(10.30 hodin)
(pokračuje Paroubek)

Předkladatelka pozměňovacího návrhu však bohužel svůj pozměňovací návrh předem nekonzultovala s mnou řízeným ministerstvem, do jehož působnosti zákon o veřejných zakázkách patří. My bychom ji jinak upozornili, že u nadlimitních veřejných zakázek takové zvýhodnění příslušná evropská směrnice nepřipouští.

Tedy znovu opakuji - takové zvýhodnění příslušná evropská směrnice nepřipouští. Musím, i když vnitřně, jak jsem již řekl, bych se s celou věcí rád solidarizoval, v této souvislosti Poslaneckou sněmovnu upozornit, že v případě přijetí pozměňovacího návrhu by Evropská komise, která problematiku veřejných zakázek ve všech členských zemích Evropské unie bedlivě sleduje, mohla dokonce s Českou republikou zavést formální řízení o porušení směrnice. To by bylo samozřejmě nepříjemné.

Jelikož je problematika podlimitních a nadlimitních zakázek spojena do jednoho ustanovení, které ve třetím čtení již nelze rozdělit, musím bohužel říci, že takto je to pro mě těžko přijatelné. Toto je tedy problém pozměňovacího návrhu paní poslankyně Vojtilové.

Zavazuji se nicméně - a raději budu mluvit v tom hluku zvýšeným hlasem - že zvýhodnění organizací zdravotně postižených občanů u podlimitních zakázek, kde je odlišný národní režim přípustný, zapracuji do nového zákona o veřejných zakázkách, který v dubnu tohoto roku předložím vládě. Řešení celé věci se tak odloží jen o několik měsíců.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu ministru Paroubkovi. Já myslím, že můžeme pokračovat. S procedurou jsme byli seznámeni. Zeptám se, zda je nějaká námitka proti ní. Ptala jsem se už jednou, ptám se pro jistotu i nyní. Není tomu tak. Proto prosím pana zpravodaje, aby nás seznamoval s jednotlivými návrhy a také nás seznámil se svým stanoviskem.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Jako první hlasování bude hlasování o pozměňovacím návrhu pod písmenem A1 výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Stanovisko neutrální, spíše kladné. (Ministr Škromach: Doporučuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 165. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 165 z přítomných 182 pro 161, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Další hlasování bude o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem A2. Je to návrh, který se týká změny atomového zákona. Stanovisko kladné. (Ministr Škromach: Doporučuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 166. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 166 přítomno 182, pro 173, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Další hlasování je o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem A3, týkajícím se účinnosti tohoto návrhu zákona. Stanovisko kladné. (Ministr Škromach: Doporučuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 167. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 167 přítomno 182, pro 168, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B. Stanovisko kladné. (Ministr Škromach: Doporučuji.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 168. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Přítomno 182, pro 169, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Další hlasování je o pozměňovacím návrhu kolegyně Vojtilové pod písmenem C. Stanovisko negativní. (Ministr Škromach: Po vystoupení pana ministra Paroubka neutrální.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 169. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 180 pro 96, proti 45. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Další hlasování je o pozměňovacím návrhu D1. Stanovisko - souhlas. (Ministr Škromach: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 170. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 170 z přítomných 182 pro 63, proti 95. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Další hlasování je o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem D2. Stanovisko kladné. (Ministr Škromach: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 171. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 171 z přítomných 182 pro 58, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu D3. Stanovisko souhlasné. (Ministr Škromach: Negativní.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 172. Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 172 přítomno 182, pro 55, proti 62. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Posledním naším hlasováním bude hlasování o pozměňovacím návrhu pod písmenem E. Stanovisko kladné. (Ministr Škromach: Pozitivní.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování pořadové číslo 173. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Přítomno 182, pro 166, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Mám za to, paní předsedající, že jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích a můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ještě se hlásí o slovo pan ministr Zdeněk Škromach. Prosím. (Ministr sděluje, že nejdříve zkontroluje hlasování.) Nejdříve zkontrolovat hlasování, ano.

Prosím, slovo má pan ministr Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Já bych si jenom dovolit zpochybnit hlasování číslo 169. To byl návrh paní poslankyně Vojtilové, protože - jak jsem se na sjetině díval - ačkoli jsem byl přítomen a hlasoval jsem, tak tam nejsem uveden. Myslím, že to byl omyl, čili zpochybňuji toto hlasování a požádal bych o nové hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP