Neautorizováno !


 

(17.40 hodin)

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedající. Já si myslím, že to, co tady řekl pan ministr jako předkladatel tohoto návrhu zákona, je naprosto dostatečné, protože jednoznačně se jedná o technickou normu a hlavně o normu, která reaguje na právní posuny v určitých věcech, a to hlavně v reakcích na nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropy(?). Čísla, která tady zazněla od pana ministra, jsou celkem zřejmá. Hlavní cíl tohoto návrhu je plná slučitelnost s příslušnými právními předpisy Evropské unie a samozřejmě tedy našich právních předpisů.

Jako zpravodaj bych mohl pouze doporučit přijetí tohoto návrhu zákona a žádat vás o propuštění do dalšího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu. Mám písemnou přihlášku jednu, a to od pana poslance Zdeňka Maršíčka, takže mu dávám slovo. (Mimo mikrofon: To bylo k následujícímu bodu.) Tak se omlouvám.

Takže bohužel mám pro vás špatnou zprávu, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Pokud setrváte ve svém postoji k tomuto tisku, tak musím říct, že končím obecnou rozpravu, a protože nezazněly žádné návrhy na vrácení ani zamítnutí, můžeme přistoupit k hlasování o návrhu na přikázání.

V tuto chvíli zazvoním, odhlásím vás a poprosím o novou registraci. Seznámím vás s názorem organizačního výboru, který předkládá Sněmovně k rozhodnutí to, aby předložený návrh projednal výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh?

Prosím, abyste se přihlásili, vy, kteří právě přicházíte.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 75 poslanců, všichni byli pro, nikdo proti, takže jsme přikázali tento tisk příslušnému výboru.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a končím první čtení tohoto návrhu zákona.

 

Budeme se nyní věnovat dalšímu bodu, kterým je

 

13.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců
na území České republiky a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 916/ - prvé čtení

 

Teď bych měl vyzvat pana ministra Františka Bublana, aby se ujal slova. (Poslanec Kraus mimo mikrofon: Je na cestě, bude tady za deset nebo dvacet minut.)

Přišel pan ministr Jaroslav Palas, který se obětavě ujme odůvodnění této předlohy. Pokud Sněmovna nic nenamítá, myslím si, že není důvod panu ministrovi nevěřit, že řádným způsobem tento materiál uvede. Hovoří pan ministr Jaroslav Palas.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, cílem vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, je zejména nově regulovat problematiku spojenou s umísťováním cizinců do zařízení pro zajištění cizinců.

Dílčí kritika dnešní právní úpravy zazněla ve zprávě Evropského výboru pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání, která vyplynula z návštěvy České republiky uskutečněné v dubnu 2002. Výhrady vůči platnému znění hlavy XII., která upravuje právě umísťování cizinců do zařízení pro zajištění cizinců, uplatnily i organizace zabývající se ochranou lidských práv. Ministerstvo vnitra jako gestor zákona připomínky vznesené k ustanovení obsaženému v hlavě XII. v předkládaném návrhu zohlednilo. Vycházelo přitom z principu, že omezení práv a svobod zajištěných cizinců by nemělo jít nad míru nezbytnou k dosažení účelu zajištění.

Současně návrh obsahuje úpravy směřující k posílení zabezpečení právních jistot zajištěných a vyhošťovaných cizinců tím, že součástí řízení o správním vyhoštění bude i posouzení existence překážky vycestování. Kromě toho se ve smyslu Úmluvy o právech dítěte stanoví zvláštní podmínky pro zajištění dětí ve věku 15 až 18 let pobývajících na území bez doprovodu zákonného zástupce. Převedením oprávnění ke zřizování a provozování zařízení z Policie České republiky na Ministerstvo vnitra, kde se předpokládá využití již ministerstvem dříve zřízené organizační složky státu, tedy Správy uprchlických zařízení, se vytváří podmínky k tomu, aby zařízení svým pobytovým režimem byla srovnatelná s přijímacími středisky azylových zařízení.

S ohledem na účel zajištění i nadále nebude moci cizinec zařízení pro zajištění cizinců volně opustit. Zachována je i možnost umístit nebezpečného cizince při naplnění zákonných podmínek do přísného režimu zajištění. Policie České republiky bude nadále zabezpečovat ostrahu zařízení a provádět eskortu cizinců v zákonem daných případech.

Do návrhu zákona bylo také transponováno právo Evropských společenství. Jde o směrnici Rady 2003/86/ES ze dne 22. 9. 2003, o právu na sloučení rodiny, které stanoví podmínky pro uplatňování práva na sloučení rodiny se státními příslušníky třetích zemí, kteří oprávněně pobývají na území členských států, a směrnici Rady 2003/110/ES ze dne 25. 11. 2003, o pomoci v případech průvozu za účelem navrácení leteckou cestou, která byla přijata v souvislosti se zajištěním jednotného postupu členských států Evropské unie při provádění opatření souvisejících s leteckým průvozem občanů třetích států. V souvislosti s transponováním směrnic Rady o právu na sloučení rodiny do právního řádu České republiky je součástí návrhu zákona i novelizace zákona o zaměstnanosti a živnostenského zákona.

Do návrhu novely bylo rovněž transponováno rozhodnutí Rady č. 204/17/ES upravující vyžadování dokladu o zdravotním pojištění jako náležitosti k udělení jednotného schengenského víza. Uvedené rozhodnutí se sice stane pro Českou republiku použitelným až poté, co bude rozhodnuto o odstranění kontrol na vnitřních hranicích, ale v návaznosti na dopis ministryně zdravotnictví z prosince 2003, kterým se obrátila na předchůdce pana ministra vnitra se žádostí o opětovné zavedení povinnosti cizinců předkládat k udělení víza potvrzení o zdravotním pojištění po dobu pobytu na území České republiky, bylo uvedené rozhodnutí již zohledněno v návrhu této novely.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP