(11.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pan poslanec Petr Pleva, poté paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, protože jednací řád ještě nebyl upraven, dovolím si krátkou poznámku. Chystáme se zde opravdu k bezprecedentnímu kroku - vyvlastnit soukromý majetek ve velmi pochybném veřejném zájmu. Tady se hovoří o Národním divadle, jako bychom snad chtěli vracet Národnímu divadlu historickou budovu. Jedná se pouze o restaurační budovu, kde nic jiného než restaurace také nebylo. Technologické zázemí je v majetku Národního divadla a přístup k němu a všechno je pojištěno smlouvami, které jsou podepsány oběma smluvními stranami, a funguje bez problému.

Pokud zde mluvil pan kolega Exner o konečné tečce, kterou zde uděláme, chtěl bych ho ujistit, že pokud Poslanecká sněmovna přijme tento bezprecedentní zákon, pak konečnou tečku bezpochyby udělá Ústavní soud.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Paní poslankyně Eva Dundáčková.

 

Poslankyně Eva Dundáčková: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, napřed mi dovolte repliku na vystoupení pana poslance Exnera. Po krátké poradě s pamětníky. Není pravda, není pravda - a má to zaznít od tohoto řečnického pultu - že by byly vyvlastňovány soukromým osobám budovy, majetek a nemovitosti, na kterých dnes zasedá Poslanecká sněmovna nebo Senát. Budiž to řečeno a následně ověřeno hodnověrnými zdroji. Všechny tyto budovy byly buď státním, anebo obecním majetkem.

Teď mi dovolte mé vystoupení, se kterým jsem chtěla původně vás všechny oslovit. Vážené dámy a pánové, my dnes stojíme před konečným schválením zákona, který se vůbec nikdy neměl dostat ani do druhého čtení. Já tvrdím, že dokonce ani do Poslanecké sněmovny. Jedná se historicky o první a zcela bezprecedentní pokus o znárodnění soukromého majetku. Přijetím tohoto návrhu zákona pošlapeme ústavou chráněná práva vlastnická i práva na svobodu podnikání. Prohlašuji, že jsem viděla, a každý z vás mohl vidět, originály jak nabývacích listin k předmětným nemovitostem, které jsou nezpochybnitelné, viděla jsem i údajně neexistující smlouvy o věcných břemenech, které byly podepsané panem ministrem Tigridem a které byly ověřeny pečetidlem advokátní kanceláře dr. Vojtěcha Cepla mladšího. Mohl je vidět každý z vás, protože byly dostupné na půdě Poslanecké sněmovny. Já si troufám tvrdit, že velká řada z vás je také viděla.

Vážené dámy a pánové, že tento návrh předkládají komunističtí poslanci a že také pro něj budou bezpochyby hlasovat, to mě nepřekvapuje. Přece my všichni víme, že jsou to historicky profíci na zábor soukromých statků. Ale opravdu pro to chcete hlasovat také vy? Zkuste si představit, že ve vaší malé obci či ve městě větším či menším se starostovi či někomu jinému zalíbí váš dvoreček, chlíveček, domeček a podá návrh, samozřejmě legislativně schůdným způsobem, a rozhodne se, že je ve veřejném zájmu vás o tento majetek připravit.

Myslím, že tím skutečným veřejným zájmem je ochrana vlastnictví a investic. Prosím vás, abyste nepodpořili tento návrh zákona ve třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Zdeněk Jičínský. Potom se o slovo přihlásil předseda klubu KSČM pan Pavel Kováčik.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, česká politika a česká publicistika se vyznačují dvěma rysy - krátkou pamětí a užíváním zbytečně silných slov. Oba dva tyto rysy se projevily ve vystoupení paní kolegyně Dundáčkové. Mluví-li o bezprecedentním kroku, který teď snad hodláme udělat, připomněl bych jí, že to bylo myslím v roce 1993 nebo 1994, kdy část poslanců ODS spolu s dalšími podali návrh zákona, který se obsahově shoduje s tímto. Pokud teď uvádí ono alarmující zjištění, že tento návrh podali poslanci KSČM, tak tehdy to byli poslanci ODS v čele s Františkem Kozlem. Určité věci je třeba uvádět do relace.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: S faktickou poznámkou pan poslanec Nečas a potom předseda poslaneckého klubu KSČM.

 

Poslanec Petr Nečas: Já bych chtěl jen upřesnit, že samozřejmě pan poslanec Kozel přešel do Unie svobody, takže to, že dnes je v náručí se socialisty, a tudíž si v této věci velmi rozumí, pro nás není překvapením.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě jedna faktická poznámka, pan poslanec Zdeněk Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Ale ani pan poslanec Nečas nebude popírat, že tehdy byl poslancem ODS a nebyl jediný, kdo tento návrh podával. Pokud si vzpomínám, ale nebyl jsem přímým účastníkem, mám to ze zpráv, ten návrh neprošel asi o tři hlasy. Takže abychom viděli, jaká je realita.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní konečně pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Důležité je v tomto sporu, že zahradníkem se stal až poté, co tento návrh podal.

Paní předsedající, paní a pánové, rád bych reagoval ne přímo na tuto rozpravu, ale na to, co tady přednesl před malou chvílí místopředseda Poslanecké sněmovny ctěný pan kolega Kasal. I mě, vážení přátelé, velmi, ale velmi štve, že chvílemi, zvláště při takovýchto vypjatých tématech, se z této prostory stává bohapustá žvanírna. I mě štve, že tady musíme a jsme nuceni poslouchat neustále kolem dokola jedny a ty samé argumenty, snad proto, aby se nám lépe vryly do paměti. I mě štve, že při prvním, druhém, třetím, a kdyby bylo třeba, sedmnácté čtení, tak pořád titíž budou pořád stejně mluvit se stejnými argumenty, se stejnou dikcí. A možná, když se podíváme do vystoupení před pěti lety, i stejnými větami a stejnými slovy. Přesto si myslím, že úprava, kterou případně avizoval navrhnout pan kolega Kasal, tu věc nevyřeší. Nevyřeší ji např. v případě - a stává se to také dosti často - kdy je třeba přednést stanovisko, ale ono v tom jednom poslaneckém klubu, a teď vezměme kterýkoli z poslaneckých klubů ve Sněmovně, je prostě rozdílné. Ani u lidovců, ani u ODS, ani u přátel ze sociální demokracie, koneckonců ani u nás či u Unie svobody nebývá vždy v klubu jednotné stanovisko. Myslím si, že není nutné jít cestou omezování možnosti vystupování ve třetím čtení, není nutné ani jít cestou omezování řečnické doby, ale myslím, že bychom všichni měli vzít do hrsti pouze ten svůj vlastní rozum a své vystoupení pokud možno, pokud nejde o obstrukci, pokud nejde o politickou kampaň, skutečně racionalizovat. Touto cestou přece jen lépe dosáhneme cíle, aniž bychom museli omezovat svobodu, právo, možnost vystoupit a možnost podílet se na rozpravě.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ještě se hlásí pan poslanec Karel Vymětal. Udílím mu slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Dámy a pánové, dovolte mi jen jednu větu. Rozumím paní poslankyni Dundáčkové, že je takovou ochránkyní majetkových práv, ale stejně tak bych ocenil, kdyby stejně vehementně bránila majetek Národního divadla, který byl neprávem zcizen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, nevidím žádnou další přihlášku. Ale hlásí se ministr kultury pan Pavel Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Dámy a pánové, já jsem vše podstatné řekl v prvním a druhém čtení, jen bych svým kolegům ze středu a zprava připomněl, že mnoho, mnoho roků v této Sněmovně z jejich úst slyším onen bonmot: co bylo ukradeno, musí být vráceno. Já bych těmto kolegům a kolegyním řekl, že tato budova byla ukradena na základě zákona. Byla ukradena tak, jak po roce 1948 na základě zákonů byly kradeny jiné majetky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP