(16.20 hodin)
(pokračuje Filip)

Ještě jednou poděkování oběma hlavním aktérům a budeme pokračovat dalším pevně zařazeným bodem. Tímto bodem je bod číslo 56. Tímto bodem je

 

56.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 116/1990 Sb.,
o nájmu a podnájmu nebytových prostor, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 875/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Než se ujme slova, požádám pana poslance Evžena Snítilého, aby zaujal místo u stolku zpravodajů, protože je zpravodajem pro prvé čtení.

Prosím, pane ministře, máte slovo.

Pane ministře, než začnete, já ještě požádám Sněmovnu o klid. Projednáváme poměrně důležitý návrh zákona. Byl bych rád, kdybychom se soustředili na bod č. 56. Nechte pana ministra uvést tento návrh v klidu. Pokud máte zájem diskutovat o jiných problémech, prosím, přesuňte své diskuse do předsálí, a to myslím od středu doprava. Prosím pány kolegy zejména na pravé straně Sněmovny, aby se pokusili přenést svou diskusi jinam. Věřím, že mi mohou vyhovět. I kolega Chytka a kolega Pospíšil.

Děkuji. Pan ministr už to hlasově zvládne. Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Dámy a pánové, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi velmi stručně uvést tento vládní návrh. Hlavními principy navrhované dílčí novely zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor jsou rozšíření smluvní volnosti v části týkající se výpovědních důvodů, přesnější vymezení pojmu "nebytový prostor" a odstranění zvýhodnění některých subjektů.

K této dílčí navržené úpravě zákona mě vedlo několik důvodů. Byly to zejména tyto skutečnosti: Současné znění zákona již neodpovídá potřebám trhu v oblasti nebytových prostor, protože v tomto tržním segmentu již došlo k vyrovnání nabídky a poptávky. Není proto již nutná zvýšená míra ochrany nájmů nebytových prostor, tak jak je provedena v dosavadní právní úpravě pocházející ze začátku 90. let minulého století. Některé pojmy nejsou ve stávajícím znění zákona zcela přesně vymezeny. To je takový druhý okruh důvodů. Především je to základní pojem "nebytový prostor", což v praxi vede k nejasnostem a právní nejistotě. Předložený návrh tento nedostatek řeší. Za další - stávající úprava nájmu nebytových prostor není zcela v souladu obecnou úpravou nájmu provedenou v občanském zákoníku. Také toto předložený návrh řeší.

Chtěl bych závěrem zdůraznit, že forma novely je v současné době jediným možným dílčím řešením problematiky nájmů nebytových prostor, protože komplexní úprava, která by byla součástí novely občanského zákoníku v rámci kodifikace občanského práva, je realizovatelná až v delším časovém horizontu, právě v návaznosti na nový občanský kodex. Je na místě konstatovat, že již existuje komplexní návrh úpravy nájmu nebytových prostor s tím, že tato úprava by se stala součástí občanského zákoníku v rámci kodifikace občanského práva. Nový občanský zákoník však ještě není dokončen. Tento hotový návrh právní úpravy nájmu nebytových prostor by nyní představoval zásadní zásah do stávajícího platného zákona o nájmu a podnájmu nebytových prostor, což by prakticky nebylo možné řešit pouze novelou. Předkládaný návrh novely stávajícího zákona je proto v současné době jediným možným řešením, a to až do doby přijetí připravované rekodifikace občanského zákoníku.

Doplňuji, že Ministerstvo pro místní rozvoj se na přípravě nového občanského kodexu podílí kromě jiného s cílem, aby budoucí právní úprava kontinuálně navázala na oblast nájemních vztahů.

Dámy a pánové, děkuji vám za pozornost a doporučuji vyslovit souhlas s vládním návrhem zákona.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi Jiřímu Paroubkovi a nyní prosím zpravodaje Evžena Snítilého, aby se ujal slova. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já sám jsem si tuto novelu nazval pracovní novelkou, která si myslím, že není nijakým způsobem kontroverzní. Samozřejmě, pakliže se rozhodneme propustit, a já se za to přimlouvám, tuto novelu do druhého čtení, budeme zcela jistě diskutovat o vymezení pojmů, co jsou a nejsou bytové prostory, co nám říká praxe v tomto směru atd. atd. V každém případě si myslím, že to není tak složitá materie. Nebudu proto navrhovat žádné prodloužení lhůty pro projednávání.

Myslím si, že můžeme tuto materii propustit do druhého čtení a tam při odborné diskusi popřípadě korigovat některé věci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku pana poslance Tomáše Kvapila. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Eviduji další přihlášku a hned vyzývám paní kolegyni Horníkovou, aby se připravila ke svému dalšímu vystoupení. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Kvapil: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi jen několik opravdu málo slov k navrhované novele zákona o nájmu nebytových prostor.

Pan ministr zde hovořil o tom, že pronájem nebytových prostor by měl být, a určitě je to správné, součástí nového kodexu občanského zákona. Já bych rád k tomu dodal, že to je samozřejmě pravda, nicméně o občanském zákoníku se hovoří už poměrně dlouho. Proto i tato dílčí novela podle mého názoru je užitečná, protože zavádí větší smluvní volnost a řekl bych, že zákon přichází na řadu spíše v případě nedohody nebo neřešení problémů v nájemní smlouvě mezi pronajímatelem a nájemcem. Také mám za to, že po této novele bude zákon o nájmu nebytových prostor i jakýmsi vodítkem pro pronajímatele a nájemce, co by neměli opomenout při sjednávání nájmu a uzavírání nájemní smlouvy. Proto mám za to, že by bylo také na místě, aby po několikáté novele, nevím, která to je, ale nejméně pátá, tak aby tento zákon byl vydán v úplném znění, a v tomto slova smyslu také navrhnu příslušnou úpravu nebo podám pozměňovací návrh v rámci jednání, bude-li tento návrh propuštěn do druhého čtení, ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Přimlouvám se i já za propuštění do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Tomáši Kvapilovi. Slova se ujme paní poslankyně Zdeňka Horníková. Prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zdeňka Horníková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že jsem naprosto ve shodě s předkladatelem, kdy přiznáváme, že je nutno řešit problematiku nájmu nebytových prostor. Sám zákon 116 byl novelizován několikrát a reagoval tak na potřeby trhu s nemovitostmi. Stávající úprava zákona však stále má řadu klíčových nedostatků.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP