(17.30 hodin)

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach:Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, páni poslanci, vážený pane poslanče Vymětale, tady je trochu podivuhodné, že ještě jste ani neslyšel moji odpověď, a už žádáte, aby ji Poslanecká sněmovna zamítla, což je docela zajímavé. Myslím, že by bylo korektní tento návrh dát poté, co odpovím.

Vy jste mimo jiné uvedl také, že jste dlouho byl kontrolorem a že znáte situaci. Já jsem zase byl dlouho odborovým funkcionářem a vím, že mnohé věci v záležitosti kontroly a ochrany zájmů zaměstnanců zastaly samozřejmě i odborové centrály, které tyto možnosti mají. Myslím, že je dobře, aby tyto možnosti i využívaly. Vy jste taktně vynechal z té mé odpovědi i upozornění na to, že vlastně mimo jiné - a tím se ministerstvo práce a úřady práce nezbavují své povinnosti - mají odborové organizace podle § 22 odst. 2 zákoníku práce právo kontroly dodržování pracovněprávních předpisů. Zákoník práce jim v této oblasti dává značné pravomoci, kterých bohužel odborové organizace a odborové centrály ne vždy využívají. A to je věc, která je samozřejmě důležitá, protože vzhledem k tomu, že v České republice působí desítky tisíc a statisíců různých firem, které zaměstnávají zaměstnance, tak samozřejmě je velmi složité, aby při omezených možnostech, které úřady práce mají, a to bohužel tak je, a v situaci, kdy jsme požadovali například navýšení počtu zaměstnanců na úřadech práce, abychom mohli posílit jak kontrolní činnosti, tak servis pro uchazeče o zaměstnání, tak jsme se se zlou potázali, protože zvyšujeme opět státní aparát. Čili ony to jsou věci, které spolu navzájem samozřejmě souvisí, a možnosti, které jsou.

Ale chtěl bych ještě upřesnit tu odpověď, kterou jste dostal myslím si poměrně vyčerpávajícím způsobem. Tady je asi potřeba uvést, že této oblasti věnujeme velkou pozornost. Opravdu, protože tady obchodní řetězce byly předmětem velké kritiky, a to jak ze strany odborů, tak i poslanců, senátorů, ale i dalších organizací, které upozorňovaly na problémy, které v této oblasti existují. Proto byla provedena velká kontrolní akce zaměřená na dodržování pracovněprávních předpisů v obchodních řetězcích v minulém roce na jaře. Taky jsme o ní informovali na 45. plenární schůzi Rady hospodářské sociální dohody České republiky a vydali jsme tiskovou zprávu, čili ty informace jsou k dispozici. Ale pro připomenutí uvádím, že bylo provedeno více než 730 kontrolních akcí v provozovnách 52 obchodních řetězců.

Tady bych jenom zdůraznil to, že například má-li Kaufland centrum v Praze, tak to neznamená, že když kontrolujeme pobočku v Novém Jičíně, tak že ji kontrolujeme někde v Praze na centrále. Tak to samozřejmě není. Kontroly probíhají přímo ve spolupráci s místním úřadem práce.

Na základě těchto kontrolních výsledků jsme připravili typový plán kontrol, dle kterého úřady práce postupují v letošním roce. Vzhledem k tomu, že převážná část velkých obchodních řetězců je sdružena v zaměstnavatelské organizaci Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, obrátili jsme se na jeho vedení se žádostí, aby členy tohoto svazu, obchodní řetězce, upozornil na to, že je třeba dodržování pracovněprávních předpisů věnovat daleko větší pozornost, protože ani po provedených kontrolách neklesá počet nových podnětů od zaměstnanců těchto řetězců. Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky nám sdělil, že této oblasti věnuje příslušnou pozornost, a možná i ta kontrola z centra, jak jste říkal, že byla výsledkem i tohoto podnětu. A ve spolupráci s Odborovým svazem pracovníků obchodu v současné době připravují etická kritéria, která by na bázi autoregulace měla těmto případům zabránit.

Minulý měsíc se u pana místopředsedy vláda pana Ing. Jahna konala schůzka k širší problematice obchodních řetězců za účasti jejich zástupců, Svazu obchodu, Odborového svazu pracovníků obchodu a diskutovalo se na ní také o podmínkách zaměstnanců obchodních řetězců. Účastníky bylo konstatováno, že k jejich zlepšení povede přijetí novely zákona o kolektivním vyjednávání, tj. sněmovní tisk 721, kterým se brzy budeme zabývat. Žádám vás, vážené kolegyně a kolegové, abyste této novele věnovali patřičnou pozornost i vzhledem k tomu, že právě to je jedna z možností, jak zlepšit situaci i v těchto obchodních řetězcích.

Tady bych si ještě dovolil doplnit informaci, že na základě plánu kontrol příslušného úřadu práce probíhá v dotyčné provozovně obchodního řetězce kontrola právě tento týden, takže jak jsme slíbili i v té odpovědi na vaši interpelaci, že ta kontrola proběhne, tak už běží, protože úřady práce mají pokyn přednostně se věnovat právě těmto podnětům, které přicházejí, i mimo plán kontrol, který si vlastně stanovují na rok dopředu. Pokud přijdou podněty k tomu, že se nedodržují pracovněprávní předpisy nebo mzdové předpisy - a tady bych možná krátce reagoval na to, co jste říkal, že snad je rozhodnutí o tom, že zaměstnancům budou splněny tyto požadavky mzdové pouze pro ty, kteří jsou v současné době zaměstnanci, tak tady bych chtěl upozornit na to, a je to i moje zkušenost bývalého odborového funkcionáře, že ty nároky je možné vyžadovat až tři roky zpětně. Čili i když už nejste zaměstnancem, tak soudní cestou, a předpokládám, že vaše odborová centrála svým členům pomůže, nebo i zaměstnancům, připravit takovéto požadavky, protože je pravda, že soudní vymáhání trvá nějakou dobu, ale na druhé straně stojí za to. Sám jsem inicioval kdysi jako odborový předák takovéto soudní vymáhání mzdových nároků z odstupného, sice trvalo sedm let, ale nakonec tito lidé své nároky získali. Věřím tomu, že při současných změnách v rámci soudních jednání takovéto spory budou probíhat a probíhají v současné době rychleji. To je jeden z problémů třeba i domáhání se určitých nároků, které vznikají.

Pokud by bylo pravdou to, co říkáte, že na zaměstnance a případně na odborové předáky je vyvíjen nátlak formou jakéhosi výslechu snad, nebo jak jste tady popisoval, tak to si myslím, že dokonce je na trestní oznámení, protože určitě je to v rozporu se spoustou paragrafů, které by se daly kvalifikovat v této věci, a předpokládám, že už jste takové podání podali jako poslanec, případně jako vaše odborová centrála.

Naší snahou samozřejmě je, aby tyto kontroly byly efektivní, aby pokud možno postihovaly ty oblasti, které jsou nejvíce komplikované. A tak jak jsem uvedl, to byly stovky kontrol v loňském roce, které byly právě zaměřeny do oblasti těchto obchodních řetězců, kde jsme identifikovali jednu z největších problémových oblastí dodržování pracovněprávních vztahů.

Já pevně věřím, že ke zlepšení této situace pomůže i realizace institutu inspekce práce, kde by měl být vytvořen prostor pro efektivnější způsob kontroly, protože přece jenom úřady práce se dostávají do dvojjediné role, že na jedné straně musí podporovat a podporují vznik pracovních příležitostí a zaměstnanost, a na druhé straně vlastně mají taky provádět sankcionování za nedodržování pracovněprávních předpisů a podobně. A toto rozdělení vlastně do dvou úřadů si myslím, že by mělo pomoci zlepšení celé této činnosti.

Takže já věřím, pane poslanče, že úřad práce postupoval v této věci skutečně korektně. Tak jak jsem vás informoval, tak v této době opět v Kauflandu probíhá tato kontrola a já věřím, že i na základě těch indicií, které jste uvedl, a podkladů, že bude ten výsledek uspokojivý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP