Neautorizováno !


 

(12.10 hodin)
(pokračuje Seďa)

Výbor pro obranu a bezpečnost projednal sněmovní tisk na své 53. schůzi dne 13. dubna tohoto roku a přijal k němu usnesení č. 196, které je uvedeno ve sněmovním tisku 661/3 a které zní: Po odůvodnění poslance Jana Vidíma a zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR vzít za základ k jednání poslanecký návrh zákona o Vojenském zpravodajství, sněmovní tisk 661, a doporučuje, aby s návrhem poslanců Petra Nečase, Jana Vidíma a Tomáše Kladívka na vydání zákona o Vojenském zpravodajství, sněmovní tisk 661, vyslovila souhlas s následujícími připomínkami - které jsou uvedeny ve výše uvedeném tisku č. 661/3;

2. výbor pověřuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

Na základě požadavku legislativního odboru a po projednání s navrhovateli uplatním v podrobné rozpravě dva pozměňovací návrhy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se o slovo přihlásil ministr obrany pan poslanec Karel Kühnl.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já jsem se v tuto chvíli přihlásil zatím pouze s procedurálním návrhem, protože s předmětným projednávaným tiskem 661 souvisí i tisk 662 - Návrh na vydání zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství. Já bych si dovolil navrhnout konání sloučené obecné rozpravy k oběma těmto tiskům.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. O tomto vašem návrhu, pane ministře, nechám hlasovat bez rozpravy. Jenom se pokusím přivolat ty, kteří by o tomto návrhu chtěli hlasovat.

Budeme tedy nyní, kolegyně a kolegové, hlasovat o návrhu na sloučení obecné rozpravy. Já vás všechny odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 110 pro návrh hlasovalo 107, proti 1. Návrh byl přijat. Konstatuji tedy, že jsme odhlasovali sloučení obecné rozpravy k tisku 661 a 662.

 

Nyní přerušuji projednávání tisku 661 a zahajuji projednávání bodu 20, tisku 662, kterým je

 

20.
Návrh poslanců Petra Nečase, Jana Vidíma a Tomáše Kladívka na vydání
zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství
/sněmovní tisk 662/ - druhé čtení

 

A prosím, aby za navrhovatele tento tisk, tento návrh, uvedl pan poslanec Petr Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, tento návrh zákona je nezbytnou součástí přijetí předcházející normy, protože se jedná o zákon o změně zákonů, které souvisejí s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství, a je tedy vypracován v souladu s legislativními předpisy. Jedná se především o změny příslušných ustanovení zákona 153/1994 Sb., o zpravodajských službách, změnu zákona č. 148/1998 Sb., o ochraně utajovaných skutečností, a změnu zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných orgánů státní správy České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Usnesení výboru byla rozdána jako sněmovní tisky 662/2 a 662/3. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Antonín Seďa.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, paní předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci. Návrh poslanců na vydání zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství, sněmovní tisk 662, byl projednán ve výboru pro obranu a bezpečnost na 53. schůzi dne 13. dubna 2005. Stanovisko vlády k návrhu zákona je uvedeno ve sněmovním tisku 662/1.

Výbor pro obranu a bezpečnost přijal usnesení číslo 197, které je uvedeno ve sněmovním tisku 662/3 a které zní: Po odůvodnění poslance Tomáše Kladívka, zpravodajské zprávě poslance Antonína Sedi a po rozpravě výbor pro obranu a bezpečnost

1. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, aby s návrhem poslanců Petra Nečase, Jana Vidíma a Tomáše Kladívka na vydání zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství, sněmovní tisk 662, vyslovila souhlas s následujícími připomínkami - které jsou uvedeny ve výše zmíněném tisku 662/3;

2. pověřuje zpravodaje, aby s tímto usnesením seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy otevírám sloučenou obecnou rozpravu k tisku 661 a 662 a jako první se do této rozpravy hlásí ministr obrany pan Karel Kühnl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Karel Kühnl Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, Vojenské zpravodajství jako celek žije již více než deset let v určité právní anomálii, kdy jedna jeho část, Vojenské obranné zpravodajství, je regulována zákonem č. 67/1992 Sb., ve znění pozdějších novel, zatímco druhá část, Vojenská zpravodajská služba, je pouze zmíněna v obecném zákoně o zpravodajských službách č. 153/1994 Sb. jako součást Vojenského zpravodajství, rovněž zmíněného tímto obecným zákonem. Myslím si, že panuje všeobecná shoda, že tuto právní anomálii je třeba překonat a že je možné to učinit, aniž bychom zasahovali do oněch problémů týkajících se obecně zpravodajských služeb, které zde pan předkladatel nastínil. Proto také po přijetí zákona 153/1994 Sb. reagovala jak vláda, tak kolegové poslanci.

Byly předloženy dva návrhy, které tuto právní anomálii se snaží nějakým způsobem řešit. Vláda se tehdy - někdy v dubnu, květnu loňského roku - vydala cestou návrhu novely zákona o Vojenském obranném zpravodajství. Kolegové poslanci předložili poslanecký návrh zákona nový o celém Vojenském zpravodajství. Obsahově jsou oba tyto návrhy prakticky totožné. Když jsem byl jmenován ministrem obrany, tak jsem se touto oblastí začal dost důkladně zabývat a dospěl jsem k závěru, že cesta poslaneckého návrhu celého nového zákona, včetně toho druhého návrhu zákona, o zákonech souvisejících, je legislativně srozumitelnější. Proto jsem se přiklonil k této cestě a musím říci, že i vláda v květnu loňského roku se nepostavila zamítavě k tomu poslaneckému návrhu a konstatovala, že obsahově je prakticky totožný s návrhem, který předložila samotná vláda.

Já tedy chci zdůraznit, že v souladu s postojem navrhovatelů se domnívám, že tento nový zákon o Vojenském zpravodajství, který legislativně zakotví to, co se již do značné míry stalo faktickou skutečností, a to již za mých předchůdců v úřadě, tj. sloučení obou složek Vojenského zpravodajství do složky jedné, která bude mít pouze vnitřní organizační součásti - obranné zpravodajství a vojenskou zpravodajskou službu, je nezbytnou cestou. Proto se domnívám, že také bylo správné tomu věnovat dostatek času.

Výbor pro obranu a bezpečnost projednával tuto problematiku několikrát a přijal na svém posledním zasedání usnesení, ve kterém navrhuje určité změny v navrženém zákoně. Já bych rád konstatoval, že tyto změny jsou zpracovány a navrženy v souladu a po dohodě, ve shodě s Ministerstvem obrany. Já tedy podporuji přijetí tohoto návrhu zákona ve znění pozměňovacích návrhů předložených výborem pro obranu a bezpečnost. Totéž platí pro sněmovní tisk 662, návrh zákona o změně zákonů v souvislosti s přijetím zákona o Vojenském zpravodajství.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Vidím pana poslance Jana Škopíka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP