Neautorizováno !


 

(10.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy k tomuto bodu?

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Mám jenom dotaz prostřednictvím vás, pane předsedající, kdybyste se zeptal paní poslankyně Fischerové, která její písemná předloha pozměňovacího návrhu platí. Rozdány byly totiž dvě. Jedna je jí podepsaná nahoře, druhá je podepsaná dole. Takže kdyby laskavě upřesnila, co vlastně Poslanecké sněmovně předkládá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Mám to podepsané dole, pane poslanče. Nevím, jak vy. Prosím, paní kolegyně, zkuste vyjasnit, který podpis platí.

 

Poslankyně Taťána Fischerová: Já se velmi omlouvám. Ale k tomu asi došlo pravděpodobně proto, že jsem to předkládala již na minulé schůzi, kde tento bod nebyl nakonec zařazen. Je to identické. Myslím, že jde spíše o to, jestli se liší v obsahu, a nikoliv ve formě, jestli mi pan kolega odpustí. Možná že platí dolní podpis, ale zase nevím, jestli nemáte ten horní. Promiňte.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To bude zajímavý spor. V každém případě pan kolega se podívá na obsah a nebude tak soustředěn na podpis.

Kdo se další hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu k tomuto bodu končím. Tím končím i projednávání tohoto bodu.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

17.
Vládní návrh zákona o opatřeních k ochraně před škodami
působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami
a o změně souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 265/ - druhé čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala paní ministryně Emmerová a zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Lucie Talmanová. Na 41. schůzi jsme souhlasili s opakováním druhého čtení tohoto návrhu. Moje otázka zní, zda paní ministryně chce vystoupit v úvodu tohoto bodu. Prosím.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová: Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, na předchozích schůzích Poslanecké sněmovny Parlamentu, na kterých bylo o vládním návrhu zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a návykovými látkami a o změně některých souvisejících zákonů jednáno, jsem vás seznámila s průběhem jeho legislativního projednávání. Dne 16. února 2005 na 41. schůzi Poslanecké sněmovny vystoupil bývalý ministr a předseda Legislativní rady vlády České republiky pan doktor Bureš s příslibem, že v součinnosti s jeho kabinetem bude předložen k projednání do konce května letošního roku vládní návrh zákona v nové podobě. V mezidobí Ministerstvo zdravotnictví v těsné součinnosti s kabinetem pana ministra vypracovalo komplexní pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu, který je předmětem dnešního projednávání.

Vzhledem ke stále se zhoršující situaci narůstající spotřeby tabákových výrobků, alkoholu a návykových látek, a to zejména dětmi a mladistvými v České republice, a narůstajícím finančním nákladům spojeným s léčbou nemocí způsobených těmito škodlivinami vás opakovaně žádám, kolegyně a kolegové, o vaši podporu při jeho dalším projednávání. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní ministryně. Chci se zeptat paní zpravodajky, zda chce vystoupit. Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Talmanová: Vážený pane místopředsedo, paní ministryně, dámy a pánové, dnes už opravdu jen velice stručně, neboť tento zákon oslavil poměrně nedávno svoje druhé narozeniny v Poslanecké sněmovně. Za dva roky projednávání prošel jedním prvním čtením, dvěma druhými čteními, dvěma třetími čteními a dnes třetím druhým čtením, které právě teď zahajujeme. Myslím si, že vše, co jsme k němu každý z nás chtěli říci, už řečeno bylo, takže jenom několik technických poznámek.

Důvody navrácení na únorové schůzi Poslanecké sněmovny z třetího čtení do druhého, důvody, které zde uvedl v té době místopředseda vlády doktor Bureš, zopakovala paní ministryně a avizovala předložení komplexního pozměňovacího návrhu vypracovaného v součinnosti mezi Ministerstvem zdravotnictví a v té době asi ještě místopředsedou vlády doktorem Burešem.

Jeden technický problém. Ve dvou druhých čteních, která jsme již absolvovali, jsme vždy brali za základ projednání komplexní pozměňovací návrh výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. K tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu jednotliví poslanci předkládali svoje pozměňovací návrhy. Já bych velice prosila, bylo-li by to možné akceptovat, protože bezpochyby většina z nás se bude chtít přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům z druhého druhého čtení tak, jak je všichni máme před sebou ve sněmovním tisku 265/7, abychom vzali opět za základ projednávání komplexní pozměňovací návrh přijatý výborem pro sociální politiku a zdravotnictví, protože, ač teď předjímám tedy podrobnou rozpravu, máme avizován komplexní pozměňovací návrh jiný, nový, byl nám dokonce již rozdán na stoly, tak by asi bylo velmi problematické teď okamžitě na místě přizpůsobit svoje již vypracované pozměňovací návrhy a mnohokrát již přednesené, aby byly kompatibilní s eventuálním novým komplexním pozměňovacím návrhem. To jenom k technické proceduře, abychom potom následujícím třetím čtením prošli, byť musíme počítat s několika hodinami, tak, aby výsledkem bylo něco smysluplného a ne nesmyslného. To je jedna poznámka - procedurální návrh.

Druhá věc je vážnější. A teď se dovolím obrátit na paní ministryni s následující problematikou. Včera Poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Schválila ho ve znění, které nám bylo doručeno ze Senátu jako senátní tisk č. 38. Nechci předjímat opět zbývající část legislativní cesty tohoto návrhu zákona, jak ho známe ze sněmovního tisku 801, to znamená, jestli ho podepíše prezident, či nepodepíše, jestli s ním vysloví souhlas, nebo nám ho sem vrátí. Ale nicméně bych se chtěla zeptat, protože je to asi v horizontu někdy mezi naším druhým a třetím čtením sněmovního tisku 265, jestli paní ministryně s tímto počítá ve svém komplexním pozměňovacím návrhu, protože tato novela zákona o spotřebních daních ve znění přijatých pozměňovacích návrhů Senátu, jak jsme ji zde včera projednali, velmi zásadním způsobem řeší právě prodej tabákových výrobků /kupříkladu formou stánkového prodeje, definici stánku, ve kterém se dá prodávat tabákový výrobek/, totéž se týká i lihovin /prodej lihovin, i rozlévaných, na veřejnosti, na veřejně přístupných sportovních a kulturních podnicích/, ale absolutně odlišným způsobem, než je obsaženo ve sněmovním tisku 265 - opět předjímám podrobnou rozpravu - ale než je obsaženo i v komplexním pozměňovacím návrhu jak výboru pro sociální politiku a zdravotnictví, tak již avizovaného zmíněného a nám již rozdaného komplexního pozměňovacího návrhu z dílny Ministerstva zdravotnictví. Mohlo by se nám totiž stát, že bychom stejnou problematiku ve dvou zákonech upravili dvojím způsobem zcela odlišným. Nechci zde používat příliš expresivních výrazů, kterými bychom se pak mohli hrdě označit, kdyby se nám toto povedlo.

Děkuji za odpověď na tuto svoji otázku, kterou jako zpravodaj považuji za zcela zásadní.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní zpravodajko. V tuto chvíli se chci zeptat, zde chce vystoupit zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan kolega Tom Zajíček. Nehodlá.

Otevírám obecnou rozpravu, do které mám písemně přihlášeného pana kolegu Krákoru, který zjevně odstartuje zajímavý procedurální spor, a to, který že to z komplexních pozměňovacích návrhů vezmeme jako základ v rámci podrobné rozpravy a podávání pozměňovacích návrhů. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP