(15.00 hodin)
(pokračuje Tomíček)

Vlastník zdroje tepelné energie je povinen při výstavbě nového zdroje o součtovém výkonu 1 až 10 megawattů zajistit, aby po uvedení zdroje do provozu vyráběl zdroj minimálně 10 % tepelné energie z obnovitelných zdrojů z celkové výroby tepelné energie. Tutéž povinnost má vlastník zdroje při rekonstrukci technologické části stávajícího zařízení, měnící palivo, nebo při modernizaci zvyšující technickou a ekologickou úroveň stávajícího zařízení.

Odst. 2. Povinnost dle odstavce 1 se nevztahuje

a) na zdroje tepelné energie, u kterých energetický audit prokáže, že splnění povinnosti by znamenalo zvýšení ekonomických nákladů na výstavbu nového zdroje více než o 50 %,

b) na zdroje tepelné energie, u kterých by splnění povinnosti znamenalo porušení požadavků stanovených zvláštním právním předpisem,

c) na zdroje tepelné energie využívající zemní plyn, důlní plyn, vysokopecní plyn, konvertorový plyn nebo koksárenský plyn,

d) na ostatní druhotné energetické zdroje.

V § 9 se hovoří o povinnosti stavebníků.

Odst. 1. Stavebník nové stavby v případě, že stavba je financována z veřejných rozpočtů v rozsahu alespoň 50 % z celkových pořizovacích nákladů, je povinen zajistit, že po dokončení nové stavby bude ve stavbě možné využívat nejméně 20 % tepelné energie z obnovitelných zdrojů z celkové roční spotřeby tepelné energie stavby. Tutéž povinnost má stavebník změny stavby, pokud změna spočívá v podstatné změně technologických zařízení stavby majících vliv na výrobu tepelné energie.

Odst. 2. Povinnost dle odstavce 1 se nevztahuje na stavby

a) s roční měrnou spotřebou tepelné energie do 50 kilowatthodin na m2 za rok,

b) které využívají nebo budou využívat tepelnou energii dodávanou držitelem licence na rozvod tepelné energie,

c) u kterých energický audit prokáže, že splnění povinnosti by znamenalo zvýšení ekonomických nákladů na zajištění dodávky tepelné energie o více než 50 %,

d) u kterých by splnění povinnosti znamenalo porušení požadavků stanovených zvláštním právním předpisem.

Dosavadní paragrafy 8 až 14 se označují jako § 10 až 16.

Za další: V hlavě tři se za označení Správní delikty vkládá § 11, který zní:

Odst. 1. Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že jako stavebník nové stavby nebo změny stavby, která je financována z veřejných rozpočtů v rozsahu alespoň 50 % z celkových pořizovacích nákladů, nezajistí, že po dokončení stavby nebo změn stavby bude možné využívat nejméně 20 % tepelné energie z obnovitelných zdrojů z celkové roční spotřeby tepelné energie stavby podle § 9 odst. 1.

Odst. 2. Za přestupek podle odst. 1 lze uložit pokutu do 1 milionu Kč.

Dosavadní paragrafy 11 až 16 se označují jako § 12 až 17.

Za další: V § 12 se za odst. 1 vkládá nový odstavec 2, který zní: Vlastníku zdroje tepelné energie o součtovém výkonu 1 až 10 megawattů, který nezajistí při výstavbě nového zdroje nebo při rekonstrukci stávajícího zdroje, aby po jeho uvedení do provozu nebo ukončení rekonstrukce vyráběl zdroj minimálně 10 % tepelné energie z obnovitelných zdrojů z celkové výroby tepelné energie podle § 8 odst. 1, se uloží pokuta až do 5 milionů Kč.

Následující odstavce se přečíslují.

Za deváté: V § 12 se za odst. 5 vkládá nový odstavec 6, který zní: Právnické osobě jako stavebníkovi nové stavby nebo změny stavby financované z veřejných rozpočtů v rozsahu alespoň 50 % z celkových pořizovacích nákladů, která nezajistí, že po dokončení stavby nebo změn stavby bude možné využívat nejméně 20 % tepelné energie z obnovitelných zdrojů z celkové roční spotřeby tepelné energie stavby podle § 9 odst. 1, se uloží pokuta do 1 milionu Kč.

Následující odstavce se přečíslují.

Za další: V § 13 odst. 1 se číslo 10 nahrazuje číslem 13.

V § 13 odst. 5 se číslo 9 nahrazuje číslem 12.

V § 14 se dosavadní text označuje jako odst. 1 a doplňuje se nový odstavec 2, který zní: Na stavby uvedené v § 8 a 9, pro které bylo do dne nabytí účinnosti tohoto zákona vydáno pravomocné stavební povolení a které byly zahájeny do šesti měsíců ode dne, kdy nabylo stavební povolení právní moci, se ustanovení § 8 a 9 nepoužije.

Já bych chtěl jenom zpětně - pokud jste dobře poslouchali - říci, že se to týká staveb nebo nařízení a úprav ve stavbách, které jsou financovány z veřejných rozpočtů.

Můj druhý pozměňovací návrh se týká výměny celého textu § 6, který se týká cen. Ten by zněl takto:

Výše cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů a zelených bonusů

Odst. 1. Minimální výkupní ceny za elektřinu z obnovitelných zdrojů se stanoví takto:

a) za elektřinu ze skládkového plynu, kalového plynu, bioplynu a důlního plynu 2,5 Kč za kilowatthodinu,

b) za elektřinu z biomasy 3 Kč za kilowatthodinu,

c) za elektřinu z geotermie 6 Kč za kilowatthodinu,

d) za elektřinu z větrné energie 3 Kč za kilowatthodinu,

e) za elektřinu ze slunečního záření 15 Kč za kilowatthodinu,

f) za elektřinu z vodní energie 1,55 Kč za kilowatthodinu.

Odst. 2. Minimální výkupní ceny podle odst. 1 platí po dobu 15 let od uvedení zařízení do provozu. Pro zařízení, která byla uvedena do provozu před datem účinnosti tohoto zákona, platí jako rok uvedení do provozu rok 2004. Minimální výkupní ceny podle odst. 1 se budou počínaje 1. lednem 2008 každoročně pro zařízení k tomuto okamžiku nově uváděná do provozu snižovat vždy o 1,5 %. Částka výkupní ceny se zaokrouhlí na jedno místo za desetinnou čárku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP