(16.50 hodin)
(pokračuje Palas)

Příjmy Pozemkového fondu za rok 2003 činily 1,614 miliardy Kč, proti schválenému rozpočtu byly překročeny o 379,9 milionu Kč. Nejvyšší podíl na překročení, 42 %, byl dosažen u prodeje státní zemědělské půdy. Tato položka příjmů vykazuje od roku 2000 trvalý růst. Při srovnání s rokem 2002 bylo dosaženo nárůstu ve výši 215 milionů Kč. Překročení příjmů bylo dosaženo i u ostatních položek rozpočtu a podrobný rozbor je součástí účetní závěrky.

Výdaje byly čerpány ve výši 1,6655 miliardy Kč, což je proti schválenému rozpočtu o 338,4 mil. Kč méně. Hlavním důvodem nečerpání výše uvedeného finančního objemu byla částka 200 milionů Kč v položce ostatní výdaje, kterou měl v roce 2003 Pozemkový fond poskytnout Státnímu zemědělskému a intervenčnímu fondu na řešení trhu mléka. Po dořešení legislativních a administrativních překážek byly tyto prostředky převedeny v prvním čtvrtletí roku 2004. Jedinou položkou výdajů, která proti rozpočtu byla překročena, jsou finanční náhrady a zápočty. Výše překročení je 57 milionů Kč. Jde o průběžnou položku ve výdajích a příjmech, kdy v převážné většině jde o vzájemné zápočty držených restitučních nároků a kupní ceny prodávaných zemědělských pozemků.

Provozní a investiční náklady Pozemkového fondu byly čerpány v souladu se schváleným rozpočtem.

Oba předložené dokumenty projednalo prezidium Pozemkového fondu dne 6. 4. 2004 a dne 21. 4. 2004 také dozorčí rada. Oba orgány navrhované materiály doporučily ke schválení. Vláda České republiky dokument projednala dne 2. 6. 2004. V usnesení č. 551 ho doporučila Poslanecké sněmovně schválit. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny projednal dokument 9. září 2004 na své 38. schůzi a doporučil sněmovní tisk 723 schválit.

Roční účetní závěrka byla auditována. Provedený audit poskytl přiměřený podklad pro vydání výroku. Z výroku auditora vyplývá, že výkazy zobrazují věrně ve všech významných pohledech majetek, závazky, vlastní jmění a finanční situaci Pozemkového fondu k 31. 12. 2003 a jeho hospodaření za období roku 2003 je v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví, a příslušnými předpisy České republiky.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. Tento sněmovní tisk projednal zemědělský výbor, jehož usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 723/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru poslanec Josef Mandík. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Mandík: Vážené kolegyně a kolegové, vážení členové vlády, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zemědělského výboru z 38. schůze z 9. září 2004 k Výroční zprávě Pozemkového fondu za rok 2003 a Roční účetní závěrce Pozemkového fondu ČR za rok 2003, sněmovní tisk 723.

Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny po úvodním slově Jaroslava Palase, ministra zemědělství a předsedy prezidia Pozemkového fondu ČR, zpravodajské zprávě poslance Josefa Mandíka a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Výroční zprávu Pozemkového fondu ČR za rok 2003 a Roční účetní závěrku Pozemkového fondu ČR za rok 2003 schválit.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Všeobecnou rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Pan zpravodaj odkáže na svůj předchozí návrh. Není tomu tak. Nechce. Nicméně návrh usnesení byl přednesen. Končím podrobnou rozpravu, pokud se nikdo nehlásí.

Pokusím se vás opět přivolat k hlasování. Odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. Myslím, že je nás tady skutečně více než 60.

 

Budeme hlasovat o návrhu, tak jak ho přednesl pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 137 z přítomných 83 poslanců pro návrh hlasovalo 64, proti 4. Tento návrh byl přijat. Usnesení tedy bylo přijato.

 

Končím projednávání bodu 118.

 

Dále se budeme zabývat bodem

 

119.
Zpráva o stavu zemědělství ČR za rok 2003
/sněmovní tisk 771/

 

Prosím, aby se slova ujal ministr zemědělství pan Jaroslav Palas a předloženou zprávu uvedl.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, na základě § 6 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, předkládá vláda ČR Poslanecké sněmovně Zprávu o stavu zemědělství ČR za rok 2003 neboli takzvanou zelenou zprávu.

Vývoj zemědělství ČR v roce 2003 byl z makroekonomického hlediska ovlivněn i přes meziroční zrychlení ekonomického růstu národního hospodářství přetrvávajícími hospodářskými problémy, zejména dlouhodobými problémy právně podnikatelského prostředí. Zemědělství bylo také citelně postiženo nepříznivými povětrnostními podmínkami, především rozsáhlým vymrznutím ozimů a následným dlouhotrvajícím obdobím sucha.

Hospodářské výsledky zemědělství ČR v roce 2003 vykázaly ve srovnání s rokem předchozím další významné zhoršení. Hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách roku 1989 dosáhla v roce 2003 na základě odhadu statistického úřadu za celé zemědělství úhrnné částky 67,227 miliardy Kč. V porovnání s rokem 2002 poklesla o 5,525 miliardy Kč, to je 7,6 %. Meziročně se snížila rostlinná produkce o 13,4 %, produkce živočišné výroby o 2,9 %. Podíl rostlinné výroby na hrubé zemědělské produkci poklesl proti roku 2002 o 2,8 procentního bodu a dosáhl 41,8 %.

Na základě výsledků zjištěných výběrovým šetřením byl proveden odhad celkového hospodářského výsledku za jednotlivé skupiny podnikatelských subjektů, doplněné údaji statistického úřadu za specializované podniky s vysokým objemem živočišné výroby nebo služeb, tedy podniky se 100 a více zaměstnanci, hospodařící bez půdy. Podle provedeného odhadu dosáhl zisk zemědělských podniků za rok 2003 ze všech podnikových činností 0,1 miliardy Kč po započtení osobních důchodů, u podniků fyzických osob bylo dosaženo roční ztráty 1,1 miliardy Kč.

Negativně na úroveň hospodářského výsledku v roce 2003 působilo zejména snížení hrubé zemědělské produkce o 7,6 %, pokračující snížení cen zemědělských výrobků meziročně o 2,9 %, z toho u rostlinných výrobků meziročně o 1 % a u živočišných výrobků meziročně o 4 %.

Pozitivně v roce 2003 působil mírný pokles cen vstupů do zemědělství meziročně o 1,6 % a meziroční zvýšení dotací provozního charakteru o 44,8 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP