném znění § 32a odst. 1 ve větě první slova "příslušného báňského úřadu" nahrazují slovy "příslušného obvodního báňského úřadu". Ve větě druhé se slova "vyhláška zpracovaná MPO ve spolupráci s ČBÚ" nahrazují slovy "vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu vydaná v dohodě s Českým báňským úřadem."

Těmito úpravami nedochází ke změně věcného obsahu návrhu, jedná se pouze o legislativní zpřesnění formulace užité v usnesení hospodářského výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní prosím pana kolegu Břetislava Petra, který je také přihlášen do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych načetl pozměňovací návrhy k parlamentnímu tisku 722, zákon 44/1988 Sb.

V § 24 odst. 2 a 3 zní: "Přednost při stanovení dobývacího prostoru má organizace, které bylo Ministerstvem životního prostředí stanoveno průzkumné území podle zvláštního zákona, a tato organizace se finančně podílela na průzkumu. Tento přednostní nárok může tato organizace uplatnit u příslušného obvodního báňského úřadu nejdříve po schválení výpočtu zásob výhradního ložiska, nejpozději však do jednoho roku po skončení platnosti rozhodnutí o stanovení průzkumného území. Pokud organizace vyhověla požadavkům tohoto zákona, obvodní báňský úřad vydá této organizaci rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru, jinak žádost zamítne. Po dobu, kdy této organizaci běží lhůta, nemůže obvodní báňský úřad zahájit správní řízení o jiném návrhu na stanovení dobývacího prostoru."

Odstavec 3 zní: "Nebyla-li uplatněna přednost při stanovení dobývacího prostoru podle odst. 2, stanoví obvodní báňský úřad dobývací prostor té organizaci, která předloží návrh, který zaručuje nejlepší využití výhradního ložiska a ochranu zájmů chráněných zvláštními zákony."

Pokud se týká § 24 odst. 4, navrhuji jeho zrušení.

Pokud se týká § 32 odst. 1 a 2, v této záležitosti pozměňovací návrh nepředkládám.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP