(15.10 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Odst. 3. Úřad stanoví vždy na kalendářní rok dopředu zelené bonusy tak, aby

a) byly vytvořeny podmínky pro naplnění indikativního cíle podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny ve výši 8 % v roce 2010 a

b) pro zařízení uvedená do provozu

1. po dni nabytí účinnosti tohoto zákona bylo dosaženo patnáctileté doby návratnosti investic za podmínky splnění technických a ekonomických parametrů, kterými jsou zejména náklady na instalovanou jednotku výkonu, účinnost využití primárního obsahu energie v obnovitelném zdroji a doba využití zařízení, a které jsou stanoveny prováděcím právním předpisem,

2. po dni nabytí účinnosti tohoto zákona zůstala zachována výše výnosů za jednotku elektřiny z obnovitelných zdrojů po dobu 15 let od roku uvedení zařízení do provozu jako minimální se zohledněním indexu cen průmyslových výrobců; za uvedení zařízení do provozu se považuje též ukončení rekonstrukce technologické části stávajícího zařízení, změna paliva nebo ukončení modernizace, zvyšující technickou a ekologickou úroveň stávajícího zařízení,

3. před dnem nabytí účinnosti tohoto zákona byla po dobu 15 let zachována minimální výše výkupních cen stanovených pro rok 2005 podle dosavadních právních předpisů se zohledněním indexu cen průmyslových výrobců.

Odst. 4. Při stanovení výše zelených bonusů Úřad přihlíží též ke zvýšené míře rizika uplatnění elektřiny z obnovitelných zdrojů na trhu s elektřinou.

To by bylo vše, co se týká § 6, a také vše, co se týká mých pozměňovacích návrhů. Chci vás jenom vyzvat, kolegové, abyste nejen mé pozměňovací návrhy, ale všechny, které tady byly a ještě budou předloženy, prostudovali, protože skutečně přijetí některých z nich do základu, který schválil hospodářský výbor, bude určitě důležité.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Miroslav Beneš, potom pan poslanec Jaromír Schling, potom pan poslanec Břetislav Petr a potom pan poslanec Miloš Kužvart.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Děkuji, paní předsedající. Nebojte se, mé návrhy budou výrazně kratší, než jsme zde byli svědky.

Vážené dámy, vážení pánové, jsem nesmírně potěšen, kterak tato problematika, myslím že navýsost odborná, je širokospektrálně zastoupena v Poslanecké sněmovně. Protože nepatřím k těm, kteří rádi předkládají pozměňovací návrhy, které jim někdo napsal, a snažím se předkládat své, tak předložím dva velmi jednoduché.

Ten první zde již zazněl, ale v případě pana poslance Třešňáka to nebylo úplně přesně jasné, ale doufám, že se to vyjasnilo. Jen bych chtěl upozornit, že pan zpravodaj Vojíř omylem řekl "výkonu výroby", nikoliv "výrobny". Přidávám se k jeho pozměňovacímu návrhu a činím tuto úpravu, abychom pak nemuseli dělat legislativně technickou.

Druhý můj pozměňovací návrh se týká usnesení hospodářského výboru v části třetí. Dovolím si, dámy a pánové, předložit návrh na škrtnutí. Možná budete překvapeni.

Můj návrh vychází z jednoho prostého důvodu. Zatímco dopad té části, která se týká obnovitelných zdrojů, je odhadován podle odhadů Energetického regulačního úřadu od 0,10 Kč po vládní odhady do 0,21 Kč na 1 kWh - upozorňuji, že je to od 3 % do 7 % ceny, kterou platí domácnosti, ale máme zde kvalifikované odhady a záleží na nás, ke kterým se přidáme - tak v případě změny zákona o ochraně ovzduší zde nemáme žádný kvalifikovaný odhad. Nikdo z nás neví a od vlády nedostal podklad, kolik to bude znamenat z hlediska zvýšení ceny pohonných hmot. Zaznělo zde z úst mých kolegů v mnoha případech, že termín pro zavedení onoho indikativního cíle, v tomto případě 2 % objemu paliv, je 31. 12. 2005. Máme tedy, dámy a pánové, dostatek času, abychom projednali změnu návrhu zákona o ochraně ovzduší nad vládním návrhem, který povinně musí obsahovat všechny tyto položky.

Já si myslím, že rozhodujeme-li o tak zásadních věcech - a uvědomte si, že když se podíváte na ten spodní odhad Energetického regulačního úřadu, tak odhad je pro rok 2100 8 miliard Kč ročně, to je 3 200 Kč na jednu čtyřčlennou domácnost, čili nejedná se o sumy zanedbatelné. Naopak, jedná se o sumy, které mají vliv na život našich domácností, a pozor - které mají velmi silný vliv na konkurenceschopnost českého hospodářství paušálně, samozřejmě v případě průmyslu dominantně.

Děkuji vám za pozornost a zvážení případné podpory těchto pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Jaromír Schling, poté pan poslanec Břetislav Petr.

 

Poslanec Jaromír Schling: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolím si předložit jenom dva jednoduché pozměňovací návrhy.

1. V § 4 odst. 3 se vkládá za slova "k 1. lednu následujícího kalendářního roku" nová věta, která zní: "Výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů, který se rozhodl pro zelený bonus, je oprávněn nabídnout elektřinu k výkupu i v průběhu roku, a to pouze jednou a jenom v případě, že ukončil smlouvu o dodávce elektřiny z důvodů na straně odběratele."

Tento pozměňovací návrh je jakousi pomocí k tomu, aby se výrobci mohli lépe rozhodovat mezi tím, zda vstoupí do režimu výkupních cen či zelených bonusů, aby se zmenšilo jejich riziko této volby.

2. V § 4 odst. 7 se na konci tečka nahrazuje středníkem a vkládá se část věty, která zní: "ustanovení odstavce 4 věta druhá platí obdobně".

Tento pozměňovací návrh má zhruba stejný cíl, zrovnoprávňuje z hlediska výrobce režim výkupních cen a zeleného bonusu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Břetislav Petr, poté pan poslanec Miloš Kužvart, který je zatím posledním přihlášeným do rozpravy.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážená paní místopředsedkyně, já bych si dovolil svůj původní návrh dopřesnit. Můj pozměňovací návrh se týká tisku 529/2: v § 6 vypustit odstavec 1B, body 1, 2, 3, a nahradit je těmito body:

Úhrady za výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů se poskytují na období dvaceti let od doby platnosti tohoto zákona. Pro zařízení, která byla uvedena do provozu před platností tohoto zákona, je den platnosti zákona dnem uvedení zařízení do provozu.

Cena se stanoví tak, aby v době stanovené v bodě 1 zajistila návratnost vynaložených investic za podmínky splnění technických a ekonomických parametrů, kterými jsou zejména náklady na instalovanou jednotku výkonu, účinnost využití primárního obsahu energie v obnovitelném zdroji a doba využití tohoto zařízení. U zařízení uvedených před dnem nabytí účinnosti tohoto zákona byla po dobu 20 let zachována minimální výše výkupních cen elektrické energie stanovených pro rok 2005 podle stávajících předpisů, se zohledněním indexu cen.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní bude hovořit pan poslanec Kužvart, který je posledním přihlášeným do diskuse.

Jenom vás předtím, než pan poslanec dorazí k řečnickému pultu, upozorním, že bych potom ještě ráda otevřela poslední bod, a to návrh rozpočtu Pozemkového fondu. Říkám to proto, abyste se mi nerozutekli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP