(19.00 hodin)

Poslanec Břetislav Petr: Vzájemné vztahy mezi naší republikou a Novým Zélandem vyústily v to, že Nový Zéland zrušil pro naše občany vízovou povinnost. Pochopitelně maximální pobyt je 90 dnů. Nový Zéland však přišel s iniciativou, která ve smluvních vztazích nemá obdoby, a nabídl tzv. pracovní dovolenou, jejíž princip spočívá v tom, že mladí lidé ve věku od 18 do 30 let dostanou vízum na jeden rok a v průběhu svého pobytu na Novém Zélandu mohou být zaměstnáni a mohou se také zadarmo zúčastnit tříměsíčního kursu. Těch podmínek, které jsou stanoveny, není mnoho. Musí být občany České republiky, musí mít bydliště v České republice, musí prokázat, že mají peníze na zpáteční cestu, nesmějí s sebou brát děti a žadatel v době pobytu nesmí být trvale zaměstnán. Pochopitelně je tato smlouva reciproční, totéž platí pro mladé lidi z Nového Zélandu v České republice. Je dohodnuto, že každá ze stran může vyslat v rámci roku sto lidí.

Domnívám se, že tato dohoda může mít výrazný dopad na vzájemné poznávání mezi Českou republikou a Novým Zélandem, a doporučuji, aby byla postoupena do druhého čtení a přikázána k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já vám děkuji, pane poslanče. Otevírám rozpravu. Přihlášky nejsou, takže rozpravu končím a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Pokud ne, přistoupíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 477. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 113 poslanců, 91 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Končím první čtení této předlohy. Dámy a pánové, tím končí náš dnešní odpolední program. Sejdeme se zítra v 9 hodin ráno.

 

(Jednání skončilo v 19.03 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP