(Jednání pokračovalo v 11.31 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat. O slovo se hlásí pan poslanec Antolák. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vlastislav Antolák: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nestává se mi to často. Až po kontrole sjetiny v této chvíli jsem zjistil, že u hlasování číslo 183, kde jsem hlasoval "ano", se mi objevil křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Budeme pokračovat. Ale ještě se hlásí poslanec Doležal. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji. Já stejně jako pan kolega bych po kontrole sjetiny chtěl zpochybnit hlasování číslo 185. Jde o pozměňovací návrh poslance Plevy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pravda je, že kontrola hlasování nebyla provedena po jednotlivých hlasováních. Navrhuji, abychom hlasování opakovali podle pořadí, tak jak navrhují jednotliví poslanci. Pokud má někdo námitku proti postupu předsedajícího, nechť ji přednese.

Pan poslanec Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane místopředsedo Sněmovny, vzděláním doktore obojího práva, jistě víte, že toto je z jednacího řádu nepřípustné, neboť všichni víme, že pokud někdo má pochybnosti a nesouhlasí s výsledkem hlasování, má možnost si tu věc okamžitě zkontrolovat, k čemuž nedošlo, čili výsledek nemůže být žádný jiný než ten, že tento zákonodárný sbor akceptoval výsledek hlasování. Jinak bychom se totiž dostali do situace, že kdykoli kdokoli může zpochybnit jakékoliv hlasování, u kterého prohlásí, že nebyla provedena kontrola výsledků.

Apeluji tedy na vaše právnické vzdělání a žádám vás, abyste neporušoval jednací řád, abyste nepřipustil hlasování, a podávám námitku proti vašemu postupu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vám rozumím, pane poslanče. Já jsem jenom navrhl postup podle paragrafu 76 odst. 5. Zároveň jsem řekl, že je to postup, který navrhuji, ale o kterém rozhodne Sněmovna.

Ještě předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, já si myslím, že se dostáváme do naprosto zbytečného sporu. Já bych prosil, pane předsedající, abyste panu medicinae universae doktorovi Janečkovi vyřídil, že situace, ve které se právě nacházíme, je situace, která se tady opakovala vícekrát, a ony spory o jednací řád a o to, jakým způsobem je vykládán, tady proběhly vícekrát. Zajímavé je, že vždy probíhají pouze v okamžicích takovéhoto velkého vypětí a takovéhoto střetového souboje o nějaké téma.

Já bych prosil, abyste zcela v souladu s tím, co tady vícekrát v této Sněmovně probíhalo při podobných případech - dokonce se zpochybňovalo i druhý den - nechal Sněmovnu rozhodnout o námitkách, které tady padly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Spor se vede o to, jakým způsobem si bude Poslanecká sněmovna, tedy nikoliv já, proto jsem navrhl hlasování o postupu předsedajícího, vysvětlovat slovo "bezprostředně". Přesně rozumím slovům, která řekl jak pan poslanec Janeček, tak pan poslanec Kováčik.

 

Čili já navrhuji opakovat obě hlasování, to znamená jak 183, tak 185. O tom, jestli tak mohu postupovat, rozhodnete vy v hlasování pořadové číslo 187, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 187 z přítomných 174 pro 94. Návrh byl přijat.

 

Nejdříve budeme hlasovat o tom, zda Sněmovna souhlasí s opakováním hlasování pořadové číslo 183 k námitce pana poslance Antoláka. O tom rozhodneme v hlasování pořadové číslo 188, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 188 ze 174 přítomných pro 93, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy opakovat hlasování pořadové číslo 183, to znamená všechny pozměňovací návrhy pod písmenem B. Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 189 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování s pořadovým číslem 189 z přítomných 173 pro 91, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Nevidím zájem o kontrolu.

 

Nyní budeme hlasovat o námitce pana poslance Doležala týkající se hlasování 185. O této námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 190, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování pořadové číslo 190 z přítomných 173 pro 154, proti 3. I hlasování 185 budeme znovu opakovat.

 

O návrhu pod písmenem D rozhodneme v hlasování pořadové číslo 191, které jsem právě zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 191 z přítomných 174 pro 79, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi pozměňovacími návrhy. Má někdo námitku? Není tomu tak. Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu jako celku.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP