Neautorizováno !


 

(10.10 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Od roku 1999 valorizace uvedených úhrad zaostává za růstem výběru pojistného za ostatní kategorie.

Návrh koncepce zdravotnictví byl předán 31. ledna 2005 vládě. Ve vládě došlo k jeho stažení z programu jednání a byl otevřen prostor pro pokračující diskusi s tripartitou. Na jednání s tripartitou 14. dubna 2005 je připravován materiál návrhu krátkodobých stabilizačních opatření, jehož přílohou bude i návrh koncepce zdravotnictví. Koncem dubna pak je plánováno projednání tohoto komplexního materiálu ve vládě.

Vážení přítomní, zdraví je jedním ze základních atributů lidského štěstí. Nejsou to ani peníze, ani hmotné statky, a proto je potřebné o ně dbát a pečovat všemi dostupnými, vědecky ověřenými postupy. Co nejvíce lidí by si mělo ujasnit, že zdraví je nesmírně cenná hodnota, kterou stojí za to hájit, o kterou má smysl se starat a pro kterou je užitečné najít společnou řeč. Tento úkol platí pro celou vládu, pro tuto Sněmovnu, pro všechny instituce i pro každého občana.

Jednou z nejsilnějších bariér realizace jakékoliv koncepce je předpojatost. Znamená to nejen zaujaté a nespravedlivé posuzování, ale i záměr uškodit, ublížit, poškodit. I s takovými přístupy jsme se v průběhu oné diskuse setkali. V důsledku této předpojatosti byla i naše koncepce označována různými nálepkami a některými kritiky byla nazývána záměrem, který nepřináší nic nového, nebo utopií, kterou nelze realizovat, popřípadě byla koncepce odsuzována za plnění toho, co ani nenabízí. Předpojatost takzvaně umožňuje se povýšeně kriticky vyjádřit k čemukoliv, nepotřebuje soustavné studium, informace, analýzy, složitá jednání a náročnou organizační práci. Stačí troška sebevědomí, cynismu a formulační obratnosti. Předpojatost bývá osvědčeným nástrojem pro prosazování osobních nebo dílčích skupinových zájmů orientovaných na získání bezprostředních výhod.

Každý z nás je potenciálním pacientem, což vám jako lékařka sice nerada připomínám, ale věřte, že toto pomyšlení hodně pomáhá k pochopení jak teoretických záměrů uvedených v návrhu koncepce, tak i k pevnému úsilí o jejich uskutečnění.

Děkuji vám za pozornost. (Koaliční poslanci tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, paní ministryně, za vaši zprávu. Mám dvě přihlášky do rozpravy - od paní poslankyně Talmanové a pana poslance Janečka. Nicméně předseda klubu KSČM Pavel Kováčik využívá svého práva přednosti, takže mu dávám slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, já svého práva přednostního vystoupení v žádném případě nezneužívám. (Předsedající: To jsem snad neřekl!) Používám je pouze v případech hodných zvláštního zřetele a tento případ je hodný zvláštního zřetele.

Když jsem tady v úterý z tohoto místa pronášel svoji přímluvu, abychom hlasovali pro zařazení tohoto bodu na program schůze Poslanecké sněmovny, byl jsem veden zejména, téměř výhradně tím motivem, že bychom jako Poslanecká sněmovna měli dostát své zodpovědnosti a pokoušet se hledat východiska k řešení nedobré situace v systému zdravotnictví i v systému zdravotního pojištění, hledat tedy řešení, nebo alespoň nasměrování k nápravě evidentně nedobrého systému. Jsem ovšem přesvědčen o tom, že nelze tento bod, jako řadu jiných podobných takto zařazených bodů, nechat proběhnout pouze formálně, to znamená, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, abychom si odškrtli, že jsme tady projednali situaci ve zdravotnictví, a pokračovali dál, abychom si tady možná někteří před národem trošičku vytahovali stranická trička nebo svoje osobní trička, ale abychom přece pro to naše zdravotnictví, pro pacienty, pro lékaře, pro zdravotní sestry, pro pojišťovny se pokusili něco seriózně udělat. Myslím si ale, že pokud chceme naplnit to, že nebudeme pouze formálně projednávat bod pro čárku, že jsme tedy projednali zdravotnictví, tak toto projednávání musí být dobře promyšlené, návrhy usnesení, které určitě vyplynou, musí být prokonzultované s odbornou veřejností a musí to hlavně přinášet návrhy skutečně systémových řešení.

Paní ministryně má velkou pravdu v tom, že je naší společnou zodpovědností, ať už koaliční či opoziční, abychom systém, kterým se zabezpečuje péče o základní hodnotu, kterou lidské zdraví bezesporu je, nastavili správně. Proto bych chtěl v této chvíli požádat Poslaneckou sněmovnu, aby hlasováním rozhodla o následujícím návrhu. Mám pocit, že je třeba, abychom se rozhodovali při tvorbě návrhu usnesení, při přípravě svých vystoupení v rozpravě nad písemným materiálem.

Čili první návrh bude, že žádáme paní ministryni, aby předložila písemný materiál poslancům. Myslím si, že stav je takový, že věc spěchá, a že kdybychom v úterý měli na stolech písemný podklad, tak ve čtvrtek za týden můžeme v projednávání tohoto bodu pokračovat. Čili navrhuji v této chvíli přerušení projednávání tohoto bodu, a to do čtvrtka, to je příští týden, s tím, že písemný podklad bude předložen do úterý 29. března. Myslím si, že byť trošku kostrbatě, tento návrh splňuje náležitosti, a prosím, aby o něm bylo hlasováno jako o procedurálním návrhu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, já bych si s vámi jenom rád vyjasnil následující. Vy žádáte další materiál kromě toho, co paní ministryně teď přednesla - další, nebo stenozáznam přepsaný tak, aby poslanci ho měli k dispozici?

 

Poslanec Pavel Kováčik: Já si myslím, pane místopředsedo, že vystoupení paní ministryně bylo velmi, velmi podrobné, velmi široké a bylo by dobře, aby písemný podklad, který obdržíme, obsahoval ty rozhodující, základní řekněme fakticity, aby to byl jakýsi přehled toho, co tady bylo řečeno, a aby to byl i jakýsi přehled toho, co navrhuje paní ministryně jako východiska. Nám je celkem jedno, jestli tam nebude nějaká časová řada, ale myslím, že je docela potřebné to, abychom viděli věcný obsah toho, co paní ministryně řekla a navrhla. Současně si myslím, že by bylo dobře, kdybychom dostali na papíře v tomto písemném podkladu i jakási východiska oné připravované koncepce zdravotnictví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám. Paní ministryně se hlásí o slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Vážený pane místopředsedo, vážení přítomní, já se vám do jisté míry omlouvám, že jste nedostali žádný písemný materiál, ale ráda bych, abyste zvážili, kdy tento úkol byl zadán, a bylo to nad naše síly vyrobit takový materiál, navíc s jazykovou úpravou, který by vyhovoval těmto potřebám a shrnul veškeré aktuální problémy, které jsem zde uváděla v trošku širším podání.

Já bych ale chtěla říci, že jde o to: Koncepce jako taková, celý tento materiál, byla vydána již na internetových stránkách, respektive její návrh byl zveřejněn na internetových stránkách 15. listopadu. V současné době je to materiál, který je na Úřadu vlády, a až se tento materiál dostane k projednávání ve vládě, a bude tedy schválen, pak by přišel do Poslanecké sněmovny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP