(14.40 hodin)
(pokračuje Dostál)

Já si totiž myslím, že ani v periodickém tisku stejně jako v dalších médiích nesmí platit prostě presumpce viny. To je pro mě nepřijatelné a bohužel tento Parlament v minulém volebním období udělal takové návrhy, že presumpce viny platí. V současné době je mimo jiné podle platného zákona velmi těžko, jak už jsem řekl, uplatňovat ono právo na odpověď či dodatečné sdělení. Dnes např. není bohužel výjimkou ani postup tzv. seriózních médií, nemám teď na mysli média bulvární, že už mají hotový článek, mají napsanou reportáž, a teprve poté, a to je obvyklé v České televizi, se ptají dotčené osoby na její, navíc někdy jenom dílčí, názor na věc. Stanovisko této osoby pak vydávají za rys objektivity a vyváženosti, svého času nepřátelsky a řekl bych neobjektivně komentovaného zpravodajství či případné publicistiky. Znovu říkám, že toto je hlavně případ elektronických médií. Nakonec to znáte z kuloárů. Nakonec znáte, co se v elektronických médiích dá udělat s vaším souvětím. Čeština je krásná v tom, že má souvětí, kde druhá věta může popírat první. Od toho je souvětí. Když se to střihne a vybere se z těchto dvou vět, tak z vás udělají to, co oni chtějí. Vy už jste oběť, o které je předem určeno, jak bude mluvit.

Myslím si, že se shodneme na tom, že by se nemělo v budoucnosti připouštět, bez ohledu na to, kdo bude u vlády, aby sdělovací prostředky beztrestně fabulovaly, spekulovaly a manipulovaly s fakty bez ohledu na spravedlnost, pravdu. Zkrátka aby bylo dbáno práva včetně práva soukromí dotčených osob.

A teď jenom krátce, konkrétně k případu pana premiéra Grosse. To jsem si prosím vyhledal. V souvislosti s údajnou rádoby kauzou bytu rodiny Grossových lze říci, že postup, a je mi to velice líto, Mladé fronty Dnes má řadu znaků využívání až zneužívání právě měkkosti tiskového zákona. Dva příklady za všechny. Ať řekne premiér cokoliv, vždy, ale vždy podle Mladé fronty Dnes mlží, nemluví pravdu a zatajuje. Přitom je velice tragikomické vyjádření redaktora Jaroslava Kmenty pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál, a to z 31. 1. tohoto roku. Přesně cituji: "My jsme skutečně nezapočítali ty jeho příjmy, jako když byl ve funkci předsedy poslaneckého klubu, a to jsme vypočítali, že to bylo bez započítání předsedy poslaneckého klubu 1,7 milionu korun. Ale při dalším, v posledním výpočtu, tam jsme to zohlednili. V podstatě tím jsme se panu premiérovi omluvili a dopočítali jsme to na 2 miliony." Nutno dodat, že ani výpočet 2 miliony není prokazatelně správný, a jak řekl tady pan premiér, je pravdou, já jsem ten dopis od něj četl, že Mladá fronta svým způsobem zneužila, velice zneužila renomované auditorské společnosti BDO k verifikaci toho druhého nesprávného údaje, což dokazuje onen dopis. Výsledkem tedy je ono manipulování veřejným míněním, výsledkem je i tato schůze, výsledkem bude i případně přijatý mimořádný bod.

Myslím si a vystoupil jsem proto, že by k tomuto problému obecně vzato nebo k podobným problémům nedocházelo, kdyby kolegové redaktoři sedící na pravém balkonu pochopili, že kromě svých práv mají také svou odpovědnost a že občan tohoto státu má také svá práva.

Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Musím udělit slovo samozřejmě také místopředsedovi Poslanecké sněmovny Ivanu Langerovi. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se v krátkosti vyjádřil k vystoupení předsedy vlády. Považuji jeho vystoupení, a to nikoliv z obsahového, ale z formálního důvodu za nešťastné. Nacházíme se z procedurálního pohledu v situaci, kdy na základě jeho vystoupení mohou od tohoto mikrofonu hovořit pouze osoby, které disponují přednostním právem vystoupit. Nemyslím si, že to je dobře, a z tohoto důvodu avizuji, že reakcí na vystoupení pana předsedy vlády bude vystoupení mého kolegy Petra Nečase, který navrhne a odůvodní zařazení nového bodu jednání Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslední, kdo se mohl přihlásit. Nyní snad můžeme přistoupit ke stanovení pořadu 41. schůze, jehož návrh už máte uveden na pozvánce.

Nejdříve vám oznamuji, že zastupitelstvo Jihomoravského kraje vzalo zpět sněmovní tisk 764, a proto vás žádám, abyste si škrtli bod 27, protože to je návrh, o kterém hlasovat nebudeme. Pouze si škrtnete bod 27.

Dále vás chci informovat, že z návrhů zákonů, se kterými jsme již vyslovili souhlas, vrátil Senát Poslanecké sněmovně tyto návrhy. Je to návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění, sněmovní tisk 648/4, návrh zákona o biocidních přípravcích, sněmovní tisk 741/3, návrh zákona o elektronických komunikacích, tisk 768/6, a návrh zákona o státní sociální podpoře, tisk 806/3. U těchto návrhů zatím není splněna příslušná zákonná lhůta, bude naplněna až v neděli 13. února. Proto prosím, abyste počítali s tím, že pořad 41. schůze o tyto body doplníme, a to jako první čtyři body v úterý 15. února.

Pak vám chci ještě sdělit, že ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se omlouvá na 10., 15. a 16. února. Požádal mě v této souvislosti, aby se bod 13, což je druhé čtení sněmovního tisku 529, a body 24, 25, 26 a 63, tedy první čtení, projednaly v pátek 11. února jako prvních pět bodů odpoledního jednání. Protože ale zatím nevíme, jak bude naše jednání probíhat, navrhuji tyto body, jestliže přijdou na pořad jednání za ministrovy nepřítomnosti, zařadit vždy na konec příslušného bloku zákonů.

Pokud jde o celkový průběh projednávání schváleného pořadu schůze, tak na dnešním grémiu jsme se shodli na následujícím. V tomto týdnu neprojednávat bod odpovědi na písemné interpelace s tím, že jejich projednávání přesuneme na čtvrtek 17. února. Pak jsme se dohodli na tom, že budeme jednat po ústních interpelacích ve čtvrtek 10. února od 16.30, projednáme body z bloku Zprávy, návrhy, a to v pořadí nejdříve bod 121, to jsou pravidla hospodaření poslaneckých klubů, a pak všechny další zprávy za rok 2003.

Pak ještě připomenu, že ve středu a v pátek bychom se samozřejmě věnovali bodům z bloku třetího čtení. Na žádost ministra kultury navrhujeme také zařadit do bloku voleb nový bod. Je to Návrh na volbu členů Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, a to za stávající bod 118.

Z mé strany je to vše a nyní prosím vás, vážení kolegové, abyste se vyjádřili k návrhu pořadu. Mám tady již písemné přihlášky. Mám tady přihlášky pana poslance Miloše Melčáka, Stanislava Křečka, Pavla Hojdy, Petra Nečase, Jaromíra Schlinga, Lucie Talmanové, Jitky Vojtilové, pana poslance Kalouska a Radko Martínka. Ještě pan poslanec Vlček a paní poslankyně Kateřina Konečná.

Nejdřív bych požádal pana poslance Miloše Melčáka. Ne, to je Vlček. Já se omlouvám, teď se to vysvětlilo. To není Melčák, to je pan poslanec Vlček. Takže prosím pana poslance Vlčka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP