(14.30 hodin)
(pokračuje Petr)

Čili dovolil bych si nahradit znění nebo doplnit znění pozměňovacím návrhem, který říká, že příspěvek na obnovitelné zdroje je po období 15 let bez určení od kdy, aby tam bylo 20 let od doby platnosti zákona a tento příspěvek měl mírně degresivní charakter. Ta zařízení, která vznikla a jsou provozována před platností tohoto zákona, budou posuzována tak, jako kdyby vznikla ke dni přijetí tohoto zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další je do podrobné rozpravy přihlášen pan poslanec Pavel Hönig, připraví se pan poslanec Ludvík Hovorka. Pana poslance Pavla Höniga nevidím, takže ztrácí pořadí. Ale nevidím ani pana poslance Ludvíka Hovorku, takže musím konstatovat také, že ztrácí pořadí.

Další přihlášený je pan poslanec Ladislav Urban, kterému udílím slovo. Připraví se paní poslankyně Helena Mallotová.

 

Poslanec Ladislav Urban: Paní předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, mám velice stručné dva pozměňovací návrhy, které nebudu nijak uvádět, protože jsou stručné a jasné. Oba se vztahují ke komplexnímu návrhu tisku 529/2 přijatému hospodářským výborem usnesením č. 285.

Ten první zní: V § 3 odst. 1 se doplňuje první věta - za slova "nad 10 megawattů" slovy "a větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu nad 20 megawattů".

Druhý pozměňovací návrh je variantou toho, co tady přednášela paní kolegyně Šedivá. Navrhuji, aby v § 6 odst. 4 se nahradila číslovka 90 číslovkou 95.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní udílím slovo paní poslankyni Heleně Mallotové. Připraví se pan poslanec Miloslav Kala.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych podala tento pozměňovací návrh. Týká se § 3 odst. 1, kde první věta by měla znít takto:

"Podpora podle tohoto zákona (dále jen podpora) se vztahuje na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů vyrobenou v zařízeních v České republice využívajících obnovitelné zdroje s výjimkou vodních elektráren o celkovém nainstalovaném výkonu výrobny nad 10 megawattů a větrných elektráren o celkovém instalovaném výkonu výrobny nad 0,5 megawattu."

Chtěla bych tento svůj pozměňovací návrh odůvodnit. Dovolte mi, abych se na problematiku kolem výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů podívala poněkud jinak, a to na základě více než čtrnáctiletých zkušeností s obdobným zákonem v Německu, kde v současnosti pracuje nejvíce větrných elektráren na světě.

Na počátku byly bohulibé cíle - slunce, vítr, voda, čistá energie, nulové emise, diverzifikace zdrojů, odstavení nenáviděných jaderných elektráren. Investoři přinášeli do většinou strukturálně slabých oblastí zemědělcům lukrativní nájemní smlouvy na 20 let, obcím vyhlídky na skvělé daňové příjmy. Větrná energie se zdá být požehnáním. Obce proto souhlasily s výstavbou dalších a dalších sloupů a zprvu samozřejmě jen tam, kde to mělo být únosné pro krajinu a pro životní prostředí. Elektrárny tedy rostly jako houby po dešti a pohříchu už ne jenom tam, kde přespříliš nevadily. A na narůstající protesty měli provozovatelé, mezi nimiž se kupodivu brzy objevují nejrůznější komunální bossové a funkcionáři a oni dobře placení zemědělci, většinou osvědčený recept - korupci. Za souhlas s provozem elektráren, a to už kdekoliv, dostávají obce nejrůznější vysoké finanční dary, nově vzniklé účelové nadace přispívají tu na to, tu na ono. Kdo by odolal? Vždyť jenom na pronájmu pozemků mohou jednotlivci vydělat víc než majitelé nejednoho menšího podniku. Vytvořila se zájmová skupina "peníze za krajinu". Celý projekt se vymkl kontrole.

A proč k tomu mohlo dojít? Energie z větrných elektráren získala privilegia, na jaká jiní výrobci elektřiny nemohou ani pomyslet. Stát jejich výrobcům zajišťuje pevné a značně subvencované ceny a garantuje vykoupení elektřiny. Navíc jsou investoři do těchto elektráren povzbuzováni ohromnými daňovými odpisy. Co na tom, že tak stát tratí jenom na daních ročně desítky, možná stovky milionů eur?

V tuto chvíli si s tímto politickým velkoprojektem ekonomové v Německu nevědí rady. Ani ministr hospodářství neprosadil výrazné omezení výstavby a provozu větrných elektráren, i když má v ruce několik nezávislých analýz renomovaných institucí, z nichž jasně vyplývá, že si ani tak bohatý stát, jako je Německo, výrobu takto dotované elektřiny nemůže dovolit. Provoz je nadále neudržitelný, a tak se pomalu omezují subvence, ne však v odpovídající míře. Odhady celkových nákladů na provoz jsou tak horentní, že si je tady ani netroufám uvádět, a platí je občan.

A co na to všechno ochránci životního prostředí, bojovníci za čistou energii, občané z postižených oblastí? Dávno vystřízlivěli. Ve dne v noci je ruší hluk rotorů, sloupy jim brání volně pohlédnout do krajiny, ve dne se po zemi míhá obrovský stín točících se listů elektráren. V noci jim nad hlavou blikají červená výstražná světla. Protesty nepomáhají. Je to vskutku boj s větrnými mlýny. V komunálních volbách výrazně vyhrávají nezávislí, kteří odmítají větrnou energii, a to na úkor významných politických stran, jako je SPD a CDU. Komunální politici, kteří byli zpočátku nadšeni novým zdrojem financí, však nemají sílu cokoliv změnit. Zákonodárci totiž dali provozovatelům těchto zařízení vysokými dotacemi bianko šek. Oproti střízlivým úvahám zvítězily v Německu před čtrnácti lety krásné, ale drahé iluze a vychytralost investorů, kteří vycítili svou příležitost.

Měli bychom se poučit a nevydávat se stejnou cestou. Proto navrhuji, aby byly tyto obrovské větrné elektrárny z podpory vyloučeny a podporu obdržely pouze větrné elektrárny do výkonu 0,5 megawattu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní dostává slovo pan poslanec Miloslav Kala. Dále vystoupí pan poslanec Jiří Třešňák, pak se připraví pan poslanec Ladislav Urban. Jako dalšího do rozpravy jsem zaregistrovala pana poslance Schlinga.

 

Poslanec Miloslav Kala: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, budu velmi stručný.

Navrhuji nové znění § 15 Účinnost, které zní: "Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem třetího kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení."

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Třešňák, poté pan poslanec Ladislav Urban.

 

Poslanec Jiří Třešňák: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovoluji si podat pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP