(17.30 hodin)
(pokračuje Seďa)

Ne, tyto země k této regulaci přistoupily právě proto, že tímto způsobem řešily a řeší diskriminaci prodávající menšiny. Srovnávat práci v nočních hodinách v maloobchodě s dvousměnným nebo třísměnným provozem může pouze ten, kdo v takových provozech nepracoval.

Za čtvrté. Osobně se domnívám, že státní svátek by se měl dotýkat maxima občanů naší země. A právě tento návrh zákona to může umožnit dalším několika tisícům našich spoluobčanů.

Závěrem chci zdůraznit, že i já mám některé konkrétní výhrady k návrhu zákona, například k rozsahu prodejní plochy či k rozsahu výjimek pro neuplatnění regulace pracovní doby. Nicméně jsem přesvědčen, že tyto výhrady lze odstranit, a proto doporučuji postoupit návrh zákona do druhého čtení. Předem děkuji za podporu mého doporučení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. To byl pan poslanec Seďa. A nyní prosím pana poslance Zdeňka Jičínského. Další přihlášku mám od pana poslance Ladislava Býčka.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, chci jenom reagovat na některé názory, které se mi v té diskusi jeví jako krajní.

Toto je samozřejmě jenom taková, jak se říká, kapka vody nebo kapka rosy, v níž se odrážejí velké problémy naší doby. Mám na mysli některé krajní názory, které zazněly od poslance Římana a dalších o nebezpečí regulace apod. Právo vůbec je prostředkem kultivace společenských vztahů. Čili neměli bychom tyto momenty, že bez práva nemůže společnost dobře fungovat, podceňovat. Myslím, že máme dost zkušeností, že v té první polovině 90. let, když se tady velmi drsným způsobem prováděla kapitalistická přeměna ekonomiky, že nedbání právních forem nás velmi poznamenalo. V této otázce se tedy projevuje značný střet hodnotový o tom, jakou povahu bude mít náš český kapitalismus. A jestli bude mít podobu kultivovanější, nebo méně kultivovanou.

Proto by některé srovnání zemí, kde tato úprava existuje, s jinými, kde není nebo se od ní ustupuje, mělo být podnětem k přemýšlení, jakou kulturu tu chceme pěstovat. Myslím, že jsme si dost vědomi, že kult spotřeby, který na západě je dlouho předmětem kritiky, protože to jistým způsobem znehodnocuje obsah společenského života, že ten kult spotřeby u nás nabývá často enormních rozměrů. A je otázka, zda to tedy společnost nějak kulturně pozvedá, nebo naopak. (Ve sněmovně je značně rušno.)

A ještě poznámka. Pan ministr Němec vysvětloval stanovisko vlády. Vysvětloval ho až tak vášnivě, že si myslím, že taková vášnivá diskuse -

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Promiňte, pane poslanče, já vás velmi nerada přerušuji. Snažila jsem se i bez tohoto přerušení uklidnit kolegy a přimět je k tomu, aby věnovali pozornost vašim slovům. Moc se mi to nepodařilo, jak vidíte, tak je teď prosím ještě jednou touto formou. A doufám, že teď můžeme pokračovat.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Ještě chci říci, že si myslím, že jeho slova o tom, že ti zaměstnanci, kteří tam nechtějí pracovat, protože se cítí omezeni ve svých právech, že tam pracovat nemusí. To je samozřejmě velmi jednoduchá liberální floskule, ale na tu měl odpověď už Anatole France v dobách dávných, když říkal, že chudý i bohatý má stejnou svobodu spát v noci pod mostem. Takže podobnou argumentaci užil i teď kolega Beneš (Němec?). Ona ta svoboda pracujících v různých podnicích záleží na tom, jaká je jejich právní úprava. A není sporu o tom, že soudobý globální kapitalismus se snaží zbavit pracující těch práv, která si vydobyli v průběhu dlouhých desetiletí bojů za důstojné postavení dělníků a pracujících. Takže jde o to, zda tyto hodnoty v naší společnosti budeme uznávat, nebo nikoliv.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní se ještě jednou do rozpravy přihlásil pan poslanec Ladislav Býček a po něm mám přihlášku od pana poslance Petra Šuláka.

 

Poslanec Ladislav Býček: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, kolegyně, počet vystupujících, ale i v úvodu jejich kategorické vyjadřování k zamítnutí novely zákona svědčí o závažnosti problému. Ale nejen závažnosti problému s prodejní dobou, ale vůbec celou to obchodní politikou a projevem super- a hypermarketů. Někteří vystupující se vůbec s tím problémem neseznámili nebo nechtěli seznámit, dokonce tady použili argument, že jde předkladatelům o omezení prodejní doby v neděli, což návrh zákona vůbec nesleduje. Pravděpodobně si ani ten návrh zákona nepřečetli.

Chtěl bych říci, že problematika zaměstnanců není vyjádřena jenom v prodejní době, ale je vyjádřena i ve složitostech, které mají zaměstnanci v průběhu pracovní doby. My jsme nechtěli řešit interní záležitosti, nechtěli jsme zde ani jako argument uvádět vztah řetězců k odborovým právům a odborovým organizacím. Dále chci říci, že z hlediska porovnávání významu pracovníka a zaměstnance v super- a hypermarketu třeba s policistou je jaksi v systému. Dovoluji si tvrdit, že pracovníci v hyper- a supermarketech mají z hlediska délky pracovní činnosti velice krátkou životnost. A když si projdete tyto supermarkety, tak zjistíte - a oni se tím ani netají, kolik je tam vlastně brigádníků a kolik je tam brigádníků a různých osob, kteří ani česky neumějí odpovědět na pozdrav. Takže problém zaměstnanců je daleko hlubší.

Pokud se týká vyjádření paní kolegyně Parkanové o komunistickém obchodě, tak to tady taky neřešíme jako novelou. Já jsem spíš očekával od ní porozumění problémům zaměstnanců. Škoda, že jsem si k této přiležitosti nevzal některé maily, které nás jako předkladatele nabádaly, abychom rozšířili úpravu prodejní doby i na neděli s odkazem na třetí přikázání: Pomni, abys den sváteční světil.

Druhá poznámka. Většina vystupujících vidí v novele omezení podnikatelského projevu. A to, co provádějí obchodní řetězce při výprodejích, je skutečně podnikatelský projev? Kam až dochází při takovýchto tzv. výprodejích, kdy nejenže kupující ve své nespokojenosti napadají prodavače, kteří za nic nemohou, ale dokonce napadají sebe navzájem a často jdou i do fyzických násilí! O nutnosti řešit takovéto akce jsem mluvil již v prvním svém vystoupení, kdy bylo třeba nasadit značné prostředky a síly nejen Policie České republiky, tak i městské policie.

Já se domnívám, že by bylo potřeba na to reagovat včas, abychom, viz události v IKEA, kdy chtěla zahájit prodej a prodávala necelou půlhodinu, pro to, co se tam stalo, a když si připomenu, že jsme díky kolegovi Ostrému projednávali násilí při sportovních akcích na fotbalových stadionech, aby tzv. nákupy šílenství, tak jak to někteří novináři nazvali, se nestaly prostě stejné nebezpečné jako to fotbalové násilí. To, které chceme řešit zpřísněním trestu za dokonce vstup na fotbalový trávník.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP