Neautorizováno !


 

(9.20 hodin)
(pokračuje Kocourek)

Nicméně v makroekonomické predikci Ministerstva financí zveřejněné v dubnu letošního roku je uvedeno, že deficit státního rozpočtu za rok 2005 by měl být ve výši 97,2 miliardy Kč - připomínám, že to je z makroekonomické predikce prezentované Ministerstvem financí v dubnu letošního roku - a proto moje otázka na pana ministra zní, jak předpokládá, že se deficit státního rozpočtu v roce 2005 bude vyvíjet a zda nyní projednávané zdroje financování dluhopisů ve výši 72,5 miliardy Kč budou na toto financování deficitu stačit.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji panu zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se v tuto chvíli nikdo nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Chci si jen ujasnit, protože jsme se střídali, zda padl nějaký procedurální návrh, pane zpravodaji. (Nepadl.) Ne.

Takže zahajuji podrobnou rozpravu. Ani do podrobné rozpravy se nikdy nehlásí, takže ji končím a dávám možnost vystoupit se závěrečnými slovy. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Já bych chtěl říci, že předpokládáme, že státní rozpočet se v letošním roce z hlediska výdajů i příjmů bude odvíjet na základě návrhu schváleného Poslaneckou sněmovnou. Vývoj plnění příjmů a výdajů za první čtyři měsíce letošního roku odpovídá rozpočtovaným předpokladům, deficit roste o něco pomaleji, než rostl v první třetině roku 2004. Deficit za období těchto prvních čtyř měsíců letošního roku je zatím zhruba o 16 miliard Kč nižší, než bylo v témž období loňského roku, čili vývoj deficitu zatím je v mezích plánu, a je tedy mírně lepší.

Pokud jde o plnění daňových příjmů, tak předpokládáme, že v globále budou daňové příjmy naplněny, tak jak jsme je prezentovali. Pravděpodobně může dojít ke změně struktury těchto daňových příjmů ve prospěch spotřebních daní, kde zatím plnění příjmů ze spotřebních daní je o něco lepší, než předpokládal návrh zákona o státním rozpočtu. Naopak v oblasti výběru daně z přidané hodnoty zatím zaostáváme za predikcí, na které byl postaven zákon o státním rozpočtu na rok 2005. Vývoj pokladního plnění za první čtyři měsíce mě tedy opravňuje k tomu, abych vyjádřil očekávání, že v letošním roce budeme schopni dodržet schválené parametry zákona o státním rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní má slovo pan zpravodaj.

 

Poslanec Martin Kocourek: Já jenom stručně navážu na pana ministra. Pan ministr zde mluvil o pokladním plnění, nicméně já jsem se odvolával na zveřejněnou makroekonomickou predikci, která v té části "celkové saldo státního rozpočtu" uvádí číslo minus 97,2. Toto číslo mě zajímalo. Bohužel pan ministr na něj neodpověděl. To znamená, že mé otazníky a otazníky z rozpočtového výboru, kdy jsme kladli otázky kolem skutečného výsledku a potřeby jeho financování v průběhu roku, z mé strany nadále zůstávají. Ovšem pro mě to vůbec neznamená, abych dával nějaký procedurální návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. V tuto chvíli končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji panu navrhovateli i panu zpravodaji. Teď je 9.24 hodin. Já jsem skončil projednávání prvního bodu. V tuto chvíli se s procedurálním návrhem hlásí pan kolega Vidím.

 

Poslanec Jan Vidím: Vážený pane předsedající, paní a pánové, já se omlouvám, ani ministr obrany, ani já jsme včera při projednávání programu nepostřehli, že na pořad schůze byl zařazen bod 21, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67/1992 Sb., o Vojenském obranném zpravodajství, ve znění pozdějších předpisů. Tento návrh nebyl dosud projednán ve výboru pro obranu a bezpečnost, a proto žádám Poslaneckou sněmovnu, aby hlasováním rozhodla o jeho vyřazení. Opakuji - tento návrh je návrhem jak mým, tak ministra obrany Karla Kühnla. Současně žádám, aby bylo vyřazeno i odpovídající třetí čtení tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Bodu 21? (Poslanec Vidím potvrzuje.) Bod 21 a třetí čtení. (Hlas: Bod 88.) Máme zde procedurální návrh, vyřadit body 21 a 88. O tomto návrhu nechám hlasovat teď hned bez rozpravy.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 42. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 131 pro návrh 97, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo:

 

14.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 116/1990 Sb.,
o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 875/ - druhé čtení

 

Prosím, aby tento návrh uvedl z pověření vlády ministr pro místní rozvoj pan Radko Martínek a aby se připravil zpravodaj výboru pan kolega Evžen Snítilý.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Radko Martínek Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil přednést stručný úvod nového zákona, kterým se mění zákon č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů.

Současná úprava nájmu a podnájmu nebytových prostor, která je obsažena v tomto zákoně, již neodpovídá reálným potřebám trhu v oblasti nebytových prostorů. Téměř ve všech lokalitách České republiky došlo v této oblasti vyrovnání nabídky s poptávkou. Není proto již nutná zvýšená míra ochrany nájmu nebytových prostor, tak jak tomu bylo v minulosti a tak jak tuto oblast upravuje doposud platné znění zákona. Proto hlavními principy navrhované novely zákona je rozšíření smluvní volnosti stran.

Tento návrh zákona byl projednán ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Na tomto výboru předložené pozměňovací návrhy jsou z hlediska navrhovatele akceptovatelné.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 875/1. Prosím pana zpravodaje, kolegu Evžena Snítilého, aby se ujal slova.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Děkuji. Pane místopředsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením č. 261 výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, tak jak je projednal na své 46. schůzi dne 14. dubna 2005.

Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí po odůvodnění JUDr. Ivana Přikryla, náměstka ministra pro místní rozvoj, po zpravodajské zprávě poslance Evžena Snítilého a po rozpravě přijal usnesení, kterým za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně předložený sněmovní tisk 875 projednat a schválit s přijatými pozměňujícími návrhy; za druhé - dále následuje výčet pozměňovacích návrhů, které máte ve sněmovním tisku 875/1.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se hlásí někdo z pléna.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP