Neautorizováno !


 

(10.20 hodin)
(pokračuje Emmerová)

To ale samozřejmě neříká nic o tom, co by poslanci chtěli mít předem jako určitý materiál k diskusi a možná k přípravě k onomu ohlášenému semináři. Takže já to takto chápu a určitou stručnou verzi dnešního projevu bych vám předložila. Jde o to do kdy, protože…

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Do 29. si žádá pan předseda Kováčik, to znamená, aby, předpokládám, příští úterý ve 14 hodin ten materiál ležel tady na lavicích.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Dobře. Tak já tomu ty Velikonoce budu věnovat.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Tak to bude mít od vás pan předseda Kováčik místo kraslice, nebo na co je zvyklý. Nechci to tady rozebírat.

Takže, dámy a pánové, v tuto chvíli zazněl procedurální návrh. Mně nezbývá, než dát o něm hlasovat. Ten procedurální návrh má dva body, tak jak to pan předseda Kováčik specifikoval. Já bych se to pokusil shrnout do jednoho, abychom to podrobili jednomu hlasování. Ale předtím má samozřejmě právo vystoupit pan předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych se chtěl obrátit k panu předsedovi Kováčikovi a otázat se ho, zda by nebyl ochoten svůj procedurální návrh modifikovat tak, aby hlasování proběhlo po vystoupení paní poslankyně Talmanové. Jinak jí bude tímto návrhem zabráněno, aby se jménem poslaneckého klubu ODS k tomu, co bylo řečeno, vyjádřila. Není-li to cílem vašeho návrhu, tak bych to považoval za korektní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, prosím, abyste sdělil panu předsedovi klubu ODS, že moje vystoupení nebylo stanoviskem klubu KSČM, že moje vystoupení bylo pouze procedurálním návrhem a jeho odůvodněním, že jsem se ve svém vystoupení velmi ostře vystříhal jakýchkoli věcných přístupů přímo k problematice zdravotnictví. A pakliže bychom umožnili vystoupit paní poslankyni Talmanové se stanoviskem klubu ODS, potom by ta rozprava musela vlastně proběhnout už dnes a potom by celý procedurální návrh, který předkládám, postrádal smysl. Což ovšem nevylučuje, že pan předseda Tlustý může samozřejmě vystoupit s přednostním právem se stanoviskem ODS, tak jako jsem já vystoupil s přednostním právem s procedurálním návrhem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže hovořit bude pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, děkuji panu předsedovi za vysvětlení. Sice velmi vlídnými slovy jsme se dozvěděli to, čeho jsem se obával, že cílem je zabránit paní kolegyni Talmanové vystoupit. A tak mi dovolte před procedurálním hlasováním konstatovat, že poslanecký klub ODS na rozdíl od poslaneckého klubu KSČM nedoufá, že by se něco faktického od ministryně zdravotnictví mohl dozvědět, a proto váš návrh podpoří. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Kdo chce chápat, chápe. Já zformuluji usnesení. Prosím pana poslance Kováčika, aby mi případně pomohl: Poslanecká sněmovna žádá ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, aby do 29. března roku 2005 předložila písemnou verzi informace o stavu českého zdravotnictví - vynechávám slůvko vlády, rozumíme tomu. Poslanecká sněmovna zároveň přerušuje projednávání tohoto bodu do čtvrtka příštího týdne, což je 31. března. - Rozhodneme o tom v jednom hlasování, nejsou-li námitky, protože to spolu úzce souvisí.

 

Námitky nejsou, takže zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 60. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 155 poslanců, 141 pro, 2 proti, takže tento návrh byl přijat.

 

Úkol pro paní ministryni platí. Projednávání tohoto bodu je přerušeno do čtvrtka příštího týdne. Děkuji paní ministryni.

 

Prosím, abychom se věnovali dalšímu bodu, kterým je

 

30.
Návrh poslance Stanislava Křečka na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů
z trestné činnosti a o změně a doplnění souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 358/1992 Sb., o notářích
a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 896/ - prvé čtení

 

Připomínám, že stanovisko vlády máme k dispozici pod číslem sněmovního tisku 896/1. Prosím pana poslance Stanislava Křečka, aby návrh uvedl.

 

Poslanec Stanislav Křeček: Pane předsedající, kolegové a kolegyně, já jsem si dovolil předložit návrh zákona, kterým se mění zákon číslo 61/1996 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a o změně a doplnění souvisejících zákonů. A jsem si samozřejmě vědom, že 1. září nabyl účinnosti zákon číslo 284/2004 Sb., který Poslanecká sněmovna před nějakým časem schválila, a že instituty stanovené tímto zákonem v podstatě fungují. Ale přesto je třeba některá ustanovení nějakým způsobem upřesnit, zejména ustanovení v oblasti povinnosti osob poskytujících právní služby, tedy advokátů, v odpovídajícím rozsahu i notářů.

Jde zejména o přesnější vymezení postavení advokátů a notářů a jejich profesních a stavovských organizací a v nové úpravě tak, aby respektovali povinnosti, které vyplývají z obecné povinnosti hlásit podezřelé obchody apod., ale na druhé straně zase aby byla zachována nezbytná nezávislost na poskytování právních služeb.

Návrh, který předkládám, je v podstatě návrhem, který byl advokátní komorou, notářskou komorou a Ministerstvem financí dohodnut v Senátě, a to 30. 3. roku 2004, kdy tato novela byla v Senátě projednávána, kdy v podstatě bylo uznáno za potřebné upravit tuto novelu způsobem, který já nyní navrhuji. Ze strany Ministerstva financí byl vysloven souhlas, avšak v Senátu již nebyl tento pozměňovací návrh schválen, protože by se prodloužil legislativní proces a zbrzdila by se implementace směrnice Evropského parlamentu do dne přístupu České republiky k Evropské unii, což bylo nepřijatelné. Proto předkládáme tento návrh jako nový.

Musím říci, že pro mne bylo za těchto okolností velkým překvapením stanovisko vlády, která nesouhlasí s tímto návrhem a tvrdí, že je v rozporu se směrnicí Evropského společenství, resp. Rady, číslo 91, přestože tato směrnice vysloveně stanoví, že advokát nebo notář podle toho článku jsou oprávněni nesdělovat informace získané o svých klientech během zjišťování jejich právního stavu. Navíc situaci ještě komplikuje skutečnost, že Rada Evropy (???) chrlí směrnice postupně, a nyní se v tomto smyslu vypracovává třetí směrnice, která má nějakým způsobem upravit postavení těchto osob, a to tak, že práce na této směrnici bude dokončena do poloviny roku s tím, že členské státy jsou povinny do 18 měsíců - nikoli už do 12, ale do 18 měsíců - implementovat tyto směrnice do svého právního řádu, takže opět se budeme touto směrnicí zabývat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP