(14.40 hodin)
(pokračuje Třešňák)

Můj pozměňovací návrh je co do rozsahu poměrně malý, ale jsem přesvědčen, že velice významný. Týká se to § 2 v odst. Základní pojmy, kde jsou vypočítány obnovitelné zdroje, kterými se rozumějí nefosilní přírodní zdroje energie, jimiž jsou větrná energie, sluneční energie, geotermální energie, energie vody, energie půdy, energie vzduchu a energie biomasy, a není vyloučeno, že se ještě doplní pomocí některých pozměňovacích návrhů.

Navrhuji, aby za tento odstave na konci bylo doplněno, že se počítá tato energie bez omezení výkonu.

Mám toto odůvodnění: Je nepochybné, že v dnešní době, to je v začátku 21. století, a navíc v Evropě, která co do HDP na jednoho obyvatele patří ve světě mezi nejvyspělejší země světa, dále v Evropě, která má poměrně velkou hustotu obyvatelstva, je nutné skutečně dbát na kvalitu životního prostředí. Ovšem vše je třeba řešit v rovnováze a s ohledem na mnoho faktorů. Mimo jiné není možné pominout ohledy na ekonomické možnosti České republiky a koneckonců i Evropy, protože bychom ztratili schopnost konkurence vůči jiným průmyslově rozvinutým částem světa. To by mělo v konečné fázi negativní dopad i na životní prostředí, neboť by scházely prostředky na nákup nejmodernějších technologií, tedy i technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Tato úvaha mě dovedla k tomu, že podávám pozměňovací návrh , který má dle mého názoru velké opodstatnění.

Byly již podány návrhy, které podporu výroby elektrické energie pomocí vodní energie nynější hranici podpory do 10 megawattů posunovaly výše anebo chtěly jakoukoliv hranici zrušit. Vždy to však bylo odmítnuto, a to pomocí argumentů, že elektrická energie vyrobená na agregátech s výkonem nad 10 megawattů nepotřebuje žádnou podporu, protože u těchto výkonů se dosahuje únosné návratnosti investic bez zvláštní podpory. To je pravda a je to těžko zpochybnitelné. Co je však také pravda, že ať voda roztáčí při výrobě elektrické energie malou vrtuli, nebo velkou, vždy je to voda a stále se jedná z chemického hlediska o H2O s příměsí rozpuštěných solí a s příměsí nerozpuštěných látek.

Tato voda pochází, jak se učí na základní škole, z koloběhu vody, a to znamená, že tuto informaci má celá populace v České republice. Z těchto důvodů tedy navrhuji, aby veškerá vodní energie, ze které je na území České republiky vyrobena elektrická energie, byla započítávána jako energie vyrobená z obnovitelných zdrojů. Finančně však bude podporována nad rámec běžného výkupu pouze elektrická energie vyrobená pomocí vodní energie u agregátů, a to do výkonu 10 megawattů. Tím je vyhověno argumentům Energetického regulačního úřadu a zároveň je zabráněno, aby některá voda pocházející z koloběhu vody byla diskvalifikována tím, že je jí upřena obnovitelnost z důvodu, že se příliš molekul sešlo na jednom místě.

Pokud tento návrh projde, znamená to ve svých důsledcích zlevnění elektrické energie pro konečného zákazníka a to je podle mne dost silný argument. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane poslanče. Pane poslanče, ještě neodcházejte, chci vás upozornit na to, že jste ve svém proslovu řekl, že dáváte pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona. My jsme ovšem tady odhlasovali před podáváním pozměňovacích návrhů, že za základ dalšího jednání bereme komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru. Chci si jenom ujasnit, zda váš pozměňovací návrh je k vládnímu návrhu, anebo ke komplexnímu návrhu hospodářského výboru. (K hospodářskému výboru.) Děkuji.

Nyní pan poslanec Ladislav Urban, připraví se pan poslanec Petr Zgarba.

 

Poslanec Ladislav Urban: Dámy a pánové, já se omlouvám. Chtěl bych přednést úpravu svého pozměňovacího návrh uvedeného pod bodem 1 na znění - budu citovat jenom úpravu: "větrných elektráren umístěných na rozloze 1 km čtverečního o celkovém instalovaném výkonu nad 20 megawattů".

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Petr Zgarba, připraví se pan poslanec Josef Hojdar a poté pan zpravodaj Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Petr Zgarba: Paní místopředsedkyně, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych přednesl pozměňovací návrh k usnesení hospodářského výboru číslo 529/2.

Část třetí - Změna zákona o ochraně ovzduší. § 17 zákona č. 86/2002, o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 521/2002, zákon číslo 92/2004, zákon číslo 186/2004, se mění takto:

Za prvé. § 3 odst. 10 zní: (10) Osoba uvádějící motorové benziny a motorovou naftu do volného daňového oběhu na daňovém území České republiky je povinna zajistit, aby jí uváděný sortiment pohonných hmot obsahoval odpovídající podíl stanoveného objemu biopaliv dle druhů podle odst. 14. Tímto odstavcem se také stanoví období, na které se stanovený objem vztahuje.

Za druhé. V § 3 se za odst. 10 vkládají nové odstavce 11 až 14 včetně poznámek pod čarou 7a) a 7b), které znějí: Odstavec 11 a 13 se nemění a vkládá se nový odstavec 14, který zní: Stanovený objem biopaliv na období, na které se stanovený objem vztahuje je určeno takto:

a) Stanovený objem bioetanolu pro období od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2012 je 2 miliony hektolitrů ročně.

b) Stanovený objem bionafty pro období od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2012 je 200 tisíc tun ročně.

Dosavadní odstavec 11 se označí jako odstavec 15.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí předseda hospodářského výboru pan poslanec Josef Hojdar, připraví se zpravodaj pan poslanec Oldřich Vojíř a poté pan poslanec Milan Ekert.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, jak jste si jistě všimli při předání našeho komplexního pozměňovacího návrhu, byl k tomuto zákonu přidán ještě zákon o ochraně ovzduší. Protože v zákoně o ochraně ovzduší jsme se zaměřili na biopaliva a poté, co jsme zapracovali tento návrh zákona k našemu zákonu, jsme došli k tomu, že není zcela jednoznačný a že je zapotřebí ještě upravit komplex systému biopaliv do jednoho řádku, proto tady mám takovéto pozměňovací návrhy.

Za prvé. K bodu 3, odst. 13 návrhu - stávající text, odst. 13 označit jako odstavec 13, písm. a) - v textu opravit slova "je povinen" na "je povinna", dále - nově doplnit text odst. 13 o písm. b) takto:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP