(16.40 hodin)
(pokračuje Emmerová)

Po vyloučení vlivu postoupení části pohledávek pojistného z údajů roku 2003 se meziroční nárůst snižuje na 7 %.

Celkové výdaje systému veřejného zdravotního pojištění zahrnující výdaje na komerční činnost dosáhly objemu 147 736 mil. Kč, což bylo o 10 249 mil. Kč, tedy o 7,5 %, více než v roce předchozím.

Hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR v roce 2003 skončilo záporným saldem příjmů a výdajů celkem ve výši -76 mil. Kč a oproti roku 2002 zaznamenalo pouze optické zlepšení, neboť bylo současně doprovázeno prudkým meziročním nárůstem stavu závazků po lhůtě splatnosti vůči zdravotnickým zařízením k 31. 12. 2003, a to z 2,5 mld. na hodnotu 5,6 mld. Kč.

Dosažené saldo hospodaření u této pojišťovny nebylo ovlivněno zmiňovaným mimořádným opatřením státu, neboť finanční prostředky zálohově poskytnuté Všeobecné zdravotní pojišťovně ve výši 1 649 mil. Kč byly zahrnuty do příjmů a současně byly obratem použity na snížení závazků vůči zdravotnickým zařízením.

Jak jsem již uvedla v úvodu mého vystoupení, vláda ČR na své schůzi 27. října 2004 přijala k předloženému materiálu nové usnesení č. 1061, které jste obdrželi s doplňujícím materiálem a kterým doporučuje Poslanecké sněmovně PČR k projednání výroční zprávy a účetní závěrky VZP ČR a zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2003 s návrhem na jejich schválení.

Závěrem si vás dovolím informovat, že výbor pro sociální politiku a zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR projednal předkládaný materiál na své schůzi dne 10. listopadu 2004 a doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala usnesení, kterým schvaluje výroční zprávu a účetní závěrku VZP ČR a výroční zprávy a účetní závěrky zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2003.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní ministryni a nyní prosím zpravodaje pana poslance Jozefa Kochana, aby nás o jednání výboru informoval a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Jozef Kochan: Vážená paní ministryně, vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, kolegyně a kolegové, usnesení č. 192 z 30. schůze dne 10. listopadu 2004 k Výroční zprávě a účetní závěrce VZP ČR za rok 2003 a hodnocení výročních zpráv jednotlivých zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2003, sněmovní tisk 784.

Po odůvodnění náměstka ministryně, ředitelky VZP ČR, zástupce zaměstnaneckých pojišťoven a zpravodajské zprávě poslance Jozefa Kochana a po rozpravě výbor pro sociální politiku a zdravotnictví

I. doporučuje Poslanecké sněmovně PČR, aby přijala toto usnesení:

Poslanecká sněmovna schvaluje

1. Výroční zprávu a účetní závěrku VZP ČR za rok 2003,

2. výroční zprávy těchto zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2003:

201 - Vojenská zdravotní pojišťovna ČR
205 - Hutnická zaměstnanecká pojišťovna
207 - Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví
209 - Zaměstnanecká pojišťovna ŠKODA
211 - Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR
213 - Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna
217 - Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE
222 - Česká národní zdravotní pojišťovna;

II. zmocňuje zpravodaje výboru poslance Jozefa Kochana, aby bod I. tohoto usnesení předložil Poslanecké sněmovně ke schválení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní otevírám všeobecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo do všeobecné rozpravy hlásí z místa. Není tomu tak, končím tedy všeobecnou rozpravu.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Nemám také žádnou přihlášku, nicméně v podrobné rozpravě by měl padnout návrh na usnesení. Poprosím pana kolegu, aby jenom odkázal na své předchozí vystoupení ve všeobecné rozpravě.

 

Poslanec Jozef Kochan: Doporučuji Poslanecké sněmovně schválit usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Doporučujete Poslanecké sněmovně, aby schválila návrh usnesení, který předkládá výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. Děkuji.

Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím.

Všechny vás odhlásím ještě předtím, než budeme hlasovat. Poprosím vás, abyste se všichni znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. (Technická závada na zařízení.)

Znovu vás tedy odhlásím a poprosím znovu, abyste se zaregistrovali svými kartami. (Technická závada trvá.)

Teď snad už nemá nikdo námitky, prosím, abyste se všichni znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Všichni jste slyšeli návrh usnesení, který přednesl pan zpravodaj, a domnívám se, že můžeme přejít k hlasování.

Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku.

Prohlašuji toto hlasování za zmatečné, protože mi tam běžel čas ještě předtím, než jsem hlasování zahájila. Takže vás poprosím ještě o jedno hlasování. Teď by to mělo být v pořádku.

 

Zahajuji hlasování. Stiskněte tlačítko. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 136. Z přítomných 83 poslanců pro návrh hlasovalo 70, proti nikdo, tento návrh byl přijat. Návrh usnesení byl schválen.

 

Končím projednávání bodu 116.

 

Nyní přistoupíme k projednávání bodu 118 a je jím

 

118.
Výroční zpráva Pozemkového fondu České republiky za rok 2003
a Roční účetní závěrka Pozemkového fondu České republiky za rok 2003
/sněmovní tisk 723/

 

Prosím, aby se slova ujal ministr zemědělství a předseda prezidia Pozemkového fondu ČR pan Jaroslav Palas a předloženou zprávu a účetní závěrku uvedl. Pány kolegy poprosím, aby se rozešli a umožnili panu ministrovi vystoupení.

 

Ministr zemědělství ČR Jaroslav Palas: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám vám k projednání Výroční zprávu o činnosti Pozemkového fondu ČR za rok 2003 a Roční účetní závěrku za rok 2003 v souladu se zákonem č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu ČR, ve znění pozdějších předpisů.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP