(14.50 hodin)
(pokračuje Hojdar)

"Pokud osoba podle odst. 10 nevykoupí množství bionafty podle odstavce 12 od oprávněných výrobců zcela nebo i zčásti, je povinna zaplatit sankci České obchodní inspekci ve výši dvojnásobku ceny podle § 45a za nevykoupené množství. Výše ceny se stanoví jako průměrná cena v kalendářním roce, v němž došlo k nesplnění povinnosti."

Odůvodnění: Stávající znění uplatňuje sankci za nevykoupené množství pouze v případě bioetanolu. Stejný postup je nutno zvolit i pro bionaftu. V opačném případě by nebylo možné, bez zavedení tohoto opatření u bionafty, plnit povinnosti stanovené vládou usnesením č. 163 ze dne 2. 2. 2005, schvalující nařízení vlády o podmínkách uplatňování biopaliv nebo jiných paliv z obnovitelných zdrojů v sortimentu motorových benzinů a motorové nafty na vnitřním trhu. V § 3 odst. 1 písm. a) tohoto nařízení vlády je uveden indikativní cíl k datu 31. 12. 2005 ve výši 2 % podílu biopaliv, vypočítaný jako energetický obsah celkového množství motorových benzinů a nafty prodávaných na trhu České republiky pro dopravní účely. Bez zavedené sankce za neplnění povinnosti uvedené v § 3 odst. 12 je zabezpečení tohoto cíle nereálné.

Druhý pozměňovací návrh následně - k bodu 6 návrhu. V první větě navrženého § 45a doplnit před sousloví "výrobců biopaliv" slovo "oprávněných" a vypustit z textu vloženou větu "v případě bioetanolu od oprávněných výrobců". Následně tedy celá bude znít takto: "Ceny podle § 3 odst. 12 se stanoví nejdéle na šest kalendářních měsíců dopředu jako minimální výkupní ceny biopaliv od oprávněných výrobců biopaliv samostatně pro jednotlivé druhy biopaliv s ohledem na ekonomickou návratnost nákladů zařízení na výrobu biopaliv a zařízení na přimíchávání biopaliv do pohonných hmot a na přiměřený zisk."

Takže to jsou pozměňovací návrhy, ke kterým jsme ještě došli, abychom sjednotili biopaliva jako taková a naplnili jsme to, na čem se usnesla vláda České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan zpravodaj - pan poslanec Oldřich Vojíř, připraví se pan poslanec Milan Ekert a poté pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážená paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, dovolte i mně přičinit několik pozměňovacích návrhů.

Za prvé. V komplexním pozměňovacím návrhu, který byl přijat jako základ projednávání zákona o obnovitelných zdrojích, vypustit v § 3 odst. 1 větu "s výjimkou vodních elektráren o celkovém instalovaném výkonu výroby nad 10 megawattů elekrických".

Druhý pozměňovací návrh. V hlavě druhé § 4 odst. 1 v první větě vypustit slovo "přednostně".

Třetí pozměňovací návrh, považuji ho spíše za legislativně technický, neboť v § 5 máme dva odstavce očíslovány shodně "odstavec 5". Je logické, že ten poslední je odstavec 6.

V § 6 odst. 1 navrhuji vypustit celý bod b) a zároveň v odstavci 4 nahradit číslovku "2007" číslovkou "2006".

A jelikož návrh na úpravu případně schváleného zákona a jeho vydání a platnosti byl podán, tak tento návrh již nepodávám.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Milan Ekert, potom pan poslanec Martin Říman a potom pan poslanec František Pelc.

 

Poslanec Milan Ekert: Děkuji za udělení slova. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dovolím si předložit pozměňovací návrh za současný text komplexního pozměňovacího návrhu hospodářského výboru, kdy za slovy "nad 10 megawattů" následuje text "a větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu výrobny nad 0,5 megawattu", a poté by text pokračoval ve znění komplexního pozměňovacího návrhu hospodářského výboru.

Krátké odůvodnění, které navazuje tak trochu na argumentaci, již tady přednášela paní kolegyně Mallotová, ovšem z poněkud jiných hledisek. Omezení větrných elektráren, na něž se bude vztahovat podpora podle zákona do výkonu 0,5 megawattu, je navrhováno s ohledem na ujednání Evropské úmluvy o krajině, kterou členské státy Rady Evropy podepsaly ve Florencii 20. října 2000, a v návaznosti na paragraf 12 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů.

Větrné elektrárny s výkonem nad 0,5 megawattu dosahují značných výšek přesahujících většinou 100 metrů sloupu a dalších 40 až 50 metrů činí obvykle průměr vrtule. Tak vysoké stavby mají na většině území ČR, kde jsou v současné době umísťovány, a týká se to zejména horských oblastí, jednoznačně negativní dopad na krajinný ráz, tj. přírodní, kulturní a historickou charakteristiku určitého území či oblasti. Přitom krajina požívá podle naší právní úpravy ochrany před zásahy snižujícími její estetickou a přírodní hodnotu.

Jsem si vědom existence směrnice 2001/77/ES, o podpoře elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na vnitřním trhu s elektřinou, která vstoupila v platnost 27. října 2001 a v níž bylo konstatováno, že v současné době je potenciál obnovitelných zdrojů energie v Evropském společenství využíván nedostatečně a podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů energie je velkou prioritou společenství. Větrné elektrárny do výkonu 0,5 megawattu jsou proto rozumným kompromisem mezi ochranou krajiny, směrnicí 2001/77/ES, o podpoře elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů, a potřebami turistického ruchu. Investorům poskytují přiměřený zisk bez celkové devastace krajiny, jelikož nedosahují tak výrazných výšek a jsou striktně stavěny pouze v místech s přiměřenou rychlostí větru nad 0,5 metru za sekundu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Martin Říman, připraví se pan poslanec František Pelc, potom pan poslanec Rudolf Tomíček.

 

Poslanec Martin Říman: Paní předsedající, dámy a pánové, já mám jeden jednoduchý pozměňovací návrh vzhledem ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, a to v § 2 odst. 2 písm. a) vložit za slova "biomasou biologicky rozložitelná" slova "materiálově nevyužitelná".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy pan poslanec František Pelc, pak pan poslanec Rudolf Tomíček, poté pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec František Pelc: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já navrhuji dva dílčí pozměňovací návrhy.

První - v § 2 odst. 2 písm. b) se za slova "v zařízeních" vkládají slova "umístěných na území České republiky" a zároveň se zrušuje odstavec 18 v § 4.

Druhý drobný pozměňovací návrh se týká opět ustanovení § 2 a zní takto: V § 2 odst. 2 písm. b) se na konec písmene vkládá dovětek "s výjimkou elektřiny vyrobené v přečerpávacích vodních elektrárnách".

V § 2 odst. 2 písm. c) se formulace "spotřebovaná elektřina včetně ztrát snížená o elektřinu spotřebovanou přečerpávacími vodními elektrárnami v režimu čerpání" nahrazuje formulací "vyrobená elektřina s připočtením dovozu a odečtením vývozu elektřiny".

Ta první věc je myslím celkem jasná. V případě druhé, týkající se přečerpávacích elektráren, je věc celkem logická. Přečerpávací vodní elektrárny jednak fungují částečně na fosilní paliva, která nejsou obnovitelným zdrojem energie a navíc často jsou věcí velmi z krajně ekologických aspektů nepřijatelnou, čili není dobré je zahrnovat do celkového preferování v rámci tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní pan poslanec Rudolf Tomíček. Zaregistrovala jsem jako dalšího pana poslance Miloše Kužvarta. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji. Já nebudu moc zdržovat zdůvodňováním svých pozměňovacích návrhů, protože koneckonců také není obecná rozprava, nicméně si neodpustím poznámku, že by bylo dobré, kdyby každý z nás, všichni jsme si uvědomili, kolik energie se spotřebuje na výrobu tepla, a že z toho důvodu je také dobré podporovat i výrobu tepla z obnovitelných zdrojů.

Podám dva pozměňovací návrhy, z nichž jeden je trošku obšírnější a vrací ve své podstatě teplo znovu do hry. Tento pozměňovací návrh zní takto:

1. Název zákona by pak zněl: "zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů)".

2. V § 1 odst. 1 se za slovo "energie" vkládají slova "a dále upravuje způsob podpory výroby tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie".

3. V § 2 odst. 2 se doplňuje písm. f), které zní: "tepelná energie vyrobená v zařízeních, která využívají pouze obnovitelné zdroje, a také část tepelné energie vyrobené z obnovitelných zdrojů v zařízeních, která využívají i neobnovitelné zdroje energie".

4. V § 3 odst. 1 věta první se za slovo "elektřiny" vkládají slova "a výrobu tepelné energie".

5. V § 3 odst. 1 věta druhá se za slova "využití biomasy" vkládají slova "při výrobě elektřiny a při výrobě tepelné energie z obnovitelných zdrojů".

6. V hlavě dvě se celý text označuje jako díl jedna a doplňuje se díl dvě - Podpora výroby tepelné energie z obnovitelných zdrojů, který včetně poznámek pod čarou číslo 5 a 6 zní: Díl dvě - Podpora výroby tepelné energie z obnovitelných zdrojů. § 8 - Povinnosti vlastníků zdrojů tepelné energie.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP