Neautorizováno !


 

(16.50 hodin)
(pokračuje Hojda)

K zařazení tohoto bodu mě právě vedla obava, jak je připravena vláda České republiky k tomu, hájit zájmy České republiky tak, aby nebyla poškozena Česká republika a tím všichni poplatníci.

Pan premiér zde víceméně řekl, jaké kroky se tím činí, což samozřejmě velmi kvituji, pouze mi pořád chybějí definitivní závěry, to znamená, jestli doopravdy jsme už připraveni se přímo hájit v této dané kauze, protože zatím hovoříme o tom, jak to bylo v Polsku, že to pravděpodobně nebude precedentní rozhodnutí, protože u nás je situace trošku jiná. Zatím jsem se já dozvěděl z vystoupení, bohužel ostatní se věnovali trošku víc situaci v Polsku, případně situaci na naší domácí scéně v otázce regulace nájemného a v otázce toho, že se nám nepodařilo dohodnout, jakým způsobem dále regulovat nájemné po rozhodnutí Ústavního soudu. Já bych byl velice rád, kdybychom i jako Poslanecká sněmovna a nakonec i všichni voliči byli informováni o tom, že vláda je doopravdy připravena v tomto konkrétním sporu hájit zájmy České republiky. Zatím jsem o tom z vystoupení nebyl tak úplně přesvědčen.

Chápu to, že pan premiér mi nemohl říci, ani Poslanecké sněmovně, při dnešním vystoupení, že už má vláda České republiky připraveného zástupce, který bude zastupovat Českou republiku před soudem pro lidská práva, že už má kroky, které obhájí zájmy České republiky. To celkem chápu, ale přesto bych byl rád, kdybychom dostali informaci už relevantní nejméně na červnovém zasedání, pokud možno písemnou informaci, kde kromě toho, že se bude říkat, a já věřím tomu, že vláda se snaží řešit tento problém v České republice, že doopravdy tam budeme ujištěni o tom, že vláda učinila všechny kroky k tomu, aby naše zájmy před soudem pro lidská práva byly hájeny, aby Česká republika nebyla poškozena.

Proto bych navrhl i usnesení. Usnesení by bylo následující: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby na červnovém zasedání předložila písemnou zprávu o krocích vlády České republiky ve sporu majitelů domů versus Česká republika o výši nájemného a zejména o škodě, která údajně těmto nájemcům byla způsobena tím, že je v České republice zavedena regulace nájmů.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče, a protože jsem neurčil zpravodaje a protože jste první, kdo navrhl nějaké usnesení, tak bych si vás dovolil požádat, zdali byste se této služby ujal.

Další přihlášky nemám, takže rozpravu končím. Ptám se pana premiéra, zdali hodlá vystoupit na závěr před hlasováním o usnesení.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, chci jenom říci, že pokud Sněmovna bude chtít o této tematice jednat ještě předtím, než bude předložen příslušný návrh zákona, je to samozřejmě možné, nicméně si myslím, že by se to, o čem hovořil pan kolega Hojda, mohlo odehrávat v rámci předloženého zákona, protože ten by měl být někdy v květnu, možná koncem dubna již v Poslanecké sněmovně, a velmi úzce to souvisí s tématem, který zde projednáváme, takže bych pak doporučoval, aby se tyto věci projednávaly souběžně, zákon plus obecnější pozice vlády k tomuto tématu, tak abychom obstáli v příslušném řízení u Evropského soudu pro lidská práva.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu předsedovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Pavel Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji. Ve svém návrhu usnesení jsem už víceméně vycházel z toho, co pan premiér řekl ve svém vystoupení. On řekl, že už na dubnovém zasedání vlády budou schvalovat návrh zákona, s tím, že se předpokládá, že do červnového jednání Poslanecké sněmovny by se tento návrh zákona mohl dostat. Proto jsem navrhl termín v červnovém zasedání, ale nebráním se tomu, že bychom to mohli schválit, že by se projednala tato písemná zpráva na zářijovém zasedání Poslanecké sněmovny. Já si myslím, že v tomto případě asi přímo čas neuteče.

Chtěl bych jenom doplnit, že ve svém návrhu jsem řekl, že byla způsobena škoda nájemcům. To se opravuji. Samozřejmě žalují pronajímatelé, čili pronajímatelé tvrdí, že jim byla způsobena škoda.

V rozpravě zazněl... Omlouvám se, rozprava ještě trvá.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ne, netrvá, bohužel, pane poslanče, netrvá, takže s rozpaky přijímám vaše sdělení, že byste květnový termín posunul na září. Ale může vám samozřejmě vypomoci některý z členů vlády nebo Sněmovna. Jestli pan předseda vlády chce pomoci panu poslanci Hojdovi a otevřít rozpravu, tak mu to určitě bude po zásluze oplaceno.

 

Předseda vlády ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, já doufám, že kolegové mi to oplatí, takže otevírám v tuto chvíli rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Teď je příležitost pro pana poslance Pavla Hojdu.

 

Poslanec Pavel Hojda: Já děkuji, ale doopravdy jsem se dostal do problému, protože byla uzavřena rozprava a pan předseda vlády reagoval na to, že by bylo vhodné později projednat tuto zprávu. Čili navrhuji ve svém usnesení, aby vláda předložila Poslanecké sněmovně písemnou zprávu o krocích vlády České republiky ve sporu majitelů domů versus Česká republika o výši nájemného a způsobené škodě pronajímatelům a aby tato zpráva byla předložena na zářijovém zasedání Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano. Hlásí se ještě někdo do rozpravy. Ne-li, rozpravu končím. Budeme hlasovat.

Pan poslanec Hojda si žádá hlasovací karty. Ta mu bude promptně dodána panem poslancem Karlem Vymětalem. Jménem Sněmovny mu děkuji.

Usnesení, které před chvílí pan poslanec Hojda sdělil, není třeba opakovat. (Předseda vlády doporučuje.)

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 78. Kdo souhlasí s návrhem na usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 78 z přítomných 173 poslanců pro 98, proti 1. Usnesení bylo přijato.

 

Tím jsme projednali tento bod. Děkuji panu premiérovi a všem vystupujícím, zvláště panu poslanci Hojdovi za jeho obětavý výkon.

 

Dalším bodem je bod 53, kterým je

 

53.
Zpráva o životním prostředí České republiky v roce 2003
/sněmovní tisk 827/

 

Tento materiál přednese ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, jenom pár slov, protože delším pobytem v Poslanecké sněmovně se tato zpráva již nejeví tolik aktuální. Jedná se o zprávu o životním prostředí České republiky za rok 2003. Každoroční zveřejňování je přikázáno zákonem o právu na informace o životním prostředí.

Vládou byla schválena tato zpráva 6. října 2004. Druhého března byla projednána ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Skládá se ze dvou částí. První část je stručná zpráva, druhou, podrobnější částí je komentář, který obsahuje údaje o životním prostředí včetně slovní interpretace. Ve zprávě byla uplatněna analýza, která sleduje i výhled do budoucna. Základním cílem je objektivní analýza údajů o životním prostředí, sledování změn v legislativě a opatření uplatňovaných k ochraně životního prostředí. Zpráva slouží k informování veřejnosti a pomáhá při koncipování politik s vlivy na životní prostředí na celostátní i místní úrovni.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP