(12.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Poprosím pana navrhovatele, aby se vyjádřil.

 

Poslanec František Beneš: V původním textu je uvedeno Ministerstvo financí, tak jak bylo nyní tímto pozměňovacím návrhem upraveno.

 

Poslanec Eduard Zeman: Ano, čili pak by platilo, že sice nebyl přijat pozměňovací návrh kolegy Recmana, ale také v podstatě není třeba, protože v původním textu je totéž, co vůči komplexnímu návrhu měl pozměňovací návrh řešit.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Myslím si, že se do toho zbytečně zaplétáme. O pozměňovacím návrhu bylo hlasováno, pozměňovací návrh byl přijat, nicméně se zdá, že je tento pozměňovací návrh nicotný vzhledem k tomu, že nebyl přijat komplexní pozměňovací návrh.

Dovolte mi tedy, abych učinila zadost našemu jednacímu řádu a abychom hlasováním prohlásili hlasování o pozměňovacím návrhu pod písmenem C za neplatné. (Hlasy: Ne.)

Kolegové mi tady říkají, že nemáme dělat nic, a bude to asi úplně nejlepší.

Přečtu ještě jednou návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Františka Beneše, Václava Exnera, Svatomíra Recmana a Karla Vymětala na vydání zákona, kterým Česká republika nabývá vlastnické právo k některým nemovitostem, podle sněmovního tisku 589."

Nikdo se teď nehlásí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 531 z přítomných 159 poslanců pro návrh hlasovalo 70, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Vidím ale, že dochází ke kontrole výsledku hlasování, takže předtím než zahájím projednávání dalšího bodu, ještě chvilku vyčkáme...

 

Výsledek hlasování zřejmě nebude zpochybněn. Je tomu tak.

Hlásí se pan poslanec Pavel Kováčik. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo. Paní předsedající, vážení páni ministři, paní a pánové. Jenom tím, že nebyl schválen tento návrh zákona, jsme jako Poslanecká sněmovna dali najevo, že se dává průchod neprávu.

Chtěl bych připomenout jak slova pana ministra Dostála, tak slova pana profesora Jičínského. Vryjme si je hluboce do paměti. Až zas jednou budeme rozhodovat o kauze, která pouze vypadá politicky, ale politická v podstatě není, až se zase jednou budeme dívat ne na to, o co jde, ale kdo to předkládá, až se zase jednou v této Sněmovně bude rozhodovat podle politické příslušnosti předkladatelů, zkusme se propříště spíše zamyslet nad věcnou podstatou, a ne nad tvářemi či jmény či politickou příslušností těch, kdo to napsali.

Děkuji za příští lepší! (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v jednání. Ukončila jsem tedy projednávání bodu 145.

Hlásí se pan poslanec Vladimír Doležal jménem poslaneckého klubu ODS jako jeho místopředseda, prosím.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Paní předsedající, dámy a pánové, chtěl bych jenom navázat na slova svého předřečníka, protože už několikátý den tady posloucháme a po patnácti letech mě hrozně děsí, když nám tady komunističtí poslanci káží z tohoto místa o morálce a právu. Byl bych rád, aby se nad tím zamysleli a vzpomněli si, co oni tady předváděli a jak to bylo, a ne aby nám tady teď kázali. Děkuji. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě se hlásí pan místopředseda Vojtěch Filip, prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Paní předsedající, já bych také rád, abychom pokračovali. Chtěl bych jen připomenout vaším prostřednictvím kolegovi Doležalovi, že to byl on, který navrhl před několika dny, a hlasovalo se o tom minulý týden, vyvlastnění desetiprocentních minoritních akcionářů. (Potlesk poslanců KSČM a některých poslanců ČSSD.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, nyní budeme pokračovat v projednávání bodu

 

22.
Senátní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb.,
o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů
(zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů, zákon
č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon
č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 715/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 715/1.

Předložený návrh odůvodní pan senátor Václav Roubíček, kterého mezi námi vítám, a prosím, ujměte se, pane senátore, slova. (Velký hluk v jednacím sále, hloučky debatujících poslanců.)

 

Senátor Václav Roubíček: Dobrý den, vážené paní poslankyně, páni poslanci -

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Pane senátore, prosím, ještě se omlouvám, na chvilinku vás přeruším, a to proto, abych poprosila své kolegyně a kolegy, aby se usadili do svých poslaneckých lavic, aby se ztišili a věnovali pozornost vašemu vystoupení. Vyčkejte ještě chvilku. (Zvoní.)

Prosím, pane senátore.

 

Senátor Václav Roubíček: Já jsem na to zvyklý, paní místopředsedkyně, i když musím uznat, že studenti tolik nehlučí.

Chtěl bych maximálně stručně prezentovat novelu senátního návrhu vysokoškolského zákona. Novela řeší situaci na vysokých školách, má několik bodů a pokusím se stručně tyto body uvést.

Novela nezavádí žádné nové instituty, využívá stávajících institutů, které mohou požadovat poplatky za dobu studia tzv. nadstandardní. Novela zavádí poplatky i za standardní dobu studia. (Předsedající zvoní.) Rozhodující větou v této novele je, že vysoká škola může požadovat takovéto poplatky - podtrhuji slova může požadovat - a to ve výši 5 % z normativu, který je v tom roce na studenta státem poukazován, nejvýše však trojnásobek tohoto normativu. V současné době by takovéto poplatky, pokud se škola rozhodne k těmto poplatkům, činily 9 tis. Kč ročně. Na druhé straně ze zákona je škola povinna 30 % takto vybraných peněz věnovat zpět ve formě sociálního stipendia. - Chtěl bych vás všechny informovat o tom, že v současné době v České republice žádný stipendijní řád ani zákon neexistuje.

Rektor má samozřejmě v pravomoci prominout ve zvlášť zřetelehodných případech takovéto poplatky. Znovu zdůrazňuji: vysoká škola může požadovat takovéto poplatky.

Dovedu si představit, že rozumná vysoká škola i zbývajících 70 % takto získaných prostředků věnuje ve prospěch studentů, např. ve vybavení kolejí počítači a v celkové úrovni studijního prostředí.

Dalším podle mě důležitým bodem je novela zákona ve smyslu, že vysoká škola může požadovat poplatky za nabízené bakalářské studium, pokud si takovéto studium objedná zahraniční firma, státní správa anebo veřejná správa a škola nabídne akreditovaný studijní program zakončený bakalářským titulem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP