Neautorizováno !


 

(12.40 hodin)
(pokračuje Jičínský)

Jenom přece jenom bych dával přednost tomu, kdyby návrh byl postoupen do druhého čtení, a kdyby branný a bezpečnostní výbor znovu tyto argumenty posoudil a předložil stanovisko Sněmovně k rozhodnutí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se další hlásí do rozpravy? Nevidím žádnou přihlášku, rozpravu končím.

Dávám prostor k závěrečnému slovu nejprve panu kolegovi Filipovi.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené paní a pánové, já budu velmi stručný. Budu reagovat jenom na dvě, resp. tři věci.

První věc. Myslím si, že z vystoupení kolegy Klase jasně vyznělo, že nejde o žádné nekontrolované množství lidí. Ten počet lidí, kteří se mohou přihlásit o ten výsluhový příspěvek, pokud bude přijat tento zákon, je přesně definován, dokonce se zmenšuje právě proto, že výsluhový příspěvek v určitém věku končí a nastupuje důchodové zabezpečení.

Druhá věc, a to mě potěšil pan zpravodaj, já bych to rád replikoval - principiálně totiž jde o to, a pan zpravodaj to vystihl velmi přesně, ne každý politruk byl hloupý a ne každý byl zlý a ne každý byl hodný a podle mého soudu ten zákon 33 a 34, resp. zákon 34, pokud se o něm dnes bavíme, vlastně říká ne to, co člověk dělal, jaký ve skutečnosti byl, ale kde podle rozkazu byl zařazen. To si myslím, že je právě ta chyba, kterou se snažíme odstranit. O té je možné se bavit na výborech. Nechci to dál roztahovat. Je totiž pravda, že některé rozkazy se musí nejdřív splnit, a pak si teprve na ně můžete stěžovat.

A další věc, a za to děkuji, protože to bylo velmi korektní vystoupení od kolegy Klase. Je totiž pravda, že i když jiné reatestace neprováděla ta komise, o které tady kolega Klas mluvil, tak ty prověrky proběhly a skutečně tito lidé jsou dál v Armádě ČR, i když jaksi profesionální, vykonávají tuto práci, a vykonávají ji právě proto, aby dohnali ta léta. Já nevím, jestli je to ten pravý záměr, který sledoval ten zákon, a protože ti, kteří byli zařazeni například na ČVO 412-470, to znamená ten zástupce velitele pro věci politické, tak v podstatě teď je někde zařazen, a aby měl výsluhový příspěvek, tak vlastně slouží dál, aby ta léta, která strávil předtím do roku 1989 v té funkci pod číslem vojenské odbornosti politického pracovníka, aby je mohl mít. Nemyslím si, že je to ve prospěch obou stran. Myslím si, že by toto bylo korektní, resp. mnohem korektnější než ten současný stav.

To je všechno a děkuji. Věřím, že zákon projde do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Nyní má slovo pan kolega Hönig.

 

Poslanec Pavel Hönig: Děkuji. Já jen splním svou povinnost. V rozpravě vystoupili dva poslanci, z nichž jeden, kolega Klas, navrhl zamítnutí tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, neboť na žádost z pléna jsem vás odhlásil.

 

Přikročíme k hlasování o návrhu, který padl v obecné rozpravě, a to na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 67. Kdo je pro předložený návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 134 pro návrh 76, proti 47. Konstatuji, že návrh byl přijat a předložený návrh zákona byl zamítnut.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji Sněmovně za projednání, i když neúspěšné. Bude se to řešit individuálně před českými a evropskými soudy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, v tuto chvíli vyhlásím polední přestávku, a to do 14.30 hodin, kdy budeme pokračovat blokem ústních interpelací na předsedu vlády.

 

(Jednání přerušeno ve 12.45 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP