Neautorizováno !


 

(10.30 hodin)

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážený pane řídící, vážené poslankyně, vážení poslanci, já nebudu samozřejmě rozpoutávat procedurální bitvu jednoho komplexního návrhu proti druhému. Teď jsme se s paní ministryní domluvili, že to vrátíme do výboru, a pak uvidíme, jaký to bude mít další osud. Děkuji. Navrhuji vrácení do výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jinými slovy, po třetím druhém čtení přijde čtvrté druhé čtení. Půjde-li to takto dál, raději nebudu přejímat, kam se dostaneme.

Pan kolega Karel Vymětal. (Vzdává se slova.) Chtěl navrhnout to samé. Tak si to ušetřete pro čtvrté druhé čtení, abyste mohl navrhnout případně páté druhé čtení. Děkuji. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Po tomto sdělení už nikdo. Přikročíme tedy k hlasování. Procedurální hlasování bude mít charakter rozhodnutí o vrácení návrhu zákona výboru k novému, čtvrtému projednání s tím, že pan kolega Karel Vymětal si do zálohy nechává návrh na páté druhé čtení.

O slovo ještě před hlasováním požádala paní ministryně. Prosím.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Já se omlouvám, že ještě zdržuji hlasování o vrácení předlohy do jednání výboru, ale domnívám se, že to, co by bylo schůdné na tomto druhém čtení, je komplikováno právě přijetím zákona, na které upozornila kolegyně Talmanová. A pokud bychom vymezili např. prodej tabákových výrobků nebo alkoholu jinak než ve včera přijatém zákonu, tak by to znamenalo, domnívám se, větší panoptikum než to, že vrátíme komplexní pozměňovací návrh, resp. oba do jednání výboru. Já myslím, že potom už nebude žádná překážka, abychom tento zákon zdárně projednali. Je to mým přáním a věřím tomu, že i vaším. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní ministryně. Ještě pan kolega Janeček. Já jsem, pokud se nepletu, neukončil obecnou rozpravu, takže máte možnost vystoupit. Prosím.

 

Poslanec Josef Janeček: Já bych řekl, že ta věc je ještě komplikovanější, neboť tento vládní návrh zákona ruší ve svých ustanoveních zákon 37/1989 Sb., tj. zákon… (Mluví mimo mikrofon a v sále není slyšet.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, zkuste se méně dívat paní zpravodajce do očí a více mluvit na mikrofon.

 

Poslanec Josef Janeček: Tedy ještě jednou. - Já jsem se snažil dívat do očí paní ministryni. - Takže ještě jednou. Ten vládní návrh zákona ruší zákon č. 37/1989 Sb. Na tento zákon se ovšem odvolává včera přijatá novela zákona o spotřebních daních, která stanoví, že tabákové výrobky a alkohol je možno prodávat a distribuovat i na sportovních akcích, pokud speciální zákon - a tam je ta odrážka a odkaz na zákon 37/1989 Sb. - nestanoví jinak.

Čili pokud nějakým způsobem tento zákon zrušíme, bude to znamenat, že tento speciální zákon zde nebude, a bude to znamenat, že na všech sportovních akcích se naprosto plošně budou moci rozlévat a distribuovat alkoholické nápoje. Je to něco, co je v naprostém rozporu s duchem sportu, a já proti tomu protestuji a chtěl bych, abychom k této oblasti nepřistupovali nějakým povrchním způsobem, protože to může udělat něco, co by vůbec myšlenku sportu zdiskreditovalo, protože to poselství, které je na sportu důležité, je, že sport a návykové látky k sobě nepatří. Přijetím těchto návrhů zákona bychom vzkázali opak.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní se přihlásil pan kolega Doležal, ale paní poslankyně Talmanová má přednost, takže pan poslanec se vrátí zpět do své lavice.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane místopředsedo, paní ministryně, dámy a pánové, v průběhu projednávání sněmovního tisku 265 byl návrh zákona o spotřebních daních, zákon č. 353/2003 Sb., novelizován dokonce již dvakrát. Na všechna úskalí kolize sněmovního tisku 265 a jeho různých podob, tak jak jsme se ho snažili upravit v několika druhých čteních, jsem jako zpravodaj upozorňovala mnohokrát a byl to i jeden z důvodů, který mě vedl k tomu, abych navrhovala ve druhém čtení zamítnutí s hrůzným očekáváním konce právě kombinace původního sněmovního tisku, poslaneckých pozměňovacích návrhů ke sněmovnímu tisku 265 a mezitím podvakráte novelizovaného zákona o spotřebních daních. Jestli si vzpomínáte, k návrhu na zamítnutí se přiklonil na minulé schůzi i místopředseda vlády pan doktor Bureš, v té době zodpovědný za legislativní práci vlády.

Tuto poznámku zpravodaje nepovažujte prosím za nadbytečnou a vzpomeňte si na ni na počátku třetího čtení, neb si myslím, že by to byl nejdůstojnější způsob, jak se s touto problematikou vyrovnat, s tím, že během pár dní by bylo možné předložit jakýkoliv z komplexních pozměňovacích návrhů jako nový sněmovní tisk, samozřejmě s upravenou částí týkající se novelizovaného zákona o spotřebních daních.

A poslední poznámka. Asi všichni víte, že zde máme již nový sněmovní tisk jako poslaneckou iniciativu kolegy Janečka a jeho vážených kolegů, který řeší obdobnou problematiku, a projednávání tohoto poslaneckého sněmovního tisku by nás také dostalo z této velmi nepříjemné situace.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Také já mám obdobný pocit, nicméně nejsem oprávněn ho vyjádřit v tuto chvíli. Slovo má pan poslanec Doležal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Já navážu na slova kolegyně Talmanové. Já jsem též chtěl poprosit paní ministryni, zda by nezvážila, jestli by nešlo vzít zpět tento návrh, neboli tento sněmovní tisk číslo 265, protože po několika druhých čteních, několika vraceních do výboru, se dostáváme do situace, že je v tom tak neuvěřitelný zmatek, že by se mohlo stát, že nakonec schválíme něco, co nám bude vyčítáno jako paskvil, přitom to není úplně přáním. A pokud paní ministryně považuje za nutné předložit tento návrh, tak ať ho připraví pořádně ministerstvo. Je to nový vládní návrh, do kterého se zapracují všechny případné dosavadní proběhlé změny, eventuálně se zohlední i to, co leží ve Sněmovně jako poslanecké návrhy, a pak můžeme dojít k závěru, že bude hlavopatný zákon. Ale já bych hrozně nerad byl osočován z toho, že jsme zde opět vytvořili něco, co v normálním životě je zcela nepoužitelné a nesmyslné.

Takže znovu apeluji na paní ministryni, jestli by nezvážila, jestli by to nebyla nejrychlejší a nečistší varianta. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: V tuto chvíli mám dvě přihlášky - pana kolegy Karla Vymětala a paní ministryně Emmerové. Z logických důvodů, jak jistě uznáte, má přednost paní ministryně Emmerová.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Děkuji, i za přednost. Já bych chtěla říci kolegovi Doležalovi, možná že neslyšel tu moji argumentaci, ale tento komplexní pozměňovací návrh, který si osvojil pan poslanec Krákora, je vlastně předělanou původní předlohou v kontextu diskusí, které kolem tohoto zákona zde proběhly. Nyní se ovšem objevil nový problém, a to včera schválený zákon o spotřebních daních, kdy je potřeba možná zrevidovat, zda formulace např. o prodeji tabákových výrobků nebo alkoholu si neodporují v těchto obou zákonných normách. Takže je to víceméně nyní úkolem legislativců, aby zrevidovali nově předložený komplexní pozměňovací návrh, aby tam nedocházelo k nějakým rozporům.

Samozřejmě návrh kolegy Janečka je také vzat v úvahu, nebo měl by být vzat v úvahu při této nové revizi, ovšem musíme si uvědomit, že návrh kolegy Janečka se týká pouze tabákových výrobků, a v tomto případě bych dávala, pokud bude povedená verze vládní, tak bych dávala přednost pozměňovacímu návrhu pana poslance Krákory, který si osvojil, znovu opakuji, komplexní pozměňovací návrh vyrobený na Ministerstvu zdravotnictví ve spolupráci s Legislativní radou vlády.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: S faktickou poznámkou pan kolega Doležal, poté pan kolega Vymětal.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Pane předsedající, vaším prostřednictvím bych chtěl oslovit paní ministryni. Já jsem postřehl, co jste říkala, ale bohužel pan kolega Krákora předložil dvě verze.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP