(11.50 hodin)
(pokračuje Dostál)

Jinými slovy, až zde budeme mluvit o navrácení a o restitucích čehokoliv, já vám budu říkat od této chvíle, pokud tento zákon neprojde, ano, vše, co bylo ukradeno, musí být navráceno. Kromě toho, co bylo ukradeno české kultuře. Děkuji. (Potlesk KSČM a ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Ale se závěrečným slovem chce vystoupit pan poslanec František Beneš. Prosím.

 

Poslanec František Beneš: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci. Je to už více než rok, co jsme předložili tento návrh zákona do Sněmovny, poté co jsme ho připravovali ještě dříve, než jsem vůbec do Sněmovny přišel. Od té doby jsme získávali podklady a od té doby jsme nad nápravou chyby, nápravou skutečnosti, která se stala na základě onoho výčtového zákona na začátku 90. let, se zamýšleli a chtěli to napravit. Vyvodili jsme poznatky ze všech pokusů, které se udály v tom mezidobí, a musím jenom velmi krátce napravit některá pomýlení, která jsme zde slyšeli.

Za prvé, my jsme vždycky ctili rovnost vlastnických forem. Nikdy jsme zde oficiálně nejmenovali ani vlastníka pozemku, ani vlastníka staveb. To ode mě nikdo nikdy tady neslyšel. Za druhé, pokud se jednalo o pokusy z poloviny 90. let vrátit to pomocí věcného břemene, tvrdím tady, že ty pokusy byly od samého začátku právně vadné, protože věcné břemeno, které nelze zanést do katastru, prostě nelze sepsat. Takže také proto smlouvy byly nepoužitelné. Jediná cesta, která vedla k cíli, poté co se zákonem třikrát zabýval výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a za to chci poděkovat, poté co jsme dvakrát opakovali druhé čtení, jediná cesta byla potom připravit takovou formulaci, která odpovídá přesně onomu zákonu, který již jednou zde ve Sněmovně prošel, pokud se jednalo o budovy Sněmovny a Parlamentu obecně.

Tento zákon pouze říká, že je ve veřejném zájmu, aby ony prostory byly zachovány pro potřeby Národního divadla, a já si myslím, že nemá cenu tady opakovat, jaký význam má Národní divadlo pro kulturní dědictví našeho státu. A skončím jenom tím, že si přeji, abychom stejný počinek, jaký nám věnovali naši předkové, věnovali my i našim dětem.

Já vám děkuji za podporu. (Potlesk KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana zpravodaje, zda chce vystoupit se svým závěrečným slovem. Není tomu tak. Poprosím tedy o návrh procedury.

 

Poslanec Eduard Zeman: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Vzhledem k tomu, že v opakovaném druhém čtení byl přijat za další základ projednávání komplexní pozměňovací návrh označený v tisku jako 589/5, tento návrh je označen písmenem A, mělo by se nejprve hlasovat o pozměňovacích návrzích podaných k tomuto komplexnímu pozměňovacímu návrhu, a to v pořadí, jak byly uplatněny pro třetí čtení, tedy nejprve B - návrh paní kolegyně Táni Fischerové, posléze C - návrh poslance Svatomíra Recmana. Potom by se hlasovalo o A jako o celku, ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, a na závěr o zákonu jako o celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji.Pokud není žádných námitek, a nikoho také nevidím, že by proti tomuto postupu námitky měl, myslím si, že nebudeme hlasovat o návrhu postupu, protože je to poměrně jednoduché.

Zahájíme hlasování a já poprosím, pane zpravodaji - nejdříve tedy budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B, pokud se nemýlím?

 

Poslanec Eduard Zeman: Ano, nejprve budeme hlasovat o návrhu pod písmenem B paní poslankyně Táni Fischerové. Jedná se o úpravu - vypustit pozemky, hlasovat jenom o budově.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Prosím o stanoviska.

 

Poslanec Eduard Zeman: Stanovisko zpravodaje je neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Navrhovatel?

 

Poslanec František Beneš: Setrvávám na svém původním návrhu - včetně pozemků.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: To znamená, že stanovisko pana navrhovatele k pozměňovacímu návrhu je negativní, jestli to dobře dokážu posoudit.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 527 z přítomných 159 pro hlasovalo 66, proti 40. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Eduard Zeman: Nyní budeme hlasovat o návrhu pod písmenem C - návrh kolegy Svatomíra Recmana, kde se "Ministerstvo kultury" nahrazuje "Ministerstvem financí". Stanovisko doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pan navrhovatel? (Doporučuji.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 528 z přítomných 161 pro hlasovalo 84, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Eduard Zeman: Děkuji, paní předsedající. Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu A jako o celku, to znamená, celý komplexní pozměňovací návrh, který byl přijat za základ, ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Stanoviska? (Zpravodaj i navrhovatel doporučují.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 529 z přítomných 161 pro hlasovalo 75, proti 50. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Eduard Zeman: Za této situace se obávám, že nemá smysl hlasovat o zákonu jako o celku. (Debata v sále, kontrola hlasování.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Vidím, že dochází ke kontrole výsledků hlasování. (Nikdo nemá námitku k zápisu o výsledku hlasování.)

Došlo ke kontrole výsledků hlasování, nicméně já se nedomnívám jako pan a zpravodaj, že není o čem hlasovat, protože je zde původní návrh zákona. Nebyl přijat komplexní pozměňovací návrh pod písmenem A, ale návrh zákona nebyl stažen, takže podle mého názoru i podle názoru pana navrhovatele…

 

Poslanec Eduard Zeman: Dobrá, budeme tedy hlasovat o původním návrhu zákona, tak jak byl původně předložen. Stanovisko neutrální.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S tím, že byl přijat jeden pozměňovací návrh, a to pozměňovací návrh pod písmenem C. Domnívám se, že můžeme přistoupit k hlasování.

Já přečtu návrh usnesení. (Žádosti z pléna o odhlášení.) Já vás všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Františka Beneše, Václava Exnera, Svatomíra Recmana a Karla Vymětala na vydání zákona, kterým Česká republika nabývá vlastnické právo k některým nemovitostem, podle sněmovního tisku 589, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

Zahajuji hlasování… Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Pan poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, já vím, že čtete formulaci, kterou máte v prezidiálce, to znamená ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, ale jenom aby bylo jasno: byl přijat jeden pozměňovací návrh, který se vztahoval ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, tudíž nebyl přijat žádný pozměňovací návrh. Aby to bylo jasné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP