(16.30 hodin)
(pokračuje Horníková)

Základním problémem je nejasný výklad v otázce, která ustanovení zákona 116 jsou kogentní a která nikoli. V případě kogentních ustanovení si smluvní strany nemohou při uzavírání nájemních smluv upravit nájemní vztah odlišným způsobem, než jak je dáno a stanoveno v zákoně. Mělo by být samozřejmé, aby smluvní strany měly možnost se dohodnout na důvodech, právech a povinnostech týkajících se uzavírání smluv i výpovědních smluv. Právě výpovědi smluv jsou jedním z klíčových problémů tohoto zákona. Smluvní strany by měly mít maximální volnost při úpravě vzájemných práv a povinností.

I přes to, že se předložená novela přibližuje právním úpravám běžným ve státech západní Evropy a tváří se, že posiluje smluvní volnost stran, je stále ještě nedostatečná. I nadále trvá právní nejistota při aplikaci řady ustanovení stávajícího zákona. To způsobuje obavu jak zahraničních investorů, tak i českých účastníků nemovitostního trhu. Při snižujících se výnosech z nemovitostních transakcí přibližujících se standardu v západní Evropě může dojít k situaci, kdy při srovnatelných výnosech bude rozhodujícím faktorem právní rámec podnikání. Nebude-li tento právní rámec na úrovni srovnatelné s vyspělými státy, hrozí rychlý odliv zahraničních investorů z nemovitostního trhu, přičemž zahraniční investoři na tomto trhu hrají rozhodující roli.

Abych byla konkrétní, v čem je novela nedostatečná, v čem je třeba se zamyslet nad dalšími úpravami. Například úprava možnosti uzavřít nájemní smlouvu před vydáním kolaudačního rozhodnutí. Další - řešení pronájmu příslušenství nebytových prostor s nájmem nebytových prostor ve stejném režimu. Další námět - ze smluv řešících vznik nájmu vypustit neodůvodněné rozšíření podstatných náležitostí nájemní smlouvy, zjednodušit uzavírání podnájemních smluv.

Pan předkladatel, pan ministr, se v závěru své řeči zmínil o jednom klíčovém bodu, který i já považuji za klíčový, a tím budu svoji řeč končit. Právní úprava nájmu nebytových prostor je velice rozpolcená. Je rozpolcená proto, že je upravena dvěma právními normami. Je to občanský zákoník a je to zákon 116. Zákon 116 je nedokonalý a já jsem přesvědčena, že tento zákon je postradatelný.

V čem spočívá můj návrh? Já jsem přesvědčena, že dvě právní úpravy nepotřebujeme. Chceme-li maximální volnost při uzavírání nájemních smluv, tak pak si řekněme, že nemusíme postupovat postupně a uvolňovat, ale že chceme skutečně uvolnit.

Já bych v tuto chvíli navrhla panu ministrovi, zda by se skutečně nezamyslel nad tím, zda by nebylo lépe vyřešit problém nájemních vztahů nebytových prostor jednou právní normou, tou je občanský zákoník, maximálně uvolnit smluvní svobodu a zrušit úplně zákon 116 jako zákon nepotřebný. Aby k tomuto rozhodnutí měl dostatek času, navrhuji vrátit tuto předlohu k novému zpracování a přepracování předkladateli.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Zdeňce Horníkové. Konstatuji, že to byla poslední přihlášená do rozpravy. Ptám se, kdo další má zájem vyjádřit se v obecné rozpravě. Nikoho nevidím, proto obecnou rozpravu končím.

O slovo se hlásí předkladatel pan ministr Jiří Paroubek se závěrečným slovem po obecné rozpravě. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Já budu velice stručný. Myslím, že pan poslanec Kvapil shrnul přednosti této dílčí novely. Myslím, že lze vyhovět i tomu jeho požadavku, to znamená, abychom dali to úplné znění zákona. To není žádný problém.

Pokud jde o poslankyni Horníkovou, já se přiznám, že jsem tak úplně nerozuměl tomu jejímu vystoupení, protože v té první části hovořila o tom, že by chtěla více regulovat, nebo se mi zdálo, že by chtěla více regulovat, než s čím přichází tato novela. V té poslední části svého vystoupení hovoří už o tom, že by to vlastně měl řešit trh. Jsem přesvědčen, že novela řeší ty potřeby, které přináší praxe v oblasti nájmů a podnájmů nebytových prostor.

A pokud jde o občanský zákoník, tam se shodneme. Ale do té doby, než dojde k jeho komplexní rekodifikaci, tady potřebujeme nějaká nová pravidla hry a myslím si, že tato novela je skutečně také přináší. Nicméně, paní poslankyně, slibuji vám, že ten váš projev, právě proto, že jsem mu tak úplně neporozuměl, si určitě přečtu a že pro něj vyvodím závěry pro druhé čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi za závěrečné slovo. Pan zpravodaj se závěrečným slovem po obecné rozpravě.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Pane předsedající, dovolte mi jenom, abych v závěrečném slově shrnul průběh rozpravy. Vystoupili dva ctění kolegové, zazněl pouze jeden návrh a to je návrh na vrácení navrhovateli k přepracování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano. Děkuji. O tomto návrhu poslankyně Zdeňky Horníkové budeme hlasovat nyní po obecné rozpravě. Pokud nebude přijat, budeme hlasovat o přikázání.

Takže já jsem vás ještě všechny odhlásil, protože se počty lidí ve Sněmovně změnily, takže vás žádám o novou registraci svými hlasovacími kartami.

 

A budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 286, kdo je pro návrh paní poslankyně Zdeňky Horníkové vrátit tisk 875 navrhovateli, to je Ministerstvu pro místní rozvoj, k přepracování. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 286. Z přítomných 144 pro 42, proti 88. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím.

 

Přistoupíme k hlasování, a to s pořadovým číslem 287. Kdo je pro přikázání výboru pro veřejnou zprávu, regionální rozvoj a životní prostředí? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 287. Z přítomných 147 pro 133, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Končím bod číslo 56. Děkuji panu ministru Paroubkovi, děkuji zpravodaji.

Předám řízení schůze paní kolegyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Jako pátý bod našeho odpoledního jednání byl zařazen bod číslo

 

31.
Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník,
ve znění pozdějších předpisů, a některé související zákony
/sněmovní tisk 811/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 811/1. Z pověření zastupitelstva předložený návrh zákona uvede náměstek primátora hlavního města Prahy pan Rudolf Blažek. Prosím, aby se ujal slova.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP