(18.10 hodin)
(pokračuje Bublan)

Ten první bod se týká toho, že stálá komise nemůže kontrolovat úkony, které jsou povolovány státními zástupci. Domnívám se, že to není pravda. Už jednou tato věc byla řešena u Ústavního soudu a Ústavní soud se vyslovil v tom smyslu, že ta ustanovení se vztahují na všechny úkony, tedy i na ty, které jsou povolovány státním zástupcem. Jediný problém je možná trošku technický, a ten je v tom, že neexistuje centrální databáze těchto povolených úkonů a je potřeba to řešit na krajích. Takže tady bych jenom vyzval stálou komisi k trpělivost, až tuto situaci vyřešíme.

Druhá věc se týká toho, že stálá komise si chce přizvat na svá jednání kohokoli. Toho se trošku obávám, protože si neumím představit, kdo to je, ten kdokoli. Tak jak říkal pan poslanec Bílý, stálá komise se řídí ustanoveními, které se vztahují na parlamentní výbory, to znamená, není to vyšetřovací komise. Vyšetřovací komise si může pozvat na jednání odborníky, může si pozvat svědky, může je vyslýchat, může se jich na něco ptát, kdežto výbor podle jednacího řádu si nemůže pozvat kohokoli a nemůže nikoho vyslýchat. Pouze ministr nebo člen vlády si může pozvat odborníka k vysvětlení nějaké věci, ale nikoli výbor jako takový. Takže tady bychom potřebovali změnit jednací řád Poslanecké sněmovny, aby to bylo v souladu. Já sám nevidím důvod k tomu, proč by kdokoli se mohl vyslovovat nebo být dotazován k tomu, co ta komise zkoumá.

Já bych se přikláněl k tomu, abychom počkali na návrh nového zákona, který bude řešit kontrolu policejní i zpravodajské techniky v takovém jaksi globálnějším pohledu. Umím si představit, jak to udělat, aby ta kontrola byla důkladnější, aby měla nějaký smysl, aby to byla skutečně veřejná kontrola, nikoli abychom se neustále dohadovali, co kdo smí a nesmí, kam smí vstoupit a koho si smí vzít s sebou.

Takže z toho důvodu se přikláním a doporučuji, aby tento návrh nebyl přijat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy, která právě probíhá. Pan poslanec Zdeněk Jičínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Paní místopředsedkyně, kolegové, kolegyně, budu stručný, ale chci s panem ministrem vyslovit pochybnosti o tom, zda tento návrh nepřesahuje rámec pravidel parlamentní demokracie, jak je vyjadřuje ústava. Nechci zacházet do podrobností, ale bylo by dobře, kdyby navrhovatelé, třeba i prostřednictvím Parlamentního institutu, nám obstarali nějakou srovnávací studii, jak jsou tyto problémy řešeny v jiných zemích.

Samozřejmě jsem si vědom, že problémy vztahu parlamentu a exekutivy jsou vždycky komplikované, ale zásadní ústavní úprava je taková, že kontrola vlády se projevuje z hlediska parlamentu prostřednictvím odpovědných ministrů. Takže rozšiřování mimo tento prostor je spojeno s řadou rizik.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Prosím další přihlášku do rozpravu. Není taková. Rozpravu končím.

Zeptám se na případné závěrečné slovo nejprve pana navrhovatele, pana poslance Jiřího Bílého. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bílý: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych zareagoval na slova pana ministra. Totiž ta naše úprava, já přečtu tu větu, která tam přibude: "Tím není dotčeno právo kontrolního orgánu požadovat informace a účast na jednání kontrolního orgánu od jiných osob." Opět se vrátím do jednacího řádu. Tam si můžeme zvát. My si také zveme. Zveme si ředitele Almera (?), zveme si policejního prezidenta. Tato věta tam byla dána navíc, aby bylo jasné, i pro některé bývalé ministry vnitra, že kontrolu můžeme provádět bez souhlasu ministra. Ale jak jsem řekl na začátku, máme připravenou i druhou variantu, kde by ta věta nebyla.

Proto vás žádám, abyste propustili tuto novelu do druhého čtení, kde potom bude prostor tyto věci ujasnit, upřesnit, tak aby to vyhovovalo obou stranám. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Zeptám se také pana zpravodaje, zda chce vystoupit se závěrečným slovem. Prosím, slovo má pan poslanec Pavel Severa.

 

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, pouze dva postřehy. Domnívám se, že navrhovatelé jsou schopni vypracovat společně s Parlamentním institutem studii, která by nám jasně řekla, jaký je systém kontroly v jiných zemích, abychom měli srovnání. To se domnívám, že je technická věc. A druhá moje připomínka je k větě, která se týkala informace, že kontrola je realizována přes odpovědné ministry vnitra nebo ministry vlády. Ale my se tady bavíme o situaci, když není dostatečně odpovědný právě ministr vlády, ministr vnitra. Domnívám se, že je v zájmu demokracie, abychom měli mechanismy na to, abychom to mohli dostatečně kontrolovat. Proto se o tomto zákonu bavíme.

Jinak v průběhu jednání vystupující nenavrhli zamítnutí této normy a já se domnívám, že můžeme hlasovat o tom, jestli tato norma bude přikázána jednotlivým výborům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Návrhy ani na vrácení, ani na zamítnutí nepadly. Proto se budeme věnovat návrhům na přikázání tohoto návrhu. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 293. Ptám se, kdo je pro přikázání tohoto návrhu výboru pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 293. Z přítomných 142 pro 118, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Já konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Končím projednávání bodu číslo 44, sněmovního tisku 808 v prvém čtení.

 

Zahajuji další bod, kterým je bod číslo

 

46.
Návrh poslanců Jana Kasala a dalších na vydání zákona, kterým se mění
některé zákony v oblasti ochrany před domácím násilím
/sněmovní tisk 828/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 828/1 a já prosím pana místopředsedu, aby tento návrh uvedl. Slovo má pan místopředseda Jan Kasal.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Paní a pánové, předstupuji před vás proto, abych stručně uvedl návrh, který jste obdrželi a který má číslo sněmovního tisku 828. Chci říci, že jsem velmi rád, že se k tomuto návrhu připojili svými podpisy poslanci ze všech pěti klubů zastoupených v Poslanecké sněmovně, protože sám tento fakt v sobě nese informaci, že se nejedná o předlohu, která by měla nějaký politický podtext v tom stranickém slova smyslu.

Musím hned na začátku říci, že hlavní podíl na vzniku tohoto návrhu nemám já nebo skupina těch, kteří tam jsou podepsáni, ale Aliance proti domácímu násilí, ve které někteří z nás jsou členy, ve které kromě nás politiků jsou zástupci neziskových organizací, především Bílého kruhu bezpečí, které se řešením tohoto problému domácího násilí prakticky a dennodenně zabývají. To by mělo být zárukou, že jsou v novém návrhu zohledněny především poznatky z praxe, a společně s podílem různých politických stran by to mělo garantovat, že návrh je vyrovnaný a není ovlivněn jen jedním směrem, jedním úhlem pohledu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP